Στο ζήτημα της παγκοσμιοποίησης και στις προκλήσεις που δημιουργούνται από την τη χρήση των νέων τεχνολογιών και της νέας ρητής ή άρρητης γνώσης, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, μιλώντας στην ημερίδα. Και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να περάσει η Ελλάδα από την επιχειρηματικότητα χαμηλού κόστους στην εξειδικευμένη και υψηλού κόστους επιχειρηματικότητα, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, που θα στηρίζεται σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και στους επιστήμονες της χώρας που θα μεταφέρουν αυτή την γνώση.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που φθάνουν το 98% στην Ελλάδα, πρέπει να κάνουν ένα ποιοτικό άλμα και να αξιοποιήσουν και αυτές το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, ενώ επεσήμανε ότι η ανεργία και το κλείσιμο των μονάδων βάρυνε κυρίως τις οικογενειακές μονάδες, οι οποίες δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την νέα τεχνολογία και το δυναμικό.
Με το όλο θέμα, είπε, συνδέονται δύο άλλα ζητήματα. Ο ρόλος των πανεπιστημίων και ειδικότερα των Πολυτεχνείων όσον αφορά την παραγωγή έρευνας βασικής κυρίως, και εφαρμοσμένης και τι δημόσια διοίκηση χρειαζόμαστε.
Ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την οργή του για την επιχειρούμενη υποβάθμιση του ρόλου και του έργου των μηχανικών και επεσήμανε ότι σήμερα ασκείται μία οικονομία χωρίς πολιτική, έχουμε εισαγόμενες οικονομικές πολιτικές οι οποίες δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη ούτε το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ούτε τις ελληνικές ανάγκες, ούτε συνδιαλέγονται τελικά με όλα τα κομμάτια του ελληνικού λαού που πρέπει να εκφράσουν σκέψεις, απόψεις, ούτε λαμβάνει υπόψη την ελληνική εμπειρία.
Θέλουμε, είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, ένα στρατηγικό 10ετή προγραμματισμό που να περιλαμβάνει κλαδικές πολιτικές, να ξέρουμε δηλαδή ένα δρόμο που έχουμε να ακολουθήσουμε. Και να δώσουμε και ένα όραμα σε αυτό το λαό που ζητάμε αυτή τη στιγμή θυσίες, που δεν του το δίνουμε. Και αυτό είναι νομίζω είναι το σημερινό βασικό ζητούμενο.
Σε όλες τις έρευνες και τις πρόσφατες τις διεθνείς καταγράφεται ότι η Ελλάδα είναι τελευταία στα θέματα της καινοτομίας, της έρευνας και της εισαγωγής νέων τεχνολογιών.
Οι νέοι Έλληνες επιστήμονες έχουν μεγαλύτερη ανεργία από όλους τους άλλους εργαζόμενους. Στην Ελλάδα η ανεργία των επιστημόνων αυξάνεται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
«Εάν πιστεύουμε ότι στις ανατροπές που είναι αναγκαίες να γίνουν και σε αυτούς τους τομείς πρέπει να αξιοποιήσουμε το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, πολύ μεγάλο αριθμητικά και πολύ καλά καταρτισμένο, ας πάρουμε τότε μέτρα για τη στήριξη αυτού του επιστημονικού δυναμικού και να μην παίρνουμε μέτρα τελείως άδικα και άστοχα, όπως είναι αυτά για το φορολογικό και για το ασφαλιστικό κυρίως, τα οποία οδηγούν το σώμα των επιστημόνων, αλλά και όλους τους εργαζόμενους, να νιώθει ταπεινωμένο, ηθικά νικημένο, και να μην μπορεί να συνεισφέρει στην χώρα μας», υπογράμμισε ο κ. Αλαβάνος.
Αναφερόμενος στους εκλιπόντες αδελφούς Παπαγιαννάκη, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι η απουσία των ιδεών τους είναι αισθητή στην παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας.
Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε την ημερίδα, που πραγματοποιείται σε περίοδο κρίσης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, και ανέφερε ότι μπορεί να συμβάλλει στο δομικό πρόβλημα της χώρας, όπως είναι η βιομηχανία, η ενέργεια, η εξοικονόμηση ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες. Το Επιμελητήριο, είπε, σε αυτούς τους τομείς τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά.
Την ανάγκη σύνδεσης των Πανεπιστημίων με την ελληνική κοινωνία και την παραγωγή επεσήμανε ο Πρύτανης του ΕΜΠ Κώστας Μουτζούρης, μιλώντας στην ημερίδα του ΤΕΕ, όπου εξέφρασε οργή για την υποβάθμιση και την ισοπέδωση των μηχανικών που επιχειρείται. Το Πολυτεχνείο, είπε, είναι απογοητευμένο διαχρονικά και διαπολιτειακά και διακυβερνητικά από την έλλειψη κατανόησης και όχι από τούτη την Κυβέρνηση, και από την προηγούμενη και από την προ-προηγούμενη.
Δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να θέλει να εξισώσει τα πέντε χρόνια σπουδών των πολυτεχνικών σχολών με τα 3,5 χρόνια σπουδών άλλων ανωτάτων ιδρυμάτων, όπως έχουν αποκληθεί.
Το Πολυτεχνείο και όλοι μας, πιστεύω, οι μηχανικοί θα είμαστε σταθερά αντίθετοι, θα είμαστε τείχος σε αυτή την προσπάθεια και καλούμε αυτούς που την κάνουν να αναλογιστούν τις ευθύνες που έχουν και την κοινωνική αδικία, την ακαδημαϊκή αδικία που προσπαθούν να επιβάλλουν.
Τα συμπεράσματα και τις προτάσεις του 3ου Συνεδρίου του ΤΕΕ για τη Βιομηχανία παρουσίασε στην ημερίδα ο Αν. Καθηγητής του ΕΜΠ, συντονιστής της επιστημονικής επιτροπής και μέλος του προεδρείου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Γιάννης Καλογήρου.
Το νέο αναπτυξιακό ζητούμενο, τόνισε μεταξύ άλλων, είναι η αναζωογόνηση και ο αναπροσανατολισμός του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Η πίεση για παραγωγική αναδιάρθρωση είναι διεθνής. Η εμμονή σε αμυντικές πολιτικές ή σε πολιτικές που μονόπλευρα στηρίζονται στον ανταγωνισμό με βάση του χαμηλό κόστος εργασίας είναι αδιέξοδη. Η διέξοδος πρέπει να αναζητηθεί προς την κατεύθυνση της ποιοτικής αναβάθμισης και του αναπροσανατολισμού της παραγωγικής και της οικονομικής δραστηριότητας με αιχμές την ενσωμάτωση των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών παντού, στην αξιοποίηση της γνώσης και των αποτελεσμάτων της ερευνητικής δραστηριότητας, την προώθηση της καινοτομίας ως τρόπου σκέψης και δράσης, την καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της κριτικής θεώρησης των πραγμάτων και της ανάπτυξης πρωτοβουλίας ιδίως στους νέους και τις νέες.
Η επένδυση στη γνώση, την έρευνα και τον ανθρώπινο παράγοντα σε συνδυασμό με την καλλιέργεια των αρχών μιάς ανοιχτής και ανεκτικής κοινωνίας είναι το κλειδί για τη μελλοντική βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.
Στην ημερίδα χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Οικονόμου, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ρόρης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr