Το πιο πιθανό σενάριο στο οποίο προσανατολίζεται το υπουργείο για τη βασική (προνοιακή) σύνταξη, είναι να είναι ένα συγκεκριμένο ποσό – ανάλογο των 360 ευρώ που είναι σήμερα αυτή του ΟΓΑ – κοινή αφετηρία για όλους. Η βασική σύνταξη θα ενσωματώνεται στην κύρια σύνταξη, η οποία θα είναι συνάρτηση των εισφορών και των χρόνων εργασίας.
Όπως είπε χθες ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Γ. Κουτρουμάνης, αν οι συντάξεις ήταν μόνο ανταποδοτικές, στο στυλ δηλαδή των ασφαλιστικών εταιριών, τότε το 60% των συνταξιούχων – αυτό κοντά στα χαμηλότερα όρια - θα είχε 40% μικρότερο συντάξιμο ποσόν, κάποιος δηλαδή που παίρνει σήμερα 1.000 ευρώ θα έπαιρνε σύνταξη 600 ευρώ.
Άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων (περί το 65%) παίρνει σύνταξη χαμηλότερη από 600 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων του ΟΓΑ όπου η μέση σύνταξη είναι 413 ευρώ. Το 20% των συνταξιούχων έχουν κύρια σύνταξη κάτω από 450 ευρώ, ενώ μόνο 15% έχουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.050 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Πάντως, η αναλογική (ανταποδοτική) σύνταξη θα είναι κλιμακούμενη και με περιορισμούς, καθώς δεν θα μπορεί κάποιος με 15ετία να παίρνει 1.400 ευρώ ανταποδοτική συν τη βασική σύνταξη. Η στρέβλωση του συστήματος, όπως τόνιζε ο υφυπουργός χθες, έγκειται στο ότι μπορεί να ‘’δίνει’’ σε κάποιον 500 ευρώ και σε άλλον να ‘’κλέβει’’ 200! Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος με 15 χρόνια ασφάλισης θα πάρει σύνταξη μαζί με το ΕΚΑΣ 716 ευρώ από τα οποία μόλις τα 250 θα είναι ανταποδοτική σύνταξη, την ώρα που κάποιος με διαδοχική ασφάλιση και 40 χρόνια εργασίας θα πάρει 620 ευρώ σύνταξη, ενώ με το ανταποδοτικό κομμάτι θα έπρεπε να είναι 850.
Παράλληλα, γι’ αυτούς που δεν έχουν συμπληρώσει την απαραίτητη 15ετία και 4.500 ένσημα και έχουν περί τα 2-3 χρόνια εργασίας π.χ., θα ισχύσει αναλογικότητα στο ποσό της σύνταξης. Κάθε Ταμείο θα έχει και άλλο συντελεστή, ενώ οι συντελεστές θα αλλάζουν και από άλλους παράγοντες, που εξετάζονται.
Στις προθέσεις του υπουργείου είναι και να παραμείνει το πλαφόν των 2.840 ευρώ στο ποσό της σύνταξης. Στα ενιαία ταμεία άλλωστε, τόνιζε χθες ο κ. Μαριός (ΓΣΕΒΕΕ) αντιστοιχεί το 1/3 του ελλείμματος και ‘’είναι κοινωνικά άδικο να υπάρχουν συντάξεις 5.000 ευρώ όταν άλλοι παίρνουν 500 ευρώ.’’ Στο φαινόμενο αυτό οδηγεί βέβαια η συσσώρευση των συντάξεων – παράνομων φυσικά – που ‘κοστίζει’ στο σύστημα περί τα 2,3 δις. ευρώ! Ο κ. Κουτρουμάνης, από την πλευρά του, δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με το ποσόν αλλά προανήγγειλε τους ελέγχους των συντάξεων που ξεκινά στο τέλος του μήνα το υπουργείο.
Ο Καθηγητής της Παντείου, Θ. Σακελλαρόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μείωση συντάξεων στους νέους ασφαλισμένους από το νέο σύστημα, της προσδιορισμένης εισφοράς, όπως το χαρακτήρισε. Ωστόσο, τόνισε ότι έτσι το σύστημα θα είναι δικαιότερο.
Πάντως, ο υπουργός Εργασίας, κ.Α. Λοβέρδος ξεκαθάρισε πως ‘’δεν πάμε σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα αλλά σε σύστημα ανταπόδοσης,’’ αρχής γενομένης από το 2018.
Γιατί όμως η σταδιακή εφαρμογή της νέας σύνταξης; Γιατί αυτή, σύμφωνα με τον υφυπουργό, συνδέεται με μία παράμετρο, που δεν είναι άλλη από τη χρηματοδότηση του ΟΓΑ. Ο ΟΓΑ αυτή τη στιγμή λαμβάνει το 55% της χρηματοδότησης των Ταμείων, ήτοι 5,5 δισ. ευρώ. Αν δεν εξισσοροπηθεί η χρηματοδότηση δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί το νέο σύστημα, γιατί θα χρειάζεται διπλάσιο ποσό για την καταβολή της βασικής σύνταξης από τα Ταμεία.
Κι ένα παράδοξο: Στο ΤΕΒΕ, που έχει και το μεγαλύτερο μέσο όρο συνταξιοδότησης, τα 66 έτη, υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις συντάξεις! Αντίθετα, το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ, δεν παρουσιάζει προβλήματα στον κλάδο Σύνταξης, εμφανίζει όμως τεράστιο πρόβλημα στον κλάδο Υγείας.
Φωτεινή Πούλη
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr