Αξίζει να σημειωθεί ότι η δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ υπογραμμίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη».
Προσθέτουν, δε, ότι «έχουμε μια κοινή ευθύνη για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα στην ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πράξει ότι χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα επόμενα χρόνια θα επιτευχθούν».
Σύμφωνα με τους ευρωπαίους ηγέτες, «η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα προτείνει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα βάσει της τεχνογνωσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο».
«Καταλήξαμε σε συμφωνία σχετικά εύκολα. Συμφωνήσαμε σε ένα κείμενο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, σημειώνοντας ότι «η συμφωνία αυτή είναι μία έκφραση ξεκάθαρης πολιτικής βούλησης και είναι ένα πολιτικό μήνυμα».
«Αυτό το πολιτικό μήνυμα έχει μια διάσταση ευθύνης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μία ευθύνη, εάν αναφορικά με την ανάκαμψη των δημοσίων οικονομιών της. Αλλά αντικατοπτρίζει επίσης μια δέσμευση να υπάρξει αλληλεγγύη, εάν υπάρξει η ανάγκη», πρόσθεσε ο κ. Ρόμπεϊ.
Η δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα να μειώσει σημαντικά το έλλειμμα της από το 2010 θα παρακολουθείται κάθε μήνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά το τέλος της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.
Υπάρχει συμφωνία σχετικά με τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν για την οικονομική βοήθεια της Ελλάδας σε περίπτωση ανάγκης, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Θα τελειοποιήσουμε τις συμφωνίες που έχουμε αλλά η επιλογή του μέσου δεν θα είναι μία δύσκολη στιγμή» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ για την Ελλάδα.
Ωστόσο, «δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση των μέσων που απαιτούνται», πρόσθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι το σενάριο μιας πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν θα πρέπει να εξετάζεται σήμερα.
Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δήλωσε ακόμη ότι οποιαδήποτε ενίσχυση προς την Ελλάδα θα πρέπει να είναι «συντονισμένη», σημειώνοντας ότι αυτό αποκλείει ένα «ευρωπαϊκό μέσο», όπως τα ευρωομόλογα, που εκδίδονται από τις διάφορες χώρες.
Αντίθετα, η διμερής βοήθεια από ορισμένες χώρες θα εξετάζονται και θα πρέπει να είναι «συντονισμένες» σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.
"Την έχουμε λάβει υπόψη μας, και είναι πολύ σημαντικό, τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει περισσότερα για να πετύχει το 4% στη μείωση του ελλείμματος, εάν είναι αναγκαίο", δήλωσε ο Σαρκοζί στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
"Έχουμε θέσει σε εφαρμογή μια μηνιαία παρακολούθηση, μια επιτήρηση, για τις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν από την Ελλάδα, και για την εξέλιξη της κατάστασης, η πρώτη εξέταση θα γίνει τον Μάρτιο", δήλωσε.
"Και κάτω από αυτές τις συνθήκες αποφασίσαμε την αρχή της υποστήριξης της Ελλάδας στο πρόγραμμά της και στους στόχους της", δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, "εμείς επιβεβαιώσαμε την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα (και) την αξιοπιστία που προσφέρουμε στις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σε πλήρη συμφωνία με την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", τόνισε.
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Σαρκοζί πρόσθεσε ότι «αυτή η κρίση καταδεικνύει ότι υπάρχει ανάγκη για καλύτερη οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ», ενώ ανέφερε ότι «Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν απόλυτα στο ζήτημα της παροχής στήριξης στην Ελλάδα».
Από την πλευρά της, η Α. Μέρκελ επισήμανε ότι «η πρόταση που φέρνουν στο τραπέζι η Γαλλία και η Γερμανία για την Ελλάδα είναι σημαντική για τις αγορές», ενώ την «προσυπέγραψαν και τα 27 κράτη-μέλη».
Η Γερμανία και η Γαλλία θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει μία νέα αρχιτεκτονική για τις αγορές, συμπλήρωσε η Α. Μέρκελ.
Aπέκλεισε ο επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας.
Όπως ανέφερε, αυτό «δεν θα πρέπει να θεωρείται ως ενδεχόμενη».
Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε η επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου Κριστίνα Ρόμερ την ευρωπαϊκή συμφωνία για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα και όπως είπε, η κυβέρνηση Ομπάμα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ελλάδα.
Επίτευξη συμφωνίας για Ελλάδα - Θα εποπτευόμαστε από 3μερή επιτροπή
Τριμερής επιτροπή θα ελέγχει την Ελλάδα, την επαύριο της ανακοίνωσης της οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Van Rompuy. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή θα αποτελείται από κλιμάκια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Κομισιόν, με την τεχνογνωσία να παρέχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο κ. Rompuy επισήμανε, ακόμα, ότι η Ελλάδα δε ζήτησε οικονομική στήριξη από την Ευρώπη, αλλά πολιτική. Ο επικεφαλής της Ε.Ε. τόνισε ότι δε θα δοθεί άμεση βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά οι χώρες-μέλη θα είναι έτοιμες να βοηθήσουν τη χώρα, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο. Πρόσθεσε, δε, ότι "υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης", ενώ ανέφερε ότι μπορεί η χώρα να αναγκαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα, πέρα απ' αυτά που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Eπίσης, σημαντική δήλωση στήριξης για την Ελλάδα έκανε και η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ, λέγοντας ότι, "είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η Ελλάδα) και δεν θα αφεθεί στην τύχη της". Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μέρκελ ζήτησε τη λήψη σκληρών μέτρων προκειμένου να παρασχεθεί οικονομική βοήθεια από την ΕΕ. Πιο διαλλακτικός εμφανίζεται ο Νικολά Σαρκοζί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr