Η έρευνα είχε ως γενικό τίτλο «Αξιολόγηση των φορολογικών μέτρων από τις ΜΜΕ - μέλη του ΒΕΘ» και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 600 επιχειρήσεων - μελών του επιμελητηρίου, τη χρονική περίοδο από 16 έως 17 Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, το 54% απάντησε ότι τα φορολογικά μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ αντίθετη άποψη εξέφρασε το 37%. Εξάλλου, περισσότερο θετικοί για τα μέτρα (60%), ήταν οι μικρομεσαίοι οι οποίοι διατηρούν μικτές επιχειρήσεις.
Στην ερώτηση, «συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το μέτρο της έκδοσης αποδείξεων από όλες τις επιχειρήσεις», το 86% απάντησε πως συμφωνεί, ενώ το 12% διαφώνησε. Επίσης, το 59% απάντησε ότι διαφωνεί στο να πραγματοποιούνται, από 1/1/2011, όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών επαγγελματικών λογαριασμών.
Το 73%, εξάλλου, απάντησε πως διαφωνεί με το μέτρο που αφορά στις συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ, οι οποίες από 1/1/2011 θα γίνονται μέσω πιστωτικών, χρεωστικών ή δίγραμμων επιταγών, ενώ το 25% δήλωσε πως συμφωνεί.
Στην ερώτηση «τα φορολογικά μέτρα θα επιβαρύνουν το διαχειριστικό κόστος της επιχείρησης σας;», το 70% απάντησε θετικά. Θετική απάντηση στο ερώτημα αυτό έδωσαν ως επί το πλείστον οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (75%).
Με καλό μάτι, εξάλλου, βλέπουν οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες (81%) την εξαγγελία της κυβέρνησης για τακτική εφαρμογή ηλεκτρονικής διασταύρωσης, καθώς εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό θα παταχθεί η φοροδιαφυγή, ενώ αντίθετη άποψη έχουν δύο στους δέκα (16%).
Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι μόλις το 50% των ερωτηθέντων δήλωσε πως το μέτρο της συλλογής αποδείξεων θα συνδράμει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ενώ το 48% είχε αντίθετη άποψη. Επίσης, το 68% χαρακτήρισε τα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, που δε θα συμβάλουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Εξάλλου, αύξηση του κόστους παραγωγής των προϊόντων ή υπηρεσιών, εξαιτίας της μεγαλύτερης φορολόγησης των καυσίμων, βλέπει το 74% των ερωτηθέντων. Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφηκαν στις μεταποιητικές επιχειρήσεις (86%).
Αρνητικά θεωρεί το 64% των συμμετεχόντων ότι θα επηρεάσουν στην κίνηση της αγοράς, οι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ το 28% εκτίμησε ότι η εν λόγω απόφαση της κυβέρνησης θα έχει θετικό αποτέλεσμα.
Πάντως, όλοι οι ερωτηθέντες δήλωσαν πως θεωρούν απαραίτητο να γίνει περισσότερο «νοικοκύρεμα» στο δημόσιο (αριθμός εργαζομένων, δαπάνες, διάφορες επιτροπές κ.ά.). Επίσης, το 87% των μικρομεσαίων ανέφερε πως δεν είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε επενδύσεις.
Προβλήματα στο δανεισμό συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι, καθώς το 77% από αυτούς απάντησε ότι δανειοδοτείται με μεγαλύτερη δυσκολία το τελευταίο διάστημα.
Επίσης, η αισιοδοξία των επιχειρηματιών έδειξε ότι βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων ετών.
Αυτό διότι, μόλις το 23,9% των ερωτηθέντων απάντησε πως αισιοδοξεί για το μέλλον της επιχείρησής του, όταν σε αντίστοιχη ερώτηση σε έρευνα του ΒΕΘ, το Νοέμβριο του 2009, το ποσοστό διαμορφωνόταν στο 37% και ένα χρόνο νωρίτερα στο 42%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr