Αυτό που θέλουμε είναι αναζωογονήσουμε τη δική μας οικονομία. Θέλουμε να μπορούμε να δανειζόμαστε με χαμηλότερα επιτόκια και σε αυτό το σημείο είναι σημαντική η παρέμβαση της ΕΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, ενημέρωσε ακόμη τον κ. Ομπάμα για την «κατάσταση της οικονομίας της χώρας μας, την αποφασιστικότητα που δείξαμε παίρνοντας δύσκολα μέτρα και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να βάλουμε τη χώρα μας σε μια νέα τροχιά,...και την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε τομές, μπαίνοντας σε πορεία πράσινης ανάπτυξης ώστε να κάνουμε τη χώρα μας ανταγωνιστική».
Για το Κυπριακό, όπως είπε ο πρωθυπουργός, επιβεβαίωσε τη στήριξη του στις προσπάθειες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για μία δίκαιη λύση, καθώς και για την ανάγκη να δοθεί μήνυμα προς την Τουρκία για μία ισχυρή βούληση επίλυσης του προβλήματος.
Για την Τουρκία ο κ. Παπανδρέου ανέφερε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει, για την επικείμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και τη βούληση της Αθήνας να επιλυθούν θέματα όπως η υφαλοκρηπίδα. Σε αυτά τα θέματα, όπως πρόσθεσε, «έχουμε τη στήριξη των ΗΠΑ».
Γ. Παπακωνσταντίνου: Το πρόβλημα είναι ευρύτεροΕυρύτερο θεωρεί ότι είναι το πρόβλημα των δημοσιονομικών ανισορροπιών, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό στην Ουάσινγκτον, χωρίς να παραλείπει να δώσει τις απαιτούμενες εγγυήσεις σχετικά με την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στα προβλήματα.
Ο Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει απαγόρευση ανοικτών πωλήσεων στην αγορά των CDS, ενώ προέβλεψε ότι θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές στην στάση της ΕΕ απέναντι στα κρατικά ομόλογα.
Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε και στις κοινωνικές αντιδράσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση λόγω των νέων μέτρων, τις οποίες και χαρακτήρισε «απολύτως φυσιολογικές», ενώ επισήμανε για ακόμη μία φορά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται στα τρέχοντα επιτόκια.
Με την Ν. Πελόζι συναντήθηκε ο Γ. Παπανδρέου
Τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών μετέφερε στον Γιώργο Παπανδρέου η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον, η οποία προηγήθηκε της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. «Ο ελληνικός λαός μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα του σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», δήλωσε χαρακτηριστικά η Πελόζι.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε για πρώτη φορά αισιοδοξία ότι η χώρα υπερβαίνει το δυσκολότερο σημείο της κρίσης.
«Θεωρώ ότι βγαίνουμε από την κρίση και σας ευχαριστώ για την αλληλεγγύη σας και την υποστήριξή σας στις προσπάθειές μας να αλλάξουμε την Ελλάδα, να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική, πιο βιώσιμη» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Συνάντηση με Χίλαρι ΚλίντονΟ πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε την Δευτέρα τις χώρες του G20 να ηγηθούν των προσπαθειών αντιμετώπισης της κερδοσκοπίας στις αγορές, προειδοποιώντας ότι αν δεν γίνει αυτό, θα μπορούσε να υπάρξει μια δεύτερη παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με την αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «εξαιρετικής σπουδαιότητας» στη μάχη κατά της κερδοσκοπίας, ενώ δεν παρέλειψε να καταδείξει ως υπεύθυνη για μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις την κερδοσκοπία.
Από τη μεριά της η Χίλαρι Κλίντον ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος, ενώ τη χαρακτήρισε και απαραίτητη σύμμαχο στη σταθεροποίηση των Βαλκανίων. Μάλιστα, δήλωσε την υποστήριξη της χώρας μας στα βήματα που κάνει, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δε ζήτησε κάτι από τις ΗΠΑ.
Ιδιαίτερη αναφορά και από τις δύο πλευρές έγινε και στο θέμα της Κύπρου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ανακοινώνει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό στο προσεχές μέλλον, τονίζοντας ότι πρέπει να ελευθερώσουμε την Κύπρο από τη δραστηριότητα του τουρκικού στρατού.
Από την άλλη μεριά, ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στο Ίδρυμα Brookings στην Ουάσινγκτον ανέφερε ότι "χρειαζόμαστε ξεκάθαρους κανόνες όσον αφορά τις ανοικτές, ακάλυπτες πωλήσεις και τα credit default swaps. Ελπίζω ότι θα υπάρξει θετική απάντηση από αυτήν την πλευρά του Ατλαντικού, ώστε να προωθήσει αυτήν την πρωτοβουλία στο G20".
Πρόσθεσε ότι η Αθήνα δεν ζητά από την Ευρώπη να σπεύσει να βοηθήσει μία ασυνείδητη χώρα και προειδοποίησε ότι η κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει φαινόμενο ντόμινο, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού και άλλων χωρών με υψηλά ελλείμματα.
"Αν υπάρξει μετάσταση της ευρωπαϊκής κρίσης, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση με επιπλοκές αντίστοιχες της κρίσης που προκλήθηκε με αφετηρία τις ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια", πρόσθεσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr