"Οι όποιες αποφάσεις (για νέα μέτρα) θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους της Κομισιόν", είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
"Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να πετύχουμε τους στόχους του ΠΣΑ", πρόσθεσε.
Από τις 9.30 το πρωί βρίσκονταν την Τρίτη τα στελέχη του μικτού κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο υπουργείο Οικονομικών, έχοντας πολύωρη συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, Γιώργο Ζανιά.
Τα στελέχη των διεθνών οργανισμών βρίσκονται από χθες (Δευτέρα) στην Αθήνα, προκειμένου να ελέγξουν την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών δεν αρκούνται σε ενημέρωση για τα ελληνικά στοιχεία, αλλά τα αντιπαραβάλλουν με τις δικές τους εκτιμήσεις και στοιχεία.
Τη Δευτέρα το βράδυ, τα στελέχη του μικτού κλιμακίου συναντήθηκαν με υπηρεσιακούς παράγοντες της Τραπέζης της Ελλάδος, όπου ζήτησαν να ενημερωθούν για το ύψος του ταμειακού ελλείμματος του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο, για τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και για τους δείκτες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (κεφαλαιακή επάρκεια τραπεζών, ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, ύψος ρευστότητας στην αγορά, κ.λπ.).
Αύριο (Τετάρτη), το μεικτό κλιμάκιο αναμένεται να έχει επαφές με στελέχη του υπουργείου Εργασίας για να ενημερωθεί για την πορεία αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ θα αναχωρήσει από την Ελλάδα μεθαύριο, Πέμπτη.
Το μικτό κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων εξετάζει, εκτός από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και τα πρόσθετα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό και ενδέχεται να εισηγηθεί την υιοθέτηση συμπληρωματικών μέτρων, εάν κριθεί ότι αυτά είναι απαραίτητα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ εφέτος.
Με βάση και τα στοιχεία που θα συλλέξουν οι εμπειρογνώμονες των τριών διεθνών οργανισμών, θα συνέλθει στις 9 Μαρτίου το Κολέγιο των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο την ελληνική οικονομία, ενώ επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 15η Μαρτίου.
Η Γερμανία θα «ρισκάρει» την αξιολόγηση της και θα πλήξει τις εξαγωγές της, εάν βοηθήσει την Ελλάδα, ανέφερε ο διεθνής οίκος Schroders. Η αγγλική επενδυτική ανέφερε ότι οποιαδήποτε μεταφορά κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία χώρα που αντιμετωπίζει υψηλό χρέος, τότε αυτό μπορεί να πλήξει την αξιολόγηση, και πιο συγκεκριμένα της Γερμανίας η ΑΑΑ.
Η Schroders έθεσε και το δίλημμα ότι στις περιπτώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδία, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, οι οποίες αν δεν βοηθηθούν από τη Γερμανία, τότε αυτή δεν θα μπορεί να προωθήσει τα προϊόντα της σε αυτές τις αγορές. Σε κάθε περίπτωση η Γερμανία θα πληγεί, γι’ αυτό και το δίλημμα της βοήθειας ή όχι είναι μεγάλο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr