Σήμερα, κανείς δεν πιστεύει την Ελλάδα. Κανείς δεν πιστεύει τα στοιχεία που δίνει η Ελλάδα. Ελάχιστοι πιστεύουν ότι οι πολιτικές που εφαρμόζει η χώρα θα αποδώσουν. Ελάχιστοι πιστεύουν - και ακόμα πιο λίγοι στηρίζουν - την προσπάθεια, που κάνουν οι Έλληνες πολίτες, για να ξεπεράσουμε το οικονομικό τέλμα, στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί». Τα ανωτέρω τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στη Βουλή χθες Τετάρτη, στο πλαίσιο της συζήτησης του Σχεδίου Νόμου «Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα, Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ως Ανεξάρτητης Αρχής».
«Είπαμε - και το εννοούσαμε- ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να κερδίσει η χώρα ξανά την αξιοπιστία της, να προχωρήσει σε μία νέα πορεία ανάπτυξης, να σταματήσει να δανείζεται και να πνίγεται η ανάπτυξη, οι δυνατότητες και η δυναμική των σημερινών και των μελλοντικών γενεών στα ελλείμματα και στα χρέη. Είπαμε - και το εννοούσαμε - ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η χώρα να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Στα δικά της πόδια, όχι στα πήλινα πόδια του ψεύδους, χωρίς τα δεκανίκια που τις προσφέρουν οι πρακτικές, που θέλουν να κρύβεται το πρόβλημα κάτω από το χαλί, να μην λύνεται ποτέ και να μετατίθεται στους επόμενους και στα παιδιά των επόμενων», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, τα βασικά σημεία του σ/ν έχουν ως εξής:
Στην Ελληνική Στατιστική Αρχή θα έχουν λόγο και θα την ελέγχουν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών και οικονομικών φορέων και όπου με κάθε τρόπο θα διασφαλίζεται η επιστημονική επάρκεια του έργου της, η ανεξαρτησία των λειτουργών της, ώστε να παράγονται αντικειμενικές, έγκυρες και έγκαιρες στατιστικές, στατιστικά στοιχεία που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της λογοδοσίας της χώρας μας στους πολίτες, αλλά και στους διεθνείς εταίρους που μας παρακολουθούν, δεδομένα που θα διακινούνται σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες ποιότητας και διαφάνειας, μέσα από διαδικασίες τυποποιημένες. Στην Ελληνική Στατιστική Αρχή ο καθένας θα γνωρίζει τον ρόλο του, ποια είναι η ευθύνη του, κανείς δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει για να αλλάξει αριθμούς, για να κρύψει στοιχεία, για να διακινδυνεύσει άλλο την αξιοπιστία ενός αριθμού και μέσα από αυτόν, το κύρος ολόκληρης της χώρας.
Το νομοσχέδιο αυτό το οποίο συζητάμε είναι άλλη μία προγραμματική μας δέσμευση, που γίνεται πράξη. Με το νομοσχέδιο, που καλούμε την Βουλή να ψηφίσει, αλλάζουμε το πλαίσιο που διέπει την ανάπτυξη, παραγωγή και διάδοση των στατιστικών στοιχείων. Μετατρέπουμε τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου των Οικονομικών σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή, την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η Βουλή των Ελλήνων ασκεί έλεγχο επί της νέας αρχής και συμμετέχει με αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 και μετά από δημόσια προκήρυξη στην επιλογή του Προέδρου και της πλειοψηφίας των επτά μελών. Το Υπουργείο Οικονομικών πλέον μπορεί να ορίζει μόλις ένα από τα επτά μέλη της αρχής, άλλο ένα η Τράπεζα της Ελλάδος και ακόμη ένα ο σύλλογος των εργαζομένων.
Με το νομοσχέδιο αυτό ρυθμίζουμε τους κανόνες λειτουργίας του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος και λαμβάνεται μέριμνα για την εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων, κάτι που είδαμε πόσο τον τελευταίο καιρό είχε περιφρονηθεί. Τίθενται οι βασικές αρχές λειτουργίας του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος και οι υποχρεώσεις όλων των φορέων του και αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στην πρόσβαση στις πηγές, μητρώα και αρχεία, που πρέπει να παρέχουν όλοι οι φορείς και τα φυσικά πρόσωπα.
Θεσμοθετείται ως συμβουλευτικό όργανο το Συμβούλιο του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, το οποίο γνωμοδοτεί στην Ελληνική Στατιστική, ένα Συμβούλιο στο οποίο εκπροσωπούνται οικονομικοί, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς και η επάρκειά του διασφαλίζεται με την υποχρέωση όλων των φορέων που συμμετέχουν να υποδεικνύουν πρόσωπα με επιστημονική ή επαγγελματική εξειδίκευση στο αντικείμενο της στατιστικής επιστήμης ή συναφών κλάδων.
Ορίζουμε ένα τριετές ελληνικό στατιστικό πρόγραμμα, στο οποίο θα δίνεται κάθε δημοσιότητα, θα κατατίθεται, θα συζητείται στη Βουλή και βεβαίως, θα αναρτάται στο δικτυακό τόπο.
Θεσμοθετούνται διαδικασίες αξιολόγησης της ποιότητας των διαβιβαζομένων στοιχείων προς την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και βέβαια, από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., προς όλους όσους αφορούν τα στοιχεία αυτά.
Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία αυτού του νομοσχεδίου. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι ένα μεγάλο μέρος του Κοινοβουλίου στηρίζει αυτή την προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο αυτό είναι σημαντικό μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος τομών, αλλαγών και παρεμβάσεων, για να εξασφαλισθεί η καλή διαχείριση και ο έλεγχος του δημοσίου χρήματος, αλλά και η διαφάνεια, η αξιοπιστία των στοιχείων και ο έλεγχος από τους πολίτες, η λογοδοσία απέναντι σε αυτούς για το ποια είναι τα πραγματικά στοιχεία και το πως ακριβώς ξοδεύονται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.
Ομιλία Φίλιππου Σαχινίδη
«Εμείς επιδιώκουμε να λύσουμε με αξιόπιστο τρόπο τα προβλήματά μας και να σταθούμε υπεύθυνα απέναντι στις αγορές που αμφισβητούν τις δυνατότητες της χώρας με ένα τρόπο ανορθολογικό. Διότι, αν κάτι μάθαμε από την κρίση του 2007, είναι ότι τις αγορές δύσκολα μπορούμε να τις ελέγξουμε. Αυτές κινούνται με βάση τη συμπεριφορά της αγέλης», δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τελικά ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο κοιτάει μπροστά, κοιτάει πώς θα ικανοποιηθούν οι μελλοντικές απαιτήσεις των Ελλήνων πολιτών, την ανάγκη όλοι οι φορείς δημόσιοι και ιδιωτικοί να συλλέγουν και να δίνουν αξιόπιστα στοιχεία στην Ανεξάρτητη Αρχή» συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός για να συνεχίσει «Γιατί μόνο με αυτά τα στοιχεία μπορούμε να λύσουμε το δομικό πρόβλημα αναξιοπιστίας με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα. Για να μπορέσουμε πραγματικά να βάλουμε πορεία προς τα εμπρός και να βγάλουμε τη χώρα έξω από τη βαθιά κρίση, στην οποία έχει βυθιστεί το τελευταίο διάστημα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr