Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ θα αναχωρήσει από το Σίδνεϊ, όπου συμμετέχει στις εκδηλώσεις της 50ής επετείου από την ίδρυση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας, "λίγο νωρίτερα από το προγραμματισμένο" για να λάβει μέρος στη σύνοδο της ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζει επείγουσα σύνοδο του συμβουλίου των κυβερνητών της.
Επιπλέον παρέμβαση προεξοφλεί το ΧΑ που αντιδρά έντονα ανοδικά σήμερα, παρά την αρνητική έκθση της Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες. Στα χρηματιστηριακά γραφεία υπάρχουν φήμες για διάσωση, για έκδοση ευρωομολόγου κ.α. Μικρή πτώση καταγράφει σήμερα, το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού υποχωρεί σε σύγκριση με τη χθεσινή τιμή. Βρίσκεται στις 355 μονάδες βάσης.Επιπλέον, ανοδικά συνεχίζει να κινείται το ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του αμερικάνικου, εν μέσω των εικασιών για διάσωση της Ελλάδας. Αυτή την ώρα το ευρώ κινείται με κέρδη 0,5% στα 1,3730 δολάρια, ενώ η ισοτιμία δολαρίου/γιεν διαμορφώνεται στα 89,605 γιεν.
Γ. Παπακωνσταντίνου: Το να ζητήσουμε στήριξη θα ήταν το χειρότερο μήνυμα που θα μπορούσαμε να στείλουμε
«Το να ζητήσουμε εξωτερική βοήθεια θα ήταν το χειρότερο μήνυμα που θα μπορούσαμε να στείλουμε στους εταίρους μας». Στην εν λόγω δήλωση προέβη χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. «Θα μειώσουμε το έλλειμμα», διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ο υπουργός.
Ο Παπακωνσταντίνου έχει έως τώρα αποτύχει να πείσει τους επενδυτές ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να μειώσει το μεγαλύτερο έλλειμμα της ευρωζώνης κάτω του 3%, αναφέρει στο δημοσίευμά του το Bloomberg.
Τζ. Στιγκλιτζ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται «διάσωση»
«Η Ελλάδα αποτελεί στόχο κερδοσκοπικών επιθέσεων» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Sky News ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ, ενώ επισήμανε ότι «η χώρα δεν χρειάζεται διάσωση», ενώ «πρέπει να δώσει ένα γερό μάθημα στους κερδοσκόπους».
Ο νομπελίστας οικονομολόγος υπογράμμισε ότι «οι κερδοσκόποι ψάχνουν πάντα για τον πιο αδύναμο κρίκο», παραλληλίζοντας την περίπτωση της χώρας μας με τη χρηματοοικονομική κρίση της Ασίας την περίοδο 1997-1998.
«Αυτό που έκανε το Χονγκ Κονγκ ήταν να αυξήσει τα επιτόκια και να παρέμβει στο χρηματιστήριο, καίγοντας τους κερδοσκόπους. Αυτό πρέπει να κάνει και η Ευρώπη», τόνισε ο Στίγκλιτζ.
Ανησυχούν οι επενδυτέςΣύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να καθυστερήσει την απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ενισχύσει τις ανησυχίες σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Επιπλέον, οι αναλυτές εκτιμούν ότι εάν η ΕΚΤ προχωρήσει στη στρατηγική εξόδου της από την κρίση, τότε τα επιτόκια δανεισμού θα αυξηθούν, ενώ θα χαθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr