O τραπεζικός κλάδος είναι ο μεγάλος ασθενής του χρηματιστηριακού ταμπλό. Υπό διαφορετικές συνθήκες, οι αποτιμήσεις στις οποίες διαπραγματεύεται την περίοδο αυτό ο κλάδος θα ήταν το εφαλτήριο μιάς δυναμικής ανόδου, αν όχι ξεσπάσματος της αγοράς, αφού έχουν φτάσει να διαπραγματεύονται χαμηλότερα ακόμα και από τα ίδια κεφάλαιά τους. Οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικότατες, παρατηρούν οι χρηματιστές και θα μπορούσαν να συγκριθούν μόνο με τις τράπεζες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Το γεγονός όμως, ότι ενσωματώνουν μεγάλο κομμάτι του ρίσκου που έχει η Ελλάδα ως χώρα επενδύσεων στη συγκυρία αυτή, είναι ο βασικότερος λόγος που προκαλεί τις αλλεπάλληλες πιέσεις στις μετοχές τους.
Παρατηρώντας τις τιμές των μετοχών του τραπεζικού κλάδου θα έβλεπε κανείς, σχολιάζουν οι χρηματιστές, ότι έχουν γυρίσει πλέον, όχι στα επίπεδα του 2009, αλλά πίσω στο τραγικό 2008, τότε που η κρίση γιγαντωνόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ρίσκο της χώρας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, αν όχι ο σπουδαιότερος, κάτι το οποίο επικαλούνται όλοι οι ξένοι οίκοι που παρακολουθούν την ελληνική αγορά και καταγράφεται στις εκθέσεις τους από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα.
Χαρακτηριστικά, η JP Morgan προβαίνει στο ψαλίδισμα της τιμής στόχου των ελληνικών τραπεζών (σ.σ. αυτών που παρακολουθεί) λόγω της ύφεσης στην οποία έχει βυθιστεί η ελληνική οικονομία. Εκτίμησή του οίκου είναι ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι σχετικά ήπια με αρνητικό ρυθμό ΑΕΠ περίπου στο -2% έως -3%. Με δεδομένο ότι οι τράπεζες άντεξαν στην παγκόσμια κρίση του 2008 - 2009, η τελική επίδραση στα έτη 2010 και 2011 μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή όσο η αγορά ενδεχομένως προεξοφλεί. Από τη σκοπιά αυτή, προσθέτει ο οίκος, η Ελλάδα ίσως (σε σχετικούς όρους) να μην είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Μ. Βρετανία και την Πορτογαλία.
Η Morgan Stanley φτάνει στο σημείο να μεγιστοποιεί το ζήτημα της ύφεσης και των παλινωδιών που παρατηρούνται στα ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών, σπεύδοντας να υποβαθμίσει τις μετοχές των τραπεζών που παρακολουθεί σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο. Ο αμερικανικός οίκος εντοπίζει σημαντικούς κινδύνους στις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με την νέα έκεθση της, όπου υποβαθμίζει ολόκληρο των ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών. Ταυτόχρονα εκτιμά πως τα αυξημένα spreads στα ασφάλιστρα κινδύνου θα επιμείνουν, όπως και η αβεβαιότητα, στην παρούσα φάση είναι αρνητικός για τις τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου, και δίνει σύσταση υποαπόδοσης σε ολόκληρο τον κλάδο. συμβουλεύοντας μάλιστα τους επενδυτές να προτιμήσουν τις τοποθετήσεις στις τράπεζες των αναδυόμενων αγορών και των ΗΠΑ.
Η UBS σε έκθεσή της στις αρχές του μήνα με τίτλο « Reality bites», τονίζει ότι γίνεται πλέον πιο επιφυλακτική για τις ελληνικές τράπεζες καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα έχει πολλές προκλήσεις, καθώς οι πιστωτικές αγορές συνεχίζουν να πιέζουν την κυβέρνηση να διορθώσει το έλλειμμα με έναν γρήγορο και εφικτό τρόπο. Οπως υπογραμμίζει ο οίκος, η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, όμως χρειάζεται να προετοιμάσει τον κόσμο για αυτό που θα έρθει.Οπως αναφέρεται στην έκθεση, οι εξελίξεις στην πιστωτική αγορά θα συνεχίσουν να είναι στο επίκεντρο, με το spread του ελληνικού κρατικού ομολόγου, να συνεχίζει να καθορίζει και την πορεία του χρηματιστηρίου. Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας και το spread δεν λέι να... πέσει κάτω από τις 30 μονάδες βάσης...
Ακόμα και η αισιόδοξη BoA/Merrill Lynch διατηρεί τις επιφυλάξεις της. Οπως επισημαίνει η Bank of America, υπάρχει ιδιαίτερα υψηλή συσχέτιση των τραπεζών με τους δημοσιονομικούς κινδύνους στη χώρα και η εφαρμογή των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση θα επηρεάσει τον κλάδο τα επόμενα χρόνια. Οι επιδράσεις όμως όλων αυτών, θα είναι διαχειρίσιμες. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, παρά την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις υψηλές προβλέψεις, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν κερδοφόρες. Πάντως, ο οίκος διατηρεί την θετική του στάση, ωστόσο προχωρά στην μείωση των τιμών στόχων που διατηρούσε για τις τέσσερις τράπεζες, για να ενσωματωθεί η χαμηλότερη αύξηση του όγκου εργασιών, τα χαμηλότερα περιθώρια και υψηλότερο κόστος κινδύνου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr