Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες, για αραβικά κεφάλαια που προέρχονται από το Κατάρ, τον μεγαλύτερο παραγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παγκοσμίως, και που εξετάζουν από κοινού με ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, την δημιουργία ενός μεγάλου τερματικού σταθμού αερίου στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το αραβικό ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στο φυσικό αέριο αλλά αφορά και σε μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων, τομέας όπου η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες , αλλά βρίσκεται πολύ πίσω από πλευράς εγκαταστάσεων μεγάλου μεγέθους. Συνολικά το ύψος των κεφαλαίων τα οποία ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν στην Ελλάδα οι εν λόγω επενδυτές, εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, και ότι μέσω αυτών θα δημιουργηθούν περί τις 1.500 νέες θέσεις εργασίας.
Αναφορικά με το υγροποιημένο αέριο , δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται η κατασκευή ενός μεγάλου τερματικού σταθμού στην Ελλάδα – μιας δεύτερης Ρεβυθούσας στην ουσία- που θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου της χώρας. Σαν πιθανός χώρος να φιλοξενήσει ένα τέτοιο έργο, εμφανιζόταν μέχρι πρότινος η εγκατάσταση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα.
Το ιστορικό
Το θέμα της κατασκευής ενός τέτοιου σταθμού στην Καβάλα, τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι την περίοδο 2005- 2006, και σαν στόχο θα είχε να καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες της Β. Ελλάδας, αλλά και τις ανάγκες γειτονικών χωρών της ΝΑ Ευρώπης.
Η συζήτηση όμως άνοιξε για τα καλά, μετά την κρίση του Ιανουαρίου 2009 μεταξύ Ρωσίας- Ουκρανίας, που άφησε χωρίς αέριο σχεδόν όλη την Ευρώπη, και κατέστησε επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης και άλλων εναλλακτικών πηγών προμήθειας, πέραν της Μόσχας. Το σχέδιο της Καβάλας, επανήλθε τότε δριμύτερο. Η Βουλγαρία μάλιστα - η χώρα ίσως που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη από το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη- ξεκίνησε αμέσως επαφές με χώρες της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου, προκειμένου να εξασφαλίσει αέριο από άλλες πηγές. Στο πλαίσιο αυτό, τον Απρίλιο του 2009, αντιπροσωπεία από τη Σόφια επισκέφθηκε το Κατάρ όπου και συζήτησε με την ηγεσία του εμιράτου το ενδεχόμενο κατασκευής ενός μεγάλου τέρμιναλ υγροποιημένου αερίου, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες όχι μόνο της Βουλγαρίας αλλά και πολλών ακόμη χωρών της ΝΑ Ευρώπης.
Το σχέδιο προέβλεπε και συμμετοχή της Ελλάδας, αφού το σενάριο προέβλεπε ότι το εν λόγω έργο θα κατασκευαζόταν κάπου στο Αιγαίο (το πιθανότερο στην Καβάλα) όπου και θα ελλιμενίζονταν τα πλοία με το υγροποιημένο αέριο (LNG), προερχόμενα από τον Αραβικό Κόλπο.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr