Ο επίτροπος της ΕΕ ανέφερε ότι στόχος της Ελλάδας το 2010 θα πρέπει να είναι ο περιορισμός του ελλείμματος κατά 4%, ώστε να βελτιωθεί και η κοινωνική πολιτική. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το χρέος είναι «αντικοινωνική» εξέλιξη, ενώ δεν παρέλειψε να συστήσει ότι αν δεν τεθεί υπό έλεγχο το χρέος, τότε θα κυριαρχήσει. Γι' αυτό και θα πρέπει, όπως τόνισε, να υπάρξει συναίνεση όχι μόνο των πολιτικών δυνάμεων στις προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά και όλων των Ελλήνων.
Αναφορικά με την ευρωζώνη, ο Ρεν ανέφερε ότι εάν η Ελλάδα τα καταφέρει τότε θα ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη των εταίρων της, καθώς το ευρώ, ως νόμισμα, στηρίζεται στην αμφίδρομη σχέση αλληλεγγύης μεταξύ των εταίρων.
Τέλος, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει τη στήριξη της ΕΕ, ενώ έδωσε και «ψήφο εμπιστοσύνης» απέναντι στην αποφασιστικότητα των Ελλήνων και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Νωρίτερα το «R» μετέδιδε:
"Ζητώ από την ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώσει νέα μέτρα τις επόμενες μέρες", είπε ο Ρεν, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. "Είμαι σίγουρος ότι μαζί θα ξεπεράσουμε αυτές τις φοβερές οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις", πρόσθεσε.
«Η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας ενέχει κινδύνους. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για τη μείωση του ελλείμματος και θα λάβει νέα μέτρα, εάν χρειαστεί», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Επιπλέον, έρευνα για ταυτοποίηση κερδοσκόπων σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα, διεξάγει γερμανική εποπτική αρχή, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η πιθανή διάσωση της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αθέμιτα κέρδη κερδοσκόπων.
«Δεν θα ήταν καλό να αποδειχθεί μετά από μια διάσωση ότι τα χρήματα πήγαν στις τσέπες των κερδοσκόπων», ανέφερε πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι «το αποτέλεσμα της “ελληνικής τραγωδίας” είναι ότι το πολιτικό περιβάλλον έχει γίνει τέτοιο που το πρόβλημα της ανταλλαγής κινδύνου μη πληρωμής (credit default swap) έχει έρθει στο προσκήνιο».
Ο υπουργός Οικονομικών είχε ακολούθως συνάντηση στο υπουργείο με τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
‘’Εμείς, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, υποστηρίζουμε την Ελλάδα,’’ δήλωσε κατόπιν ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν έφερε ακριβώς τα ίδια μηνύματα με τον ‘Ολι Ρεν.
Αναφερόμενος στα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση τα χαρακτήρισε ‘’δύσκολα βήματα που πρέπει να κάνει κι είναι πολύ απαραίτητα, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.’’
‘’ Και νομίζω,’’ τόνισε, ‘’ότι είναι καθήκον της Ευρώπης να διασφαλίσει την αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες, το όλο πνεύμα της Ευρώπης και των ευρωπαϊκών χωρών και θεσμών είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Κι αυτό είναι το μήνυμα, το οποίο πρέπει να στείλουμε. Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνουμε εμείς, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές. Στέλνουμε ένα μήνυμα εγγύησης αυτής της βοήθειας και της αλληλεγγύης. Νομίζω ότι και οι υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να στείλουν το ίδιο μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση,’’ κατέληξε.
Συνάντηση με Λοβέρδο
Χωρίς δηλώσεις αποχώρησε ο επίτροπος μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος δίνει στις 6.30 συνέντευξη Τύπου στο κτίριο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την πλευρά του «πολιτική» χαρακτήρισε τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας, καθώς «ο ‘Ολι Ρεν δε στάθηκε στις λεπτομέρειες, αλλά η στάση του ήταν επιτρόπου προς κράτος-μέλος της ΕΕ χωρίς ύφος ελέγχου». Ο επίτροπος έκανε λόγο για ενίσχυση και ευελιξία στην αγορά εργασίας. Για την ενίσχυση, ο υπουργός τον ενημέρωσε για τα προγράμματα επιδότησης των εισφορών των νεών ανέργων. Σχετικά με την ελευθερία στην αγορά εργασίας – που ουσιαστικά σημαίνει ελαστικοποίηση- ο Α. Λοβέρδος το απέκλεισε, κάνοντας λόγο για το μεγάλο μέγεθος της «μαύρης» αγοράς στη χώρα μας. Δεν υπήρξε αντίλογος.
Σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου στο υπουργείο Εργασίας, ο Όλι Ρεν θέλησε να πληροφορηθεί από τον υπουργό ποια από τα κόμματα τάσσονται υπέρ την μεταρρύθμισης και ποια είναι αντίθετα.
Τέλος, ο επίτροπος ζήτησε συνεργασία με την Κομισιόν στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό πριν αυτό κατατεθεί στη Βουλή.
Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε συζήτηση για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 65 με 67 έτη, αλλά ούτε και για «πάγωμα» των συντάξεων.
Συνάντηση με Παπανδρέου
Συνάντηση διάρκειας περίπου 40 λεπτών με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου είχε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων. Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις.
Συνάντηση με Κατσέλη
Πολύ εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο αρμόδιο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ Ολι Ρεν, στο υπουργείο Οικονομικών η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.
Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση η κ. Κατσέλη, με τον επίτροπο συζητήθηκε το σύνολο των μέτρων που αφορούν τη στήριξη της αγοράς και την αναθέρμανση της οικονομίας.
Η κ. Κατσέλη ενημέρωσε τον κ. Ρεν για τις βασικές πολιτικές όπως για παράδειγμα για την προβλεπόμενη δαπάνη των 10,3 δισ. ευρώ του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την πορεία του εθνικού στρατηγικού πλαισίου αναφοράς (2007-2013) η απορρόφηση του οποίου βρίσκεται στο 6% και αναμένεται να ξεπεράσει το 15% το 2010.
Επίσης, όπως δήλωσε η κ. Κατσέλη, ενημέρωσε τον επίτροπο για την κινητοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων και ιδιαίτερα για την προώθηση της απλούστευσης των όρων αδειοδότησης ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Παράλληλα, ενημερώθηκε ο επίτροπος για το νέο αναπτυξιακό νόμο και για τη δέσμη των πολιτικών που αφορούν την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορίου, καθώς και για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο.
Η κ. Κατσέλη είπε, ότι το μίγμα οικονομικής πολιτικής είναι ότι η δημοσιονομική εξυγίανση συμβαδίζει με την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και κατέληξε, ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έμπρακτη στήριξή της για την προώθηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.
Γιούγκερ
Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ. Κλ. Γιούνκερ είπε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι δεν κρίνεται απαραίτητη η βοήθεια της Ελλάδας από το ΔΝΤ, ενώ έστειλε μήνυμα στους κερδοσκόπους λέγοντας ότι θα βρουν απέναντί τους σύσσωμη την Ευρώπη. Μάλιστα, κάλεσε τους Έλληνες να παραμείνουν προσηλωμένοι στους στόχους τους.
Οι επαφές του Όλι Ρεν ξεκίνησαν στις 10:30 από το υπουργείο Οικονομικών και τους Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδη. Στο πρόγραμμα του Όλι Ρεν περιλαμβάνονται συναντήσεις με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη (12:00) και τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο (17:00). Στις 16:15 ο επίτροπος της ΕΕ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και στις 18:00 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για τα συμπεράσματα από τις επαφές του στην Αθήνα.
Ενόψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο κ. Ρεν είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι η διασφάλιση του στόχου μείωσης του ελλείμματος κατά 4% το 2010 αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ίδιο, ενώ τόνισε ότι "στήριξη της Ελλάδας από τους εταίρους θα υπάρξει εάν ζητηθεί και κριθεί αναγκαίο".
Το έδαφος για την επίσκεψη του Όλι Ρεν προετοίμασε λίγες ημέρες πριν το μικτό κλιμάκιο ελεγκτών της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πέρασε από... κόσκινο τον ελληνικό προϋπολογισμό, αποφασισμένο τόσο να αντικρούσει τα όποια ελληνικά επιχειρήματα, όσο και να απαιτήσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων. "Θα κάνετε αυτό που σας λέμε εδώ και τώρα", φαίνεται να ήταν η μοναδική απάντηση του κλιμακίου.
Τα νέα μέτρα που μας περιμένουν
Με τους γνωστούς δραματικούς τόνους στους οποίους έχουν συνηθίσει όλοι οι Έλληνες το τελευταίο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την οριστική λίστα με τα εισπρακτικά μέτρα που θα επιβάλλει. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την τιμητική τους για μια ακόμη φορά, θα έχουν οι έμμεσοι φόροι παρά το γεγονός ότι αυτοί επιβαρύνουν περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα. Ο τελικός λογαριασμός αναμένεται να διαμορφωθεί εντός της ημέρας αν και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα οδηγηθούμε σε ένα πακέτο της τάξεως των 3,5-4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η αύξηση του Φ.Π.Α κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, εκτιμάται ότι θα αποφέρει περί τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό φυσικά θα γίνει μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρξει νέα πτώση στην κατανάλωση. Ο χαμηλός συντελεστής, από το 9% θα ανέβει στο 11% ενώ ο κανονικός από το 19% στο 21%. Κανονικά, η κυβέρνηση θα πρέπει να πλαισιώσει αυτό το μέτρο με εκκλήσεις στις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες εταιρείες, να μην μετακυλήσουν ολόκληρη τη ζημιά στον καταναλωτή καθώς καραδοκεί ο στασιμοπληθωρισμός. Μένει βέβαια να φανεί βέβαια, ποιες εταιρείες θα ανταποκριθούν σε ένα πιθανό τέτοιο προσκλητήριο εν μέσω κρίσης.
Πιθανή - λόγω της αποδοτικότητας του μέτρου - θεωρείται και η νέα αύξηση στον φόρο των καυσίμων. Θεωρούμαστε ήδη η 10η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη και μια νέα αύξηση (από τα 530 ευρώ το χιλιόλιτρο που είναι σήμερα) θα μας οδηγήσει ακόμη ψηλότερα. Η μέση τιμή έχει ήδη ξεπεράσει το 1,25 ευρώ ανά λίτρο. Περαιτέρω αύξηση κατά 15% στον ειδικό φόρο, θα προσθέσει τουλάχιστον 8-9 λεπτά σε αυτή την τιμή. Με την νέα αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, μπορούν να εξοικονομηθούν έσοδα της τάξεως των 400-500 εκατ. ευρώ επιπλέον. Πάντως, το εντυπωσιακό είναι ότι σε περίπτωση που υιοθετηθεί η περαιτέρω αύξηση του φόρου στα καύσιμα, για κάθε λίτρο βενζίνης, θα πληρώνουμε περίπου 80 λεπτά σε φόρους.
Το μενού των ειδικών φόρων, μπορεί να εμπλουτιστεί και με την περαιτέρω αύξηση του ειδικού φόρου στα τσιγάρα και στα ποτά. Στα τσιγάρα, ο κίνδυνος να αυξηθεί ο φόρος και να μην υπάρξουν μεγάλα έσοδα είναι ορατός καθώς παρατηρείται συνεχής μείωση στην κατανάλωση.
Στο σκέλος των δαπανών, τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων έχουν μπει και πάλι στο στόχαστρο. Με την περικοπή κατά 10% που έχει ήδη ανακοινωθεί, το δημόσιο εξοικονομεί περί τα 650 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό. Έτσι, συζητούνται τρία ενδεχόμενα:
* Να αυξηθεί το ποσοστό μείωσης των επιδομάτων (από το 10% στο 15% ή και στο 20%)
* Να περικοπεί ένα ποσοστό από τον 14ο μισθό, αντίστοιχο με αυτό της περικοπής των επιδομάτων (περίπου 155-20%).
* Να περικοπεί ολόκληρος ο 14ος μισθός.
Το τρίτο και πιο σκληρό ενδεχόμενο (αυτό της περικοπής του 14ου μισθού) μπορεί να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, το πραγματικό όφελος δεν θα είναι τόσο μεγάλο. Θα χαθούν τα χρήματα από τους φόρους κατανάλωσης, ο φόρος εισοδήματος αλλά και τα φορολογικά έσοδα από την γενίκευση της αρνητικής ψυχολογίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr