Τα 37 έτη δεν είναι πια όριο
Αλλάζει η 37ετία που καθιερώθηκε στη δεκαετία του 2000; Η απάντηση είναι όχι. Όμως, η προσθήκη στην απάντηση είναι ότι τα 37 έτη δεν είναι πια όριο.
‘’Δεν είναι πλαφόν, μπορείς να φύγεις, αλλά ο υπολογισμός της σύνταξης θέλουμε να είναι τέτοιος που να σε κάνει να επιλέγεις την παραμονή και όχι το να φεύγεις. Δηλαδή, εμείς θα ευνοήσουμε αυτόν που παραμένει στο σύστημα με τους υπολογισμούς που θα κάνουμε,’’ δήλωνε ο υπουργός, παραμονές της άφιξης του Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ, ‘Ολι Ρεν, με τον οποίο θα έχει συνάντηση σήμερα.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση προωθεί την αύξηση του μέσου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 τουλάχιστον έτη, στα 63, έως το 2015. Ο μέσος όρος με στοιχεία του 2008 είναι στα 61,4 και βρίσκεται οριακά πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό ο οποίος είναι 61,1. Το 2003 οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα συνταξιοδοτούνταν κατά μέσο όρο στα 62,7 τους χρόνια, ενώ την περίοδο 2004-2008 το όριο αυτό έπεσε στα 61,4 χρόνια. Υπολογίζεται πως οι εθελούσιες έξοδοι έριξαν τον μέσο όρο ηλικίας κατά 1,3 χρόνια.
Για ενδεχόμενη μείωση των συντάξεων εξαιτίας αυτής της κίνησης, ο κ. Λοβέρδος ισχυρίζεται πως υπάρχουν κατηγορίες συνταξιούχων μεγάλες που η σύνταξή τους δεν επιδέχεται μείωση, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ονομαστικά τις εν λόγω κατηγορίες ή να εξηγήσει τις γίνεται με τις υπόλοιπες ‘’μικρότερες’’ κατηγορίες.
Μετά το 2013 η εξίσωση στο Δημόσιο
Η εξομοίωση της εξόδου από την εργασία ανδρών και γυναικών είναι σίγουρη λόγω της απόφασης του Μαρτίου του 2009 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο.
Μέσα στο Μάρτιο, που είναι η διορία που δίνει η Κομισιόν για συμμόρφωση, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ.Παπακωνσταντίνου, θα τους έχει δώσει τις γενικές αρχές του σχεδίου νόμου ή το σχέδιο νόμου γι’ αυτήν την εξίσωση. Το αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι η έναρξη εφαρμογής να πάει πίσω από το 2013 και αν ενταθούν οι πιέσεις, η άποψη του Υπουργείου Εργασίας είναι, καμία υποχώρηση πριν το 2013 - γιατί μέχρι τότε αναπτύσσονται δικαιώματα που νοούνται ως ώριμα ή ως δικαιώματα που θα ωριμάσουν και θα ολοκληρωθούν σ’ αυτό το χρονικό διάστημα - αλλά να προχωρήσει η διαδικασία ιδιαιτέρως γρήγορα μετά το 2013.
Ας σημειωθεί πως οι ελεγκτές πίεσαν και για αύξηση των γενικών ορίων με βάση το προσδόκιμο, ωστόσο ο κ.Λοβέρδος αρνήθηκε. Βέβαια η άρνηση του υπουργού βασίζεται στο ότι μια τέτοια διεύρυνση αφορά μόνο το 15% των εργαζομένων και δεν θα επιφέρει οικονομικά οφέλη.
Φωτεινή Πούλη
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr