Ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:
«H σημερινή ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί με συνέπεια να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική ισορροπία και να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Στόχος της είναι η μετάβαση σ’ ένα μοντέλο ανάπτυξης που δεν θα στηρίζεται στις πελατειακές σχέσεις και στην κρατική υπερπροστασία, αλλά στην υψηλή ανταγωνιστικότητα και στον δυναμισμό του ιδιωτικού τομέα.
Η επιχειρηματική κοινότητα από καιρό πιέζει προς την κατεύθυνση αυτή και έχει ιδιαίτερα αναδείξει τη σημασία του περιορισμού της κρατικής κυριαρχίας και του κρατικού παρεμβατισμού. Αυτό θα επιτρέψει στην επιχειρηματικότητα και στις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν επιχειρηματικούς κινδύνους, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν ανάπτυξη με νέες θέσεις εργασίας.
Η ανάγκη της αλλαγής ομολογείται σήμερα, έστω με καθυστέρηση, από όλο το πολιτικό σύστημα και συνειδητοποιείται από το σύνολο της ελληνικής κοινής γνώμης –με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να πάψει η Ελλάδα να αποτελεί το μαύρο πρόβατο της ευρωζώνης. Οι έλληνες πολίτες ξέρουν ότι η προσπάθεια προσαρμογής θα είναι επώδυνη –κατανοούν όμως και πόσο αναγκαία είναι. Παρά τις αναπόφευκτες κοινωνικές αντιδράσεις, η κοινή γνώμη στο σύνολό της αναγνωρίζει ότι τα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι μονόδρομος για την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας.
Δικαιολογημένα, ίσως, η Ελλάδα «τιμωρήθηκε». Η κρίση όμως απέδειξε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, ούτε καν μόνο μερικών κρατών – μελών, αλλά ευρύτερα ευρωπαϊκό. Διότι είναι σαφές ότι μέσω των εθνικών οικονομιών, οι παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου δοκιμάζουν την ισχύ της ευρωζώνης και –έτσι– την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Τις δοκιμάζουν εκμεταλλευόμενες την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, που επιτρέπει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, στοχεύοντας διάφορες ευρωπαϊκές χώρες με αδυναμίες, και η Ευρώπη δεν μπορεί να ανταποκριθεί γιατί οι θεσμοί της δεν της επιτρέπουν να βάλουν πραγματικά χρήματα σ’ αυτό το διεθνές χρηματοοικονομικό παιχνίδι.
Ίσως, λοιπόν, έχει έρθει ο καιρός να γίνουμε πιο θαρραλέοι, να σκεφτούμε καινοτόμα πράγματα, να προγραμματίσουμε με όραμα, έτσι ώστε να δώσουμε στους θεσμούς μας –όπως η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα– τα οικονομικά μέσα και τις δυνατότητες να ανταποκριθούν σ’ αυτές τις προκλήσεις. Με τον τρόπο αυτόν όχι μόνο θ’ απαντήσουμε στις αγορές, αλλά και θα προωθήσουμε ένα βήμα πιο πέρα την ευρωπαϊκή μας ολοκλήρωση.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr