Στην ενεργειακή θωράκιση των σπιτιών θα συμβάλλουν και οι ενεργειακές υπηρεσίες, με το κλειδί στο χέρι, που θα αποπληρώνονται σταδιακά από την εξοικονόμηση χρημάτων που θα επιτυγχάνεται σε βάθος χρόνου, και που θα μπορούν σύντομα να απολαύσουν οι Έλληνες καταναλωτές, σύμφωνα με σχετικό νομοσχέδιο που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.
Ένα συμβόλαιο θα υπογράφεται μεταξύ του καταναλωτή και της εταιρείας και θα προβλέπει ότι για την αποπληρωμή των εργασιών, η τελευταία θα εισπράττει ένα ποσό που θα αντιστοιχεί στο τμήμα της εξοικονομούμενης ενέργειας που θα επιτυγχάνεται, σε βάθος χρόνου. Το μοντέλο εφαρμόζεται χρόνια στο εξωτερικό, ονομάζεται Energy Services Companies -ESCO's (Επίχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών) και έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα αφού η εταιρεία σε συνεργασία με τράπεζα που τη χρηματοδοτεί, αναλαμβάνει εκείνη το πλήρες κόστος.
Στο μεταξύ, στην τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται και το πρόγραμμα επιδοτήσεων στα κτίρια. Όπως ανέφερε μιλώντας χθες σε συνέδριο του ΤΕΕ ο υφ. Περιβάλλοντος Ι. Μανιάτης- "τα κτίρια που έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα είναι όσα έχουν κατασκευαστεί πριν την εφαρμογή του κανονισμού θερμομόνωσης του 1979, και ως εκ τούτου παρουσιάζουν την μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση, ενώ ταυτόχρονα ανήκουν σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στην κατηγορία των "ενεργειακά πτωχών". Για τις κατοικίες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα διενεργείται πρώτα ενεργειακή επιθεώρηση, πριν και μετά τις παρεμβάσεις.
«Έξυπνοι» μετρητές στα νέα σπίτια θα μετρούν την κατανάλωση ενέργειας ανά ώρα
Στο νομοσχέδιο "για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά τη τελική χρήση" που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση το υπ. Περιβάλλοντος, εκτός από τους όρους λειτουργίας των Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών, και της κατάρτισης συμβάσεων Χρηματοδότησης Από Τρίτους, περιλαμβάνονται και μια σειρά από άλλες διατάξεις. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στο εξής θα ισχύουν ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης για όλες τις προμήθειες του δημοσίου τομέα, καθώς επίσης υποχρεωτική εφαρμογή συστήματος ενεργειακής διαχείρισης σε όλους τους οργανισμούς του Δημόσιου.
Το νομοσχέδιο που αφορά στη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο σχετικής Οδηγίας της Ε. Ε, ορίζει επίσης ότι στο εξής, για κάθε νέα σύνδεση που γίνεται, οι προμηθευτές ενέργειας, ΔΕΗ και ανταγωνιστές της, θα υποχρεούνται να εγκαθιστούν μετρητές στο σπίτι, που θα μετρούν ανά ώρα την κατανάλωση ενέργειας δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να γνωρίζουν τι ξοδεύουν. Αργότερα, αυτό θα επιτρέψει στη ΔΕΗ και τους ανταγωνιστές της, την καθιέρωση τιμολογίων πολλαπλών ταχυτήτων. Επίσης, σε 6 μήνες από τη δημοσίευση του νόμου, προβλέπεται η θέσπιση χρηματοοικονομικών μέσων και κινήτρων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση. Προβλέπεται ακόμη, υποχρεωτική ποσόστωση καθαρών οχημάτων, όπως ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου, βιοκαυσίμου, υδρογόνου στις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, και ότι οι διανομείς ενέργειας και στις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ενέργειας (ηλεκτρικό, φυσικό αέριο κλπ), θα παρέχουν υποχρεωτικά στους πελάτες τους ενεργειακές υπηρεσίες και επιθεωρήσεις.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr