Όπως αποδεικνύεται, η κλίμακα του φόρου υπολογισμού ακινήτων δεν…τρομάζει ιδιαίτερα τους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων. Ο νέος ΦΜΑΠ, προβλέπει ατομικό αφορολόγητο 400.000 ευρώ. Δηλαδή, για ένα ζευγάρι το αφορολόγητο μπορεί να αυξηθεί ακόμη και στις 800.000 ευρώ εφόσον η περιουσία είναι μοιρασμένη μεταξύ των δύο συζύγων. Ακόμη και για ατομική περιουσία της τάξεως των 600.000 ευρώ, δεν προκύπτει φορολογική επιβάρυνση σε σχέση με το ΕΤΑΚ το οποίο ίσχυε για το 2009 (και το οποίο δεν έχουμε πληρώσει ακόμη).
Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα αναπροσαρμόζει το αφορολόγητο κάθε φορά που θα αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Αν μάλιστα προχωρεί στην αναπροσαρμογή και των συντελεστών, τότε η εικόνα δεν θα διαφοροποιηθεί αισθητά σε σχέση με σήμερα.
Το νεφελώδες τοπίο όσον αφορά το ζήτημα των ημιυπαιθρίων, αποτελεί και αυτό βραχνά για την κτηματαγορά. Η λύση αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Μάρτιο. Αναμένεται ότι θα πληρώνουμε ένα ποσό της τάξεως του 10% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ως εφάπαξ πρόστιμο (ή και χαμηλότερο για τα υπόγεια playroom). Τα λεφτά θα αποτελέσουν πόρο του Πράσινου Ταμείου μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις για το περιβάλλον.
Το σενάριο που κυκλοφόρησε χθες περί επικείμενης κατάργησης του Φ.Π.Α στην οικοδομή, αποτελεί ευσεβή πόθο κυρίως όσων εμπλέκονται με τις αντιπαροχές. Αν γυρίσουμε πίσω στον χρόνο, τότε θα εξαιρεθούν του Φ.Π.Α όλα τα ακίνητα τα οποία μεταβιβάζονται ως δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες αλλά και όλα τα ακίνητα που μεταβιβάζονται μέσα από τις αντιπαροχές. Βέβαια, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η ΕΕ θα δώσει την έγκρισή της σε ένα τέτοιο μέτρο.
Να επιβάλλουμε φόρους μας ζητάει και όχι να τους κόβουμε. Άσχετα αν αυτοί δεν αποδίδουν…
Θ.Τσ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr