«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δεινή θέση , γεγονός που κατά κοινή ομολογία οφείλεται τόσο στην διεθνή οικονομική κρίση, όσο και στα εγγενή διαρθρωτικά προβλήματα που οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών δεν κατάφεραν να επιλύσουν.
Είναι πλέον καιρός όλα τα πολιτικά κόμματα να ομονοήσουν και να αποφασίσουν από κοινού να προχωρήσουν στην λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων που θα βγάλουν την χώρα από την κρίση.
Μια κοινή γραμμή, εκ μέρους του συνόλου του πολιτικού κόσμου ή τουλάχιστον της πλειοψηφίας του, θα μείωνε δραστικά το φόβο του πολιτικού κόστους και ταυτόχρονα θα μετρίαζε τις όποιες αντιδράσεις.
Αυτή την κρίσιμη περίοδο, για την χώρα μας απαιτείται συναίνεση ,όχι στα λόγια αλλά στην πράξη , πρωτίστως από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
Η μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους , η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, πρέπει να αποτελέσουν κοινό στόχο για όλους, πριν να είναι πολύ αργά.
Παράλληλα με τα του οίκου μας, όμως, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση με την συμπαράσταση σύσσωμου του πολιτικού κόσμου της χώρας, να αναλάβει δράση και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς τα προβλήματα δεν βρίσκονται μόνο εντός των ελληνικών συνόρων.
Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και από την Σοσιαλιστική Διεθνή με πρωτοβουλία δική σας, ως προέδρου της και πρωθυπουργού της χώρας και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με πρωτοβουλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά και από τις άλλες ευρωπαϊκές ομάδες, με πρωτοβουλία των προέδρων των ελληνικών κομμάτων.
Γιατί το βέβαιο, είναι ότι η κρίση δεν τελείωσε. Η όποια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας στο επόμενο διάστημα, θα είναι ασταθής και ευάλωτη, εάν δεν αντιμετωπιστούν τα αίτια που δημιούργησαν τη σημερινή κατάσταση.
Πριν από ενάμισι χρόνο, όλοι συζητούσαμε για τη στρεβλή λειτουργία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, την οποία αναγνωρίζαμε ως «πηγή του κακού» για τα δεινά της κρίσης. Σήμερα, εξακολουθούμε να αναγνωρίζουμε το σφάλμα της υπερβολικής απορρύθμισης των αγορών, της έλλειψης αποτελεσματικής εποπτείας, την έλλειψη διαφάνειας, αλλά και τις προβληματικές δομές κινήτρων, που οδήγησαν σε καιροσκοπικές και ανεύθυνες πρακτικές.
Η κοινή δήλωση στη σύνοδο των G-20 στο Λονδίνο εξέφραζε τη βούληση για μια μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση, με στόχο τη θωράκιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δεν έχουμε δει ωστόσο μέχρι σήμερα τη βούληση αυτή να μετατρέπεται σε πράξη. Τουλάχιστον όχι με το συντονισμό και την αποφασιστικότητα που θα περιμέναμε.
Πιστεύουμε ότι τα σημερινά αμυδρά σημάδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν αφορμή για εφησυχασμό και αναστολή της προσπάθειας εξυγίανσης.
Χρειάζεται άμεσα, να αναθερμανθεί η διεθνής συνεργασία, προκειμένου να προχωρήσουν συντονισμένες κινήσεις εξυγίανσης της λειτουργίας των χρηματαγορών. Με βάση μιας σειρά από κοινά αποδεκτούς κανόνες, οι οποίοι θα έχουν καθολική ισχύ, ώστε να μην οδηγηθούμε σε έναν καταστροφικό ανταγωνισμό, με κριτήριο τη χαλαρότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος κάθε χώρας.
Ανάμεσα στις προτεραιότητες αυτής της προσπάθειας, όπως το ΕΒΕΑ έχει ήδη επισημάνει, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να τεθούν δράσεις όπως:
- Ο συνολικός αναπροσδιορισμός των όρων λειτουργίας των hedge funds. Δυστυχώς, η πραγματικότητα έδειξε ότι ένας χρήσιμος, επί της αρχής, μηχανισμός μετατράπηκε σε πεδίο αδίστακτης και ανεύθυνης κερδοσκοπίας, που μεγέθυνε τις επιπτώσεις της κρίσης. Θα πρέπει επομένως να τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες, οι οποίοι θα επιβάλλουν σαφήνεια, διαφάνεια και λογοδοσία στη δραστηριότητα των hedge funds, ώστε να λειτουργούν προς όφελος και όχι σε βάρος της ανάπτυξης.
- Ο δραστικός περιορισμός του ποσοστού μόχλευσης, με σκοπό τον περιορισμό της κερδοσκοπίας. Γιατί αυτό που έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, είναι ότι αυτή η λογική, εάν ακολουθηθεί χωρίς όρια και χωρίς την απαραίτητη γνώση από πλευράς των επενδυτών, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χρηματιστηριακές φούσκες που σπάνε με επώδυνες συνέπειες για όλους.
- Την επιβολή αυστηρότερων κανόνων και περιορισμών στην πρακτική του short selling, η οποία ευνοεί φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο όρων, ώστε η πρακτική αυτή να κατευθύνεται από τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και όχι από την κερδοσκοπία.
- Την περαιτέρω διασφάλιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών εταιρειών και στην επιβολή περιορισμών, ως προς το ποσοστό που θα επενδύεται σε σύνθετα παράγωγα προϊόντα, για λογαριασμό των δικαιούχων.
- Τέλος, όσον αφορά τις τράπεζες, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η αυστηρή τήρηση των κριτηρίων δανειοληψίας, με ορθό συνυπολογισμό του πιστωτικού κινδύνου. Θα πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι η παροχή δανεισμού, πέρα από μοχλός ανάπτυξης, είναι και ζήτημα ευθύνης. Κι αυτή η ευθύνη θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα, τόσο στις πολιτικές των ίδιων των τραπεζών, όσο και στην εποπτεία που ασκούν οι αρμόδιες αρχές.''
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr