Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας στην Ελλάδα, ο αρμόδιος επί Οικονομικών Θεμάτων Επίτροπος της ΕΕ, Όλι Ρεν, χωρίς να αναφέρει τυχόν συμπεράσματα που έχουν ληφθεί. Ο Ρεν ανέφερε ότι θα υπάρχουν εκτεταμένες διαβουλεύσεις τις επόμενες δύο ημέρες, ώστε να προσδιοριστεί η μορφή της βοήθειας.
Υπό επεξεργασία βρίσκεται το σχέδιο παροχής οικονομικής βοήθειας στην ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το στενό συνεργάτη της καγκελαρίου Angela Merkel, Michael Meister. «Κάθε είδους βοήθεια, είτε διμερής είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Meister.
Στην υποστήριξη της ΕΕ «προσέφερε» ο ο ευρωπαίος Επίτροπος Xοακίμ Αλμούνια μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και αναφερόμενος στην άτυπη Σύνοδο του Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ως αντάλλαγμα των προσπαθειών τους.
«Αυτή η υποστήριξη δεν θα είναι δωρεάν», πρόσθεσε. «Είναι μία ξεκάθαρη υποστήριξη, με αντάλλαγμα, όμως, μία ξεκάθαρη δέσμευση. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί στις ευθύνες της», τόνισε.
Ο Αλμούνια αναγνώρισε συγχρόνως τις προσπάθειες της κυβέρνησης και χαρακτήρισε ως «φιλόδοξο» το πρόγραμμα ανάκαμψης που προτείνει.
«Στις 15 Ιανουαρίου» είπε, «ξεκίνησε αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα για να διορθωθεί η κατάσταση και να έχουμε μείωση του χρέους της Ελλάδας κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ φέτος. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, γιατί χρειάζεται να γίνουν σημαντικές κινήσεις με συγκεκριμένα μέτρα μέσα στο 2010».
Σε σχόλιο ευρωβουλευτή ότι η Επιτροπή άργησε να αντιδράσει σε σχέση με την κατάσταση στην Ελλάδα, ο Αλμούνια αρνήθηκε την κατηγορία αυτή, λέγοντας ότι δύο εβδομάδες μετά την εκλογή της, η νέα κυβέρνηση αντέδρασε, ανακοινώνοντας ότι το έλλειμα δεν ήταν 6% αλλά 12,7 % του ΑΕΠ. Δεν είναι μόνο θέμα διόρθωσης των στατιστικών δεδομένων. Η υπερβολική αυτή αύξηση του ελληνικού ελλείμματος οφείλεται σε μία πλήρη έλλειψη ελέγχου της πολιτικής διαχείρισης του προϋπολογισμού, είπε.
«Ηταν θέμα διαχείρισης των εξόδων από την κυβέρνηση, μία κυβέρνηση που δεν σταμάτησε να σπαταλά τα χρήματα για εκλογικές σκοπιμότητες. Δεν φταίνε τα στοιχεία του Eurostat », σημείωσε ο κ. Αλμούνια.
Πρόσθεσε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε έναν προϋπολογισμό για το 2010 μετά την εκλογή της, στην Επιτροπή, στο Eurogroup και στο ΕΚΟΦΙΝ, η δε Επιτροπή αντέδρασε στις 3 Φεβρουαρίου, με βάση τις προτάσεις τις ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
«Θεωρώ ότι ελληνική κυβέρνηση, Eurogroup και ΕΚΟΦΙΝ αντέδρασαν με όλη την πρέπουσα σοβαρότητα», είπε ο κ. Αλμούνια.
Σχετικά με το Eurostat ανέφερε ότι το περασμένο φθινόπωρο είχε ζητήσει από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να δοθεί η δυνατότητα στον οργανισμό αυτόν να προβαίνει σε ελέγχους και επαληθεύσεις για στατιστικές που κρίνονται αμφίβολες. Ο Eurostat δεν έχει το δικαίωμα τέτοιων ελέγχων, χρειάζεται ειδική εξουσιοδότηση, είπε.
Ο κ. Αλμούνια δήλωσε ότι ένα καινούργιο ψήφισμα για να δοθεί μία τέτοια δυνατότητα στο Eurostat είναι ήδη έτοιμο και πρόκειται να το υποβάλλει τις επόμενες μέρες ο νέος επίτροπος επί των οικονομικών Ολι Ρεν.
Εμπιστοσύνη για την «ταχεία επιστροφή σε υγιή δημόσια οικονομικά» και «την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών» δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, για την Ελλάδα.
«Είναι ένα θέμα ανησυχίας για όλα τα μέλη της ζώνης του ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) υιοθέτησε την περασμένη εβδομάδα μια σειρά συστάσεων που έχουν ως στόχο την παροχή συμβουλών εκ του σύνεγγυς προς το ελληνικό κράτος στην προσπάθειά του να επιστρέψει γρήγορα σε υγιή δημόσια οικονομικά» σημείωσε.
Παράλληλα, μίλησε για κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές ομολόγων τονίζοντας πως υπάρχει ανάγκη για την οικοδόμηση μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής ρύθμισης.
Νωρίτερα, υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς, όπως δήλωσε, η Ελλάδα θα καταφέρει να να υλοποιήσει το πρόγραμμά της για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Η Γαλλίδα υπουργός διαβεβαίωσε ότι «αισθάνεται ανακούφιση που βλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνον ενημέρωσε την κοινή της γνώμη, αλλά εργάζεται τώρα με το κοινοβούλιό της για την υλοποίηση των διατάξεων του προγράμματος σταθερότητας», το οποίο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη» στην ικανότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει το πρόγραμμα αυτό, σημείωσε.
Παράλληλα η κ. Λαγκάρντ απέφυγε τις ερωτήσεις για ενδεχόμενο σχέδιο ευρωπαϊκής βοήθειας προς όφελος της Ελλάδας, όπως και για πιθανή μετάδοση της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Αλμα 1% για το ευρώ εν μέσω εικασιών για βοήθεια στην Ελλάδα
Άλμα καταγράφει το ευρώ στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος καθώς οι αγορές αντιδρούν στην πιθανή υιοθέτηση ενός "πανευρωπαϊκού σχεδίου" για την ανακούφιση χωρών, όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αναχρηματοδότηση του Δημόσιου Χρέους τους. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύεται στα 1,3833 δολάρια από τα 1,3695 δολάρια που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης, σημειώνοντας άνοδο 1%, ήτοι η μεγαλύτερη του τελευταίου μήνα. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3670 δολάρια.
Τις φήμες για το ενδεχόμενο ανακοίνωσης ενός Πανευρωπαϊκού Σχεδίου διάσωσης στις 11 Φεβρουαρίου στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ενίσχυσε και η εσπευσμένη αναχώρηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean Claude Trichet από την Αυστραλία προκειμένου να συμμετάσχει και ο ίδιος στην Σύνοδο Κορυφής.
Το θετικό κλίμα που καλλιεργήθηκε είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν σημαντικά τα χρηματιστήρια αλλά και οι αγορές των ομολόγων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr