Θα περίμενε κανείς ότι μετά τις ατελείωτες διαβουλεύσεις, δηλώσεις, αποφάσεις και υποδείξεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, η ελληνική αγορά θα έβρισκε το πολυπόθητο «οξυγόνο» της, ωστόσο αυτό δε συνέβη. Η κυβέρνηση βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο» των Βρυξελλών, οι προθεσμίες των αποτελεσμάτων ασφυκτιούν την ελληνική οικονομία, οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων θολώνουν ακόμη περισσότερο το τοπίο και η αγορά βρίσκεται σε ομηρία μίας πρωτοφανούς ασάφειας και «σκληρότητας» απέναντι στην Ελλάδα. Αυτή είναι η εικόνα.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της χθεσινής Συνόδου του EcoFin, μέχρι τις 15 Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση καλείται να λάβει όλα εκείνα τα έκτακτα μέτρα που θα συμβάλουν στη μείωση του ελλείμματος. Μάλιστα, το Συμβούλιο κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν ειδικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Σημειώνεται ότι στις 15 Μαΐου συμπληρώνονται τρεις μήνες από τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου, ενώ στο διάστημα αυτό, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, απαιτείται για να κριθεί κατά πόσο υπήρξε αποτελεσματική δράση από την Ελλάδα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.
Έτσι η Ελλάδα κλήθηκε να καταρτίσει και να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατόν, ξεκινώντας από το 2010, ένα πακέτο γενναίων και ολοκληρωμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, να διατυπώσει συγκεκριμένα μέτρα, που να καλύπτουν μισθούς, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, μεταρρυθμίσεις στην υγειονομική περίθαλψη, την δημόσια διοίκηση και ενίσχυση της απασχόλησης.
Στο μεταξύ, η ελληνική αγορά, συνεχίζει το πτωτικό της σερί, αφού από την αρχή του χρόνου οι απώλειες της αγγίζουν το 13,5%, ενώ δείχνει απρόθυμη να δεχτεί τις «ανάσες επιβίωσης» που προσπαθεί να δώσει το EcoFin, μετά τις συνεχείς παρατάσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Μάλιστα, σε «πηγαδάκια» των αναλυτών αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο των Ελλήνων τώρα. Έχουν διαδηλώσεις στη χώρα, έχουν παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που η αγορά, όπως και η Κομισιόν το βλέπουν με κριτική ματιά, πρέπει να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους».
Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει τις πιέσεις που δέχεται αφενός από την Ευρώπη και αφετέρου από το εσωτερικό της χώρας. Στο προσκήνιο φαίνεται να επανέρχεται και η πρόταση για περικοπή του 14ου μισθού των υπαλλήλων, αύξηση του ΦΠΑ και των φόρων στα είδη πολυτελείας, στα ΙΧ και στην ενέργεια. Και όλα αυτά, ενώ ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν καλούσε την ελληνική κυβέρνηση «να πράξει τα απαραίτητα, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ειδικότερα, η μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010, θα επιτευχθούν».
Στο μεταξύ, την τελευταία εβδομάδα στους «διαδρόμους» των Βρυξελλών διεξάγονται σε πυρετώδεις ρυθμούς οι παντός είδους διαβουλεύσεις για το ελληνικό ζήτημα, αφού μετά το «πολιτικό ναι» που δόθηκε από τους 27 στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έχουν επακολουθήσει σειρά δηλώσεων και απόψεων που μόνο ξεκάθαρη την εικόνα δεν έχουν κάνει.
Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση της ΕΕ την περασμένη Πέμπτη, όταν και είχε ολοκληρώσει τις εργασίες της η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, «η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα προτείνει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα βάσει της τεχνογνωσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Van Rompuy, με δηλώσεις του μόλις μία ημέρα μετά την Σύνοδο της Πέμπτης, θα υπάρχει τριμερής επιτροπή που θα ελέγχει την Ελλάδα. Η επιτροπή θα αποτελείται από κλιμάκια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Κομισιόν, με την τεχνογνωσία να παρέχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο επικεφαλής της Ε.Ε. τόνισε ότι δε θα δοθεί άμεση βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά οι χώρες-μέλη θα είναι έτοιμες να βοηθήσουν τη χώρα, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο. Πρόσθεσε, δε, ότι "υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης", ενώ ανέφερε ότι μπορεί η χώρα να αναγκαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα, πέρα απ' αυτά που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Περισσότερο αυστηρός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και να καταλάβει ότι δεν μπορούν οι υπόλοιποι πολίτες της Ευρωζώνης να πληρώνουν τα λάθη της χώρας».
Οι εκτιμήσεις στελεχών της Κομισιόν, ότι με τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, καλύπτεται το 2,75% από το 4% που πρέπει να μειωθεί φέτος το έλλειμμα, καθώς και ότι το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2% το 2009 (έναντι προβλέψεων για -1,2%), συνεπώς η κυβερνητική πρόβλεψη για -0,3% φέτος είναι ανέφικτη, έφερε την ελληνική αποστολή απέναντι στο «σκληρό πρόσωπο» της ΕΕ, και κυρίως της Γερμανίας, μετά από ένα μόλις Σαββατοκύριακο, στις Βρυξέλλες, στα πλαίσια των συναντήσεων των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. Οι πιέσεις για πρόσθετα μέτρα που υπέστη ο υπουργός οικονομικών της χώρας μας Γ. Παπακωνσταντίνου, ήταν πολύ έντονες, ενώ η γερμανική πλευρά πίεσε για ακόμη μία φορά για την υιοθέτηση ακόμα πιο σκληρού προγράμματος μείωσης του ελλείμματος, με μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες και επιπλέον περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτά μόλις μερικές ημέρες μετά την πρωτοβουλία της καγκελαρίου Αγκέλα Μέρκελ για στήριξη της Ελλάδας.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα αφεθεί στην τύχη της, ενώ την ίδια ώρα άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι η Μέρκελ ζήτησε τη λήψη σκληρών μέτρων προκειμένου να παρασχεθεί οικονομική βοήθεια από την ΕΕ. Μάλιστα, την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητούσε από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομίας να σκληρύνουν τις απαιτήσεις τους έναντι της Ελλάδας.
Τέλος, δεν έχουν λείψει και οι φωνές που εμπλέκουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού από τη μία μεριά ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου συνέστησε να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ, ενώ και ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο θέμα του ΔΝΤ, λέγοντας ότι η κοινή ευρωπαϊκή στήριξη για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας «πρέπει να γίνει με ενισχυμένο το ρόλο του ΔΝΤ, με επιτήρηση, με παρακολούθηση της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας».
Υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη οι Ολλανδοί
Υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τάσσεται η πλειοψηφία των Ολλανδών πολιτών, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας De Telegraaf
Συγκεκριμένα, ποσοστό 92% σε σύνολο 5.300 Ολλανδών πολιτών, που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική και νομισματική ένωση.
Επίσης, το 60% περίπου των συμμετεχόντων προβληματίζεται για τις εξελίξεις στην χώρα και ανησυχεί ότι μια νέα κρίση θα μπορούσε να προέλθει από τις τράπεζες που διακρατούν ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ποσοστό άνω του 90% επιθυμεί και την αποχώρηση της Ολλανδίας και της Γερμανίας από την Ευρωζώνη και την επιστροφή στα εθνικά τους νομίσματα.
Αλεξάνδρα Τόμπρα
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr