Στις 20 Ιανουαρίου ο υπουργός κ. Α. Λοβέρδος δήλωvε ότι «η εισφοροκλοπή φθάνει τα 4,7 δισ. ευρώ και αφορά 239.000 επιχειρήσεις- οφειλέτες, με μεγαλύτερο οφειλέτη την κρατική Ολυμπιακή με 600εκατ. ευρώ».
Τόνιζε δε ότι η επιβάρυνση του ΙΚΑ από την ένταξη σε αυτό των ταμείων του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και των Τραπεζών είναι πάρα πολύ μεγάλη, όπως άλλωστε και το κόστος για τις εθελούσιες εξόδους - «που αλλιώς υπολογίζονται και αλλιώς προκύπτουν». Ανέφερε επίσης τότε πως καλεί με επιστολές τους διοικητές ΔΕΚΟ να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στο ΙΚΑ.
Είχε παραδεχθεί, πάντως, ότι ‘’πρωταθλητής’’ στην εισφοροδιαφυγή είναι το ίδιο το κράτος, που δεν καταβάλει θεσμοθετημένες εισφορές, π.χ. για τους δημοσίους υπαλλήλλους: «Δεν υπάρχει ούτε καν λογαριασμός,ούτε τοκίζονται. Ούτε οι ΔΕΚΟ αποδίδουν εισφορές».
Στις 12 Ιανουαρίου, στη συνεδρία της Επιτροπής των Ειδικών για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος –η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής είναι μείζον θέμα στην Επιτροπή, ο κ. Δ. Μπούρλος (εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ), δήλωνε ότι το ύψος της εισφοροδιαφυγής υπολογίζεται σήμερα σε 8 δισ. ευρώ ετησίως, με την επισήμανση ότι το ποσό αυτό αφορά τις καθυστερούμενες εισφορές και όχι αυτές που σχετίζονται με την ανασφάλιστη εργασία.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ μόνο η εισφοροδιαφυγή ξεπερνά το 30%. Στο ΙΚΑ για τους 10 πρώτους μήνες του 2009 η εισφοροδιαφυγή (μη καταβολή των οφειλομένων) ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ, στον δε ΟΑΕΕ σε 800 εκατ. ευρώ.
Στην ίδια συνεδρία ο κ. Γ. Ρωμανιάς (ΓΣΕΕ), συμφωνούσε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια (και) στην εισφοροδιαφυγή. Μελέτη για το ύψος της εισφοροδιαφυγής (ως το 2008), όπου αναφέρθηκε ο κ.Ρωμανιάς, δείχνει πόσο πίσω είμαστε: Αυστρία 1,5%, Βέλγιο 3%, Κύπρος 4%, Δανία 5%, Ολλανδία 2%, Σουηδία 3%. Ελλάδα; ΙΚΑ 30%, ελεύθεροι επαγγελματίες 35%, ΟΓΑ 50%!
Παράλληλα, οι παλαιότεροι έλεγχοι της Ειδικής Υπηρεσίας ελέγχου του ΙΚΑ δείχνουν ότι 1 στις 10 επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό είναι αναπόγραφες στο ΙΚΑ, 2-3 δε στους 10 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστοι. Από παλαιότερα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι 1 στους 3 αλλοδαπούς εργάζεται χωρίς ασφάλιση. Σύμφωνα με τον κ.Ρωμανιά, από τους ένα εκατ. ανασφάλιστους οι 600.000 είναι Ελληνες , ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Στεργίου, η αδήλωτη εργασία υπολογίζεται στο 20% περίπου της συνολικής απασχόλησης.
Φωτεινή Πούλη
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr