Από τη συνάντηση αυτή ο Γ. Παπανδρέου θα ζητήσει πολιτική και οικονομική βοήθεια, σε «αντάλλαγμα» με ένα επιπλέον πακέτο μέτρων από 4 έως 5 δισ. ευρώ, το οποίο θα καταλαγιάσει τις ευρωπαϊκές φωνές που θέλουν την Ελλάδα να μένει μόνη της απέναντι στην κρίση και θα είναι το εργαλείο για να κερδίσει η χώρα την πολυπόθητη οικονομικπή στήριξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα έχει ήδη αποδεχθεί τις προτάσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων για αύξηση στον ΦΠΑ, την αύξηση στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (καύσιμα, ποτά, τσιγάρα) ενώ δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι αποφάσεις για τον 14ο μισθό.
Η καθοριστική αυτή συνάντηση Μέρκελ-Παπανδρέου οριστικοποιήθηκε, αφού προηγουμένως η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε πλήρως όλα τα πρόσθετα βαρύτατα οικονομικά μέτρα στα οποία επέμειναν η Κομισιόν και η ευρωζώνη, τα οποία θα επισημοποιηθούν και κατά την επίσκεψη του αρμόδιου οικονομικού επιτρόπου Ολι Ρεν στην Αθήνα από σήμερα μέχρι την Παρασκευή.
Αλλαγή πλεύσης
Μετά την οριστικοποίηση της επίσκεψης- που έγινε όταν αποδέχθηκε η ελληνική πλευρά τα νέα μέτρα της Ε.Ε.- άλλαξε και η γερμανική στάση. Η κ. Μέρκελ για πρώτη φορά σε συνέντευξή της μίλησε με θετικά λόγια για την Ελλάδα και δεν αντέδρασε στις αναφορές περί γερμανικών αποζημιώσεων.
Διόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται και η επίσκεψη την Παρασκευή στην Αθήνα του προέδρου της γερμανικής τράπεζας Ακερμαν στην Αθήνα για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον κ. Παμπούκη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές, μόνο για τον καιρό δεν συνομίλησαν οι κ. Παπανδρέου και Άκερμαν. Αντίθετα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «έπεσε» η προοπτική είτε κοινοπρακτικού δανείου με εγγύηση του γερμανικού δημοσίου, ή ομάδας τραπεζών, είτε η έκδοση ελληνικού ομολόγου με την εγγύηση ξένων τραπεζών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα διεθνούς πρακτορείου, η γερμανική κρατική τράπεζα KfW θα συμμετέχει μέσω της αγοράς ελληνικών ομολόγων αυτό σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, το ύψος του οποίου μπορεί να ανέλθει στα 25 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η απόφαση για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την KfW θα είναι ένα μέτρο που θα ληφθεί σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, καθώς θα μπορούσε να ωθήσει κάποιους επενδυτές σε κερδοσκοπικά στοιχήματα εις βάρος άλλων κρατών της Ευρωζώνης. Κατά συνέπεια, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ακόμη.
Μέρκελ αντί Ομπάμα;
Το αποτέλεσμα της συνάντησης με την κ. Μέρκελ θα επηρεάσει εν πολλοίς και τη συνάντηση Παπανδρέου-Ομπάμα. Μια ελληνική κυβέρνηση απαλλαγμένη από το βάρος του «αδύναμου κρίκου» της ευρωζώνης και με τα δανεικά «καθ' οδόν», θα αντιμετωπίσει διαφορετικά τον κ. Ομπάμα στην πρώτη ουσιαστική συνάντηση Αθήνας-Ουάσιγκτον εδώ και αρκετό καιρό.
Η Αθήνα βεβαίως επιθυμεί να συζητήσει με τον Λευκό Οίκο τα ανοιχτά θέματά της με την ΠΓΔΜ, την Τουρκία και το θέμα της Κύπρου. Η αμερικανική πλευρά αντιθέτως εξακολουθεί επίμονα να ζητά αύξηση της συνεισφοράς της Ελλάδας σε ανθρώπινο δυναμικό στο Αφγανιστάν.
Η κρίση στην Ελλάδα στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης Ομπάμα-Μέρκελ-Μπράουν
Για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα συζήτησαν στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και θα δράσει κατάλληλα προκειμένου να διασφαλίσει μία αποτελεσματική απόκριση στην κρίση στην Ελλάδα.
Ο κ. Γκιμπς, ανέφερε επίσης ότι η μη διασπορά των πυρηνικών όπλων, το Αφγανιστάν, το διεθνές εμπόριο και οικονομικά ζητήματα ήταν το αντικείμενο της διάσκεψης.
Μάνος Ρούσσος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr