Σε ένα ιδιαίτερο ρευστό και αβέβαιο τοπίο οι ξενοδόχοι τηρούν για την ώρα στάση αναμονής, με μοναδική χειροπιαστή έως τώρα απόδειξη τη μείωση των προκρατήσεων κατά 10% σε σχέση με πέρυσι.
«Με συντονισμένες και όχι αποσπασματικές ενέργειες, ο τουρισμός μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση» επισημαίνει στο «R» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Α. Ανδρεάδης, περιγράφοντας ταυτόχρονα το τεράστιο πλήγμα που αποφέρουν στον κλάδο τόσο η έλλειψη ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, όσο και η μη δρομολόγηση της απαραίτητης διαφημιστικής καμπάνιας. «Όταν στις χώρες της Ευρώπης, το ΦΠΑ των ξενοδοχειακών μονάδων κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 5-6%, η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει ΦΠΑ από 9 έως 19%, με μέσο όρο το 11%» δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΞ.
Το 2009 τα έσοδα των ελληνικών ξενοδοχειακών μονάδων εμφανίζονται μειωμένα κατά 16%, με την πτώση των αφίξεων να διαμορφώνεται στο 7%. «Οι ξενοδοχειακές μονάδες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω εκπτώσεις. Τα όρια των εκπτώσεων έχουν εξαντληθεί», συμπληρώνει ο κ. Ανδρεάδης.
«Η κίνηση στα ξενοδοχεία είναι… ακίνητη. Το κάθε πέρυσι και καλύτερα ταιριάζει γάντι»! Η τόσο λακωνική, μα συνάμα συνοπτική δήλωση ανήκει στον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Λακωνίας, κ. Δημ. Πολάλη. «Όταν πανελλαδικά η μείωση στις κρατήσεις αγγίζει το 30%, η πορεία της τουριστικής αγοράς στη Λακωνία κρίνεται… άσφαιρη, με κάποιες μικρές εξαιρέσεις στη Μονεμβασιά και τη Σπάρτη», συμπληρώνει ο κ. Πολάλης, αναφέροντας παράλληλα ότι αν και το Πάσχα είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε «κρατήσεις ακόμη δεν έχουν γίνει». «Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η επικρατούσα άσχημη κατάσταση δεν οφείλεται μόνο στην κρίση και σε όσα προβλήματα εκείνη δημιουργεί. Οι λάθος χειρισμοί είναι μια πραγματικότητα» υπογραμμίζει επίσης.
Για τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα διερωτάται ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλληνίας – Ιθάκης, κ. Σπ. Γαλιατσάτος, φέρνοντας στο προσκήνιο μια ακόμη εξίσου βαρύνουσας σημασίας παράμετρο. «Τι θα κάνουν οι επιχειρήσεις όταν οι κρουνοί των τραπεζών είναι κλειστοί και τα νέα από το ΕΣΠΑ και τον Αναπτυξιακό αργούν να έρθουν;» τονίζει με έμφαση στο «R».
«Φέτος το Πάσχα είναι πάρα πολύ νωρίς, γεγονός το οποίο δεν βοηθάει πάρα πολύ την όλη κατάσταση. Σκεφτείτε ότι φέτος θα ανοίξουν πολύ λιγότερα ξενοδοχεία από ότι πέρυσι. Την περασμένη χρονιά το Πάσχα είχαν ανοίξει 100 ξενοδοχεία, ενώ φέτος εκείνα που αναμένεται να ανοίξουν δεν ξεπερνούν τα 15-20. Για τους περισσότερους η σεζόν θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου» δηλώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, κ. Γρ. Τάσιος.
Στις τεράστιες δυσκολίες που έχει δημιουργήσει στην τουριστική κίνηση της περιοχής η φονική κατολίσθηση στα Τέμπη τον περασμένο Δεκέμβριο επικεντρώνεται ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πηλίου, κ. Κ. Λεβέντης, αναφέροντας παράλληλα τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσαν με τη σειρά τους οι πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις. «Μόνο τον Ιανουάριο η πτώση του τζίρου στην περιοχή μας άγγιξε το 40%» συμπληρώνει ο ίδιος.
Την άσχημη εικόνα του εισερχόμενου τουρισμού περιγράφει ο πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, κ. Μ. Τριβιζάς, επιβεβαιώνοντας την κακή πορεία μέχρι στιγμής των προκρατήσεων.
Μαρίνα Φούντα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr