Η κατηγορία αφορά τις μαζικές αγορές μετοχών στις οποίες είχε προχωρήσει η ΔΕΚΑ το διάστημα από 9/3/2000 έως 10/4/2000 προκειμένου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να αυξηθεί ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ, ενόψει επικείμενων βουλευτικών εκλογών.
Το δικαστήριο απέρριψε τις ενστάσεις, που είχε υποβάλει η υπεράσπιση των έξι κατηγορουμένων με την έναρξη της δίκης, στις 8 Φεβρουαρίου, με βασικότερη εκείνη που ζητούσε την κήρυξη, ως απαράδεκτης, της δίωξης σε βάρος τους με βασικό σκεπτικό ότι η ΔΕΚΑ ενεργούσε βάση εντολών του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών.
Ο πρώην ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Κουρής, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι το επίμαχο διάστημα η ΔΕΚΑ έκανε αγορές μετοχών της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και του ΟΤΕ αξίας περίπου 370 δισ. δραχμών έχοντας ως στόχο τη χειραγώγηση του χρηματιστηρίου. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε ο κ. Κουρής, οι αγορές γίνονταν το τελευταίο ημίωρο των συνεδριάσεων στο ΧΑΑ, ώστε να ανεβαίνει ο δείκτης. Απαντώντας σε ερώτηση της Έδρας, ο μάρτυρας τόνισε πως οι κατηγορούμενοι δεν ήθελαν να ωφελήσουν τρίτους, ούτε να βλάψουν το Δημόσιο, ενώ υπογράμμισε πως για οποιαδήποτε πώληση, ή αγορά, εκ μέρους της ΔΕΚΑ χρειαζόταν υπογραφή του υπουργού.
Νωρίτερα, στο δικαστήριο κατέθεσαν ο συνταξιούχος οικονομολόγος Ι. Αντωνόπουλος και ο Ελεγκτής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλ. Σταύρου.
Ο κ. Αντωνόπουλος, που είχε υποβάλει -όπως και ο Μιλτιάδης Έβερτ- μηνυτήρια αναφορά για την υπόθεση, ανέφερε στην κατάθεσή του πως στόχος των κατηγορουμένων ήταν να ωφελήσουν το κυβερνών κόμμα να επανεκλεγεί, πως λειτούργησαν «πιεζόμενοι ή προτρεπόμενοι από τον υπουργό». Τόνισε δε, ότι δεν τους καταλογίζει δόλο.
Ο κ. Σταύρου κατέθεσε ότι οι ενέργειες της ΔΕΚΑ δεν συνιστούσαν παραβατική συμπεριφορά, όσον αφορά την νομοθεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη, 16 Μαρτίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr