Όπως επισημαίνεται στη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, τα κράτη-μέλη «καλούν το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ στη συνεδρίασή του της 16ης Φεβρουαρίου να υιοθετήσει συμπεράσματα για την Ελλάδα με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής και τα πρόσθετα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ υπογραμμίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη».
Προσθέτουν, δε, ότι «έχουμε μια κοινή ευθύνη για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα στην ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πράξει ότι χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα επόμενα χρόνια θα επιτευχθούν».
Σύμφωνα με τους ευρωπαίους ηγέτες, «η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα προτείνει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα βάσει της τεχνογνωσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο».
«Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε την πρόοδο της Ελλάδας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι «έχουμε συμφωνήσει κατ΄αρχήν να τη στηρίξουμε».
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Σαρκοζί πρόσθεσε ότι «αυτή η κρίση καταδεικνύει ότι υπάρχει ανάγκη για καλύτερη οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ», ενώ ανέφερε ότι «Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν απόλυτα στο ζήτημα της παροχής στήριξης στην Ελλάδα».
Από την πλευρά της, η Α. Μέρκελ επισήμανε ότι «η πρόταση που φέρνουν στο τραπέζι η Γαλλία και η Γερμανία για την Ελλάδα είναι σημαντική για τις αγορές», ενώ την «προσυπέγραψαν και τα 27 κράτη-μέλη».
Η Γερμανία και η Γαλλία θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει μία νέα αρχιτεκτονική για τις αγορές, συμπλήρωσε η Α. Μέρκελ.
Επίτευξη συμφωνίας για Ελλάδα - Θα εποπτευόμαστε από 3μερή επιτροπή
Τριμερής επιτροπή θα ελέγχει την Ελλάδα, την επαύριο της ανακοίνωσης της οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Van Rompuy. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή θα αποτελείται από κλιμάκια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Κομισιόν, με την τεχνογνωσία να παρέχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο κ. Rompuy επισήμανε, ακόμα, ότι η Ελλάδα δε ζήτησε οικονομική στήριξη από την Ευρώπη, αλλά πολιτική. Ο επικεφαλής της Ε.Ε. τόνισε ότι δε θα δοθεί άμεση βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά οι χώρες-μέλη θα είναι έτοιμες να βοηθήσουν τη χώρα, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο. Πρόσθεσε, δε, ότι "υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης", ενώ ανέφερε ότι μπορεί η χώρα να αναγκαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα, πέρα απ' αυτά που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Eπίσης, σημαντική δήλωση στήριξης για την Ελλάδα έκανε και η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ, λέγοντας ότι, "είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η Ελλάδα) και δεν θα αφεθεί στην τύχη της". Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μέρκελ ζήτησε τη λήψη σκληρών μέτρων προκειμένου να παρασχεθεί οικονομική βοήθεια από την ΕΕ. Πιο διαλλακτικός εμφανίζεται ο Νικολά Σαρκοζί.
Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε η επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου Κριστίνα Ρόμερ την ευρωπαϊκή συμφωνία για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα και όπως είπε, η κυβέρνηση Ομπάμα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ελλάδα.
Μπαρόζο: "Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να λάβει και επιπλέον μέτρα"
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε την ευρωζώνη στο σύνολό της να είναι σε ετοιμότητα για να διαφυλάξει τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα που απειλείται από την ελληνική κρίση. Σύμφωνα με ερυωπαϊκή πηγή, ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι, «η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο, συμπεριλαμβανομένης της λήψης συμπληρωματικών μέτρων, για να εγγυηθεί ότι οι στόχοι της μείωσης του ελλείμματος για τον χρόνο αυτό θα επιτευχθούν».
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της ΕΕ και τον πρόεδρο του Eurogrοup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πριν από τη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών, ο Ζοζέ Μπαρόζο τάχθηκε υπέρ της παροχής πολιτικής στήριξης στην Ελλάδα, η οποία στη συνέχεια θα μεταφρασθεί σε συγκεκριμένα μέτρα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα μπορούσε να περιλαμβάνει βοήθεια τόσο της ευρωζώνης, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο, δήλωσε πηγή της ισπανικής προεδρίας την Πέμπτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η όποια συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. "Η γενική ιδέα είναι να υπάρξει διευρυμένη ευρωπαϊκή βοήθεια με μεγαλύτερη έμφαση στην βοήθεια από τις χώρες της ευρωζώνης", είπε η πηγή της ισπανικής προεδρίας, προσθέτοντας ότι θα σταλεί σαφές μήνυμα πολιτικής στήριξης της Ελλάδα την Πέμπτη, ενώ ενδεχομένως να προκύψουν και κάποιες λεπτομέρειες. Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν μάλλον θα έχει εποπτικό ρόλο στην όποια συμφωνία βοήθειας προς την Ελλάδα καταλήξουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα θέσουν τις βάσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών την Πέμπτη, αλλά κάθε στήριξη πιθανώς να απαιτήσει μια σημαντική δέσμευση από την πλευρά της χώρας για εξυγίανση της οικονομίας της. Η Γερμανία και πιθανώς η Γαλλία αναμένεται να ηγηθούν των συνομιλιών για το πακέτο στήριξης της ΕΕ που θα βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει το χρέος και το έλλειμμά της, όμως η δομή, το μέγεθος, η φύση και οι όροι που συνδέονται με το πακέτο παραμένουν ασαφείς.
Τα προβλήματα του χρέους της Ελλάδας δεν βρίσκονται επισήμως στην ατζέντα της συνόδου της Πέμπτης, αλλά θα συζητηθούν σε επίπεδο ηγετών κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και ανακοίνωση.
Η σύνοδος των 27 ηγετών, οικονομικών συμβούλων, του Trichet και άλλων ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων της ΕΕ αναμένεται να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία για την στήριξη της Ελλάδας, ενώ οι οικονομικές λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών την Δευτέρα, σύμφωνα με ανώτατη πηγή στην ΕΕ.
"Θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του την ακολουθία της όλης πολιτικής διαδικασίας - οι σύνοδοι κορυφής γίνονται για να προσδιορίσουν την πολιτική κατεύθυνση ενώ οι λεπτομέρειες αποφασίζονται στο Eurogroup", είπε η πηγή.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, σε τηλεδιάσκεψη που είχε την Τετάρτη με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, συζήτησε πιθανές προτάσεις για το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα και είπε σε εφημερίδα του Λουξεμβούργου ότι τα σχέδια αυτά θα παρουσιαστούν στους ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη.
Γαλλική διπλωματική πηγή είπε την Τετάρτη ότι οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup συζήτησαν το θέμα της στήριξης της Ελλάδας αλλά δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία. Η πηγή είπε σε δημοσιογράφους στο Παρίσι ότι η Γαλλία συνεργάζεται με τη Γερμανία για την εκπόνηση μιας κοινής διακήρυξης πολιτικής στήριξης προς την Ελλάδα.
Τεχνογνωσία, όχι κεφάλαια η συμβολή του ΔΝΤ
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι οι χώρες τους θα λάβουν "αποφασιστική και συντονισμένη δράση" για την στήριξη της Ελλάδας, αντλώντας τεχνογνωσία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αλλά όχι κεφάλαια, είπε κυβερνητική πηγή της ΕΕ την Πέμπτη.
Το πακέτο στήριξης θα εξαρτηθεί από την δέσμευση της Ελλάδας να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της, είπε η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί καθώς οι υπουργοί έχουν συμφωνήσει να κρατήσουν εμπιστευτικό το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης που έγινε την Τετάρτη.
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σχεδιάσει και θα συντονίσει το πακέτο, αντλώντας από την τεχνογνωσία της ΕΚΤ και του ΔΝΤ", είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ομόφωνα ότι δεν πρέπει να ζητηθεί οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ.
Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Werner Faymann αναμένει ότι το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα θα αποτελείται από κάποιου είδους ανάμειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και δάνεια από χώρες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ORF.
"Δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα οργανωθεί, αλλά περιμένω ότι θα αποτελεί συνεργασία μεταξύ χωρών (της ΕΕ) και του ΔΝΤ", είπε σε πρωινή εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού την Πέμπτη.
"Δεν μιλάμε για δωρεά ή επιδοτήσεις, μιλάμε για δάνεια με τόκο τα οποία θα δώσουμε για να βοηθήσουμε μια χώρα προκειμένου να αποφύγουμε ενοχλήσεις στις χρηματιστηριακές αγορές και κρίσεις που κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλέον", είπε ο Faymann.
Ο Faymann πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει ποια θα είναι η έκταση της συνεισφοράς της Αυστρίας στο πακέτο στήριξης, ενώ είπε ότι είναι σημαντικό για την ΕΕ να σταματήσει την επέκταση της κρίσης της Ελλάδας στις υπόλοιπες χώρες.
Δηλώσεις στήριξης Ευρωπαίων ηγετών
Τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας θα μπορούσαν να καταστήσουν πιο ακριβό το δανεισμό για τα άλλη κράτη-μέλη της ΕΕ και η σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ένωσης την Πέμπτη πρέπει να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας, είπε ο Λιθουανός πρωθυπουργός.
"Δεν μπορούμε να καθόμαστε και παρακολουθούμε την κατάσταση να εξελίσσεται σε κρίση", είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Andrius Kubilius. "Ως συνέπεια (των προβλημάτων της Ελλάδας) ίσως δούμε τα spread μας να αυξάνονται".
Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες δήλωσε ότι «η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση με το χρέος της», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να περάσουμε στις αγορές ότι είμαστε αλληλέγγυοι με τη χώρα». Ακόμη, ο Ζ. Σόκρατες ανέφερε ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Πορτογαλίας είναι μηδαμινός.
O Γ. Παπανδρέου στη Le Monde
Η Ελλάδα χρειάζεται "ψυχολογική και πολιτική στήριξη" από την Ευρώπη και δεν διαβλέπει να ζητάει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην εφημερίδα Le Monde.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr