Μετά το «μαραθώνιο» επαφών που έχει επιδοθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, μετά από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε κατά τη χθεσινή ημέρα, και μετά το σαφές μήνυμα που έδωσαν οι κεφαλαιαγορές περί «έγκρισης» της βοήθειας προς την Ελλάδα, οι αξιωματούχοι της Ευρώπης αναμένεται να δώσουν «χείρα βοηθείας» στη χώρα μας σήμερα. Μάλιστα, από την αρχή της εβδομάδας πολλοί αναλυτές εντός και εκτός της Ελλάδας επισημαίνουν ότι οι ανησυχίες για ενδεχόμενη επέκταση του προβλήματος πέραν των στενών ελληνικών συνόρων, στις χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου αλλά και στην Ιταλία και στο Βέλγιο, «ενεργοποίησε» τους Ευρωπαίους να λάβουν γρηγορότερα μέτρα προστασίας περισσότερο του οικοδομήματος του ευρώ.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, και ενώ είχαν αρχίσει να διαρρέουν οι πληροφορίες περί προετοιμασίας ενός σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας, το ΧΑ έκλεισε σχεδόν στο +3,8%, ενώ θετική ήταν και η ανταπόκριση των επενδυτών στην Ευρώπη και στη Wall Street. Το ΧΑ, ακολουθώντας την ίδια πορεία και τις επόμενες συνεδριάσεις, έδωσε το μήνυμα ότι οι επενδυτές επιζητούν τη στήριξη της ΕΕ για να εμπιστευτούν την ελληνική αγορά.
Ήδη από χτες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει πάνω σε ένα σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας, ύστερα από πρωτοβουλίες της Γερμανίας και της Γαλλίας, ενώ διάφορα σενάρια βρίσκονται υπό επεξεργασία για τη μορφή που θα λάβει η βοήθεια. Ανάμεσα στα επικρατέστερα σενάρια είναι η αγορά ελληνικών ομολόγων από γερμανικές ή και άλλες τράπεζες, ενώ πολύ πιθανά τα μέτρα εξυγίανσης των οικονομικών της χώρας ή και η έκδοση ενός ευρωομολόγου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η Σύνοδος Κορυφής να περιοριστεί σε μία πολιτική δήλωση στήριξης.
Στο μεταξύ ολοένα και περισσότεροι είναι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που τάσσονται υπέρ ενός bail out για την Ελλάδα, οι οποίοι όμως δεν παραλείπουν να τονίσουν την αυστηρότητα των πιθανών όρων που θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος οικονομικών υποθέσεων της Angela Merkel, Michael Meister, τόνισε ότι «κάθε είδους βοήθεια, είτε διμερής είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις». Από την άλλη μεριά, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον υπόλοιπο κόσμο», προσθέτοντας ότι «υπάρχει διαθέσιμη διεθνής στήριξη εάν η Ελλάδα το επιθυμεί».
Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Xοακίν Αλμούνια, ο οποίος μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε ότι «αυτή η υποστήριξη δεν θα είναι δωρεάν. Είναι μία ξεκάθαρη υποστήριξη, με αντάλλαγμα, όμως, μία ξεκάθαρη δέσμευση». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, προεδρεύουσας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη και ιδιαίτερα τα μέλη της Ευρωζώνης θα στηρίξουν την Ελλάδα.
Τέλος, έντονα κυκλοφορεί και η φημολογία περί τοποθέτησης του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμου, ως τοποτηρητή της ΕΕ στην Ελλάδα, για την εφαρμογή του ΠΣΑ, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να «κρατήσουν» τα δημοσιονομικά προβλήματα κράτους μέλους εντός των τειχών της ευρωζώνης.
Αλεξάνδρα Τόμπρα
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr