Από την πλευρά του ο Rehn τόνισε ότι, "η αποστολή μας είναι τώρα στην Αθήνα. Μια μικτή τεχνική αποστολή της Κομισιόν...της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας...και του ΔΝΤ... θα έχω την έκθεση για αυτά τα στοιχεία αύριο. Θα πάω στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουμε την δημοσιονομική κατάσταση και την μελλοντική οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης".
Ωστόσο, οι επιθεωρητές της ΕΕ διαπιστώνουν ότι η μεγαλύτερη της αναμενόμενης ύφεση και η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού θα καταστήσει δύσκολη την επίτευξη των στόχων του προγράμματος σταθερότητας, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών.
«Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις γιατί οι κοινοτικοί βρίσκουν μεγάλες αποκλίσεις στόχων», είπε το στέλεχος, προσθέτοντας ότι οι επιθεωρητές εκτιμούν ότι τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση οδηγούν σε μείωση του ελλείμματος μόνο κατά 1,5 έως 2 ποσοστιαίων μονάδων αντί του στόχου για 4 μονάδες.
Το στέλεχος υπογράμμισε, ακόμα, ότι τα όποια νέα μέτρα θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης των επιθεωρητών και την επικείμενη επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου επί των οικονομικών, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Προειδοποίηση για νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας απηύθυνε χθες, Τετάρτη, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Επικαλούμενος πιθανούς κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης ο οίκος δήλωσε πως ενδεχομένως να υποβαθμίσει την αξιολόγηση BBB+ της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες εντός του Μαρτίου. Εάν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας και η Moody's απειλεί με υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας εντός των επόμενων μηνών.
S&P
«Κατά την άποψή μας, μια νέα υποβάθμιση ενός ή δύο βαθμίδων είναι πιθανή εντός ενός μήνα», είπε ο αναλυτής της Standard & Poor's Μάρκο Μρίσνικ. Σύμφωνα με τον ίδιο οι κίνδυνοι για την πραγματική και ονομαστική ανάπτυξη της Ελλάδας είναι πιθανόν να αυξήσουν την έκταση της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής, εγείροντας αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτοί οι φιλόδοξοι στόχοι του Προϋπολογισμού της Ελλάδας.
Τόνισε ότι θεωρεί την λήψη πρόσθετων μέτρων ως λογικό βήμα στην κατεύθυνση της μείωσης του δημοσίου χρέους, δεδομένης της μεγάλης απόκλισης μεταξύ των προοπτικών για επιδείνωση της ανάπτυξης και των υπερβολικά αισιόδοξων εκτιμήσεων για την ανάπτυξη εφέτος. «Αν η λαϊκή στήριξη για το πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνηση υποχωρήσει από τα σημερινά επίπεδα, θέτοντας σε κίνδυνο την εφαρμογή τους, ίσως να μειώσουμε και την σύσταση», είπε ο Μρίσνικ.
Σημειώνεται πως προ δύο εβδομάδων ο αναλυτής της Standard & Poor's είχε χαρακτηρίσει θετική την δήλωση στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας ωστόσο επισημάνει πως τα δύσκολα δεν έχουν ακόμη τελειώσει, καθώς υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι όσον αφορά την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
«Η Ελλάδα παραμένει υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση (credit watch negative). Η κατάσταση είναι υπό εξέλιξη ακόμη, λαμβάνουμε υπόψη αυτό το σχέδιο σταθερότητας και τις επιπτώσεις του στο κόστος δανεισμού και στην επιβάρυνση του χρέους. Επικεντρωνόμαστε επίσης και στις προοπτικές για την ανάπτυξη, στον κίνδυνο μιας πιο παρατεταμένης ύφεσης και στην πιθανότητα αποπληθωρισμού και στο πώς αυτά θα επηρεάσουν την οικονομία, τον χρηματοοικονομικό κλάδο και τα δημοσιονομικά», είχε δηλώσει τότε στο Ρώϋτερς.
Ωστόσο, ο οίκος δίνει ελάχιστες πιθανότητες στο σενάριο πτώχευσης ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης, ενώ εξίσου απίθανο θεωρεί το ενδεχόμενο μια χώρα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ.
«Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει πτώχευση στην ευρωζώνη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μόριτζ Κράιμερ, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος αξιολόγησης κρατών στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική της S&P's στη διάρκεια συνεδρίου για τα ομόλογα, ενώ πρόσθεσε ότι «αάν κοιτάξει κανείς τα ιστορικά στοιχεία της κατηγορίας ΒΒΒ την τελευταία δεκαετία, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες πτώχευσης».
Στις 16 Δεκεμβρίου 2009, η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε BBB+, δίνοντας αρνητικές προοπτικές και λέγοντας ότι τα μέτρα λιτότητας που είχε ανακοινώσει τότε η Κυβέρνηση δεν ήταν αρκετά για την επίτευξη διατηρήσιμης μείωσης του δημόσιου χρέους.
Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είχε τότε αιφνιδιάσει, καθώς μόλις στις 9 Δεκεμβρίου ο αμερικανικός οίκος είχε ανακοινώσει πως θα παρακολουθούσε την πορεία της ελληνικής οικονομίας για δύο μήνες και στη συνέχεια, θα λάμβανε τις αποφάσεις του. Για τον λόγο αυτό η χθεσινή ανακοίνωση της S&P προκαλεί πρόσθετη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται δε για μια εξέλιξη που δημιουργεί φόβους για νέα αύξηση των spread (διαφορά επιτοκίου του ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού).
Moody's
Εάν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας και η Moody's απειλεί με υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας εντός των επόμενων μηνών. Εάν, πάντως, η Ελλάδα εφαρμόσει με επιτυχία το πρόγραμμα μείωσης ελλείμματος και χρέους, τότε η αξιολόγησή της θα σταθεροποιηθεί στο «A2».
«Εάν σε μερικούς μήνες αποδειχθεί ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλείσεις από το πρόγραμμα, τότε είναι πολύ πιθανό ότι θα προσαρμόσουμε ανάλογα και την αξιολόγησή μας», τόνισε ο Pierre Caileteau, επικεφαλής κρατικού χρέους της Moody's. Όπως τόνισε αυτή η προσαρμογή της πιστοληπτικής αξιολόγησης σημαίνει «υποβάθμιση κατά μερικές μονάδες».
Πρόεδρος ΕΤΕπ
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), κ. Philippe Maystadt δήλωσε πως ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τους κερδοσκόπους είναι να βάλει σε τάξη τα του οίκου της.
Αισιόδοξη για την πορεία του ευρώ η Μέρκελ
«Η κατάσταση για το ευρώ είναι δύσκολη για πρώτη φορά μετά την εισαγωγή του, αλλά θα ανταπεξέλθει της κρίσης». Η εν λόγω δήλωση ανήκει στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. «Οι κερδοσκοπικές κινήσεις που έχουν γίνει σε βάρος κάποιων χωρών αποτελούν επικίνδυνη εξέλιξη», δήλωσε η Μέρκελ, σε συνέντευξή της στη Frankfurter Allgemeine Zeitung για να συμπληρώσει «τα μέλη της ευρωζώνης με προβλήματα χρέους, όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνα τους τα προβλήματά τους».
«Για πρώτη φορά από την υιοθέτησή του, το ευρώ βρίσκεται τώρα σε δύσκολη κατάσταση, αλλά θα αντέξει. Νομίζω ότι η πραγματική εμπιστοσύνη στο ευρώ μπορεί να επιτευχθεί στις χρηματοοικονομικές αγορές μόνο εάν το πρόβλημα αντιμετωπιστεί στη ρίζα του στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη με πολύ υψηλά ελλείμματα» προσέθεσε.
Στη συνέντευξή της, η Γερμανίδα καγκελάριος καλωσόρισε τις κινήσεις της Αθήνας για δημοσιονομική εξυγίανση και είπε ότι είναι σημαντικό η χώρα να πετύχει τους στόχους της. Πρόσθεσε ότι η βάση για την εθνική οικονομική πολιτική είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν υπάρχει πολιτική ένωση που να στηρίζει το ευρώ.
«Με αυτό το Σύμφωνο, έχουμε ένα διατηρήσιμο εργαλείο που διασφαλίζει τον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής και την σταθερότητα του ευρώ», ανέφερε, λέγοντας ότι η Γερμανία θα επιδιώξει σθεναρά την σταθερότητα του ευρώ.
«Θα ήταν λάθος να έχουμε μια συντονισμένη πολιτική για την ζώνη του ευρώ και οι άλλοι να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, γιατί, φυσικά, είμαστε στενά συνδεδεμένοι με τους γείτονές μας μέσω του εμπορίου» επισήμανε.
Την θλίψη του για τα πρόσφατα άρθρα στον γερμανικό Τύπο, τα οποία «θίγουν και δημιουργούν στο ελληνικό κοινό και τα ελληνικά μέσα αίσθημα προσβολής» εξέφρασε ο Γερμανός πρέσβης Βόλφγκανκ Σούλτχαϊς, απευθύνοντας έκκληση «μεμονωμένες φωνές στον τύπο να μην συγχέονται με την διαφοροποιημένη γερμανική κοινή γνώμη για την Ελλάδα».
΄΄Θλιμμένος’’ ο Γερμανός πρεσβευτής
«Η Πρεσβεία θλίβεται για το γεγονός ότι πρόσφατα άρθρα του γερμανικού τύπου θίγουν και δημιουργούν στο ελληνικό κοινό και τα ελληνικά μέσα αίσθημα προσβολής» επισημαίνει σε δήλωση του ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας
«Η αντιπαράθεση στα μέσα επικοινωνίας δεν αντικατοπτρίζει τις καλές ελληνογερμανικές σχέσεις. Ο Ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Βέστερβελλε αποσαφήνισε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ότι η Γερμανία ως εταίρος και φίλος της Ελλάδος συμπαρίσταται σθεναρά στην Ελλάδα ειδικά υπό τις σημερινές συνθήκες. Επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στην απαραίτητη διαρθρωτική πορεία της ελληνικής κυβέρνησης».
Εν τω μεταξύ, με συνέντευξή του στο BBC, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, χαρακτήρισε άστοχη την κριτική της Γερμανίας λόγω της ιστορίας της.
Ο κ.Πάγκαλος επέκρινε την στάση της Γερμανίας απέναντι στην ελληνική κρίση, λέγοντας ότι η Αθήνα ποτέ δεν έλαβε αποζημιώσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της ναζιστικής κατοχής κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Πήραν τον ελληνικό χρυσό που βρισκόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος, πήραν τα ελληνικά χρήματα και ποτέ δεν τα επέστρεψαν. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί» είπε και προσέθεσε: «Δεν λέω ότι αναγκαστικά πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα, αλλά πρέπει τουλάχιστον να πουν 'ευχαριστώ' και «δεν θα πρέπει να παραπονιούνται τόσο πολύ για κλοπές και ασάφειες στις οικονομικές συναλλαγές».
Αν χρεοκοπήσει μέλος ευρωζώνης, καταρρέει η ευρωζώνη, προειδοποιεί Γερμανός αξιωματούχος
Αν χρεοκοπήσει ένα μέλος της ευρωζώνης αυτό θα σημαίνει την κατάρρευση της ευρωζώνης, είπε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους της Γερμανίας.
"Πιστεύω ότι αν μια από τις 16 χώρες-μέλη (της ευρωζώνης) χρεοκοπήσει, αυτό θα σημαίνει την κατάρρευση όλου του συστήματος", είπε ο Carl Heinz Daube, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Λονδίνο.
"Αν μια χώρα χρεοκοπήσει, αυτό θα ήταν το τέλος (της ευρωζώνης)", είπε.
Απάντηση Πάγκαλου στους Γερμανούς
Η Γερμανία θα πρέπει τουλάχιστον να πει ευχαριστώ γιατί στην Ναζιστική Κατοχή πήρε τον ελληνικό χρυσό που βρισκόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος, και τα ελληνικά χρήματα και ποτέ δεν τα επέστρεψε, δήλωσε σε Συνέντευξη του στο BBC o αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Θόδωρος Πάγκαλος, προσθέτοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά ότι πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα, αλλά πρέπει τουλάχιστον να μην παραπονιέται τόσο πολύ για κλοπές και ασάφειες στις οικονομικές συναλλαγές.
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης τόνισε πως η κριτική της Γερμανίας καθίσταται άστοχη λόγω της ιστορίας της, ενώ το θέμα των αποζημιώσεων πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπισθεί
Τέλος ο κ. Πάγκαλος, απέδωσε την σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας και στην ευρωπαϊκή χαλαρότητα λέγοντας πως η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα έφθανε σε αυτό το σημείο αν υπήρχε ισχυρότερη ηγεσία εντός της ΕΕ.
«Η ποιότητα ηγεσίας σήμερα στην Ένωση είναι πολύ, πολύ φτωχή πραγματικά» ανέφερε, παρατηρώντας πως ήταν καλύτερα την δεκαετία του '80, όταν ο Ζακ Ντελόρ ήταν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ τη διακυβέρνηση της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας είχαν οι Χέλμουτ Κολ, Φρανσουά Μιτεράν και Μάργκαρετ Θάτσερ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr