Αναλυτικότερα:
Στην Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, το κλίμα στις αρχές του 2010 είναι πιο ευοίωνο σε σχέση με την εικόνα των αρχών του 2009, καθώς φαίνεται να έχει πραγματοποιηθεί μια διαδικασία προσαρμογής επιχειρήσεων και καταναλωτών στις νέες οικονομικές συνθήκες. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σταθερότητα αυτή προκύπτει από την ευνοϊκότερη εξέλιξη των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία που υπερακοντίζει την επιδείνωση στους υπόλοιπους τομείς, αλλά και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Στους άλλους δηλαδή τομείς της οικονομίας καταγράφεται και νέα υποχώρηση των προσδοκιών τον Ιανουάριο, με ιδιαίτερη ένταση μάλιστα στο Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες.
στη Βιομηχανία, τόσο οι προβλέψεις της παραγωγής, όσο και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών βελτιώνονται, ενώ και τα αποθέματα αποκλιμακώνονται αρκετά.
στις Υπηρεσίες καταγράφεται πτώση, εντονότερη στις εκτιμήσεις σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης και το τρέχον επίπεδο εργασιών και ηπιότερη στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης
στο Λιανικό Εμπόριο, η υποχώρηση των προσδοκιών είναι εντονότερη από τους λοιπούς τομείς, με τις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, αλλά και τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης να φανερώνουν υποτονική δραστηριότητα. Στα αποθέματα καταγράφεται ήδη μικρή αποκλιμάκωση, λόγω της περιόδου των εκπτώσεων που ευνοεί τις ρευστοποιήσεις.
στις Κατασκευές, η τάση ανόδου των προηγούμενων τεσσάρων αλλάζει και σημειώνεται υποχώρηση των προσδοκιών, η οποία εκπορεύεται τόσο από την επιδείνωση στις εκτιμήσεις για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών, αλλά κυρίως από τις δυσμενέστερες προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου.
στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, έντονη υποχώρηση σημειώνεται στις προσδοκίες των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, όπου σημειώνεται η δυσμενέστερη επίδοση μετά τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται και αυτές, αλλά ηπιότερα, ενώ οριακή υποχώρηση καταγράφεται και στην πρόθεση των ελληνικών νοικοκυριών για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο.
Περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος βελτιώνεται για δέκατο μήνα, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την Ευρωζώνη, αν και αρκετά ηπιότερα έναντι του Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης ενισχύεται τον Δεκέμβριο κατά 2,1 μονάδες στην Ε.Ε. και 1,6 μονάδες στην Ευρωζώνη και διαμορφώνεται στις 97,1 και 95,7 μονάδες αντίστοιχα, σε επίπεδα που προσεγγίζουν πλέον αρκετά τους μακροχρόνιους μέσους όρους τους .
Τον πρώτο μήνα του νέου έτους, τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη είναι η Βιομηχανία είναι ο τομέας που συμβάλλει περισσότερο - λόγω της μεγαλύτερης στάθμισης - στην άνοδο του κλίματος, με το σχετικό δείκτη να αυξάνεται κατά 3 μονάδες σε ΕΕ και κατά 2 μονάδες στην Ευρωζώνη. Στις Υπηρεσίες, ο σχετικός δείκτης ανέρχεται κατά 2 μονάδες στην Ευρωζώνη, αλλά παραμένει αμετάβλητος στην ΕΕ, κυρίως λόγω της μείωσης των προσδοκιών στο Ην. Βασίλειο, ενώ στο Λιανικό Εμπόριο καταγράφεται άνοδος 3 μονάδων στην ΕΕ και 5 μονάδων στην Ευρωζώνη. Αντίθετα με τους υπόλοιπους τομείς, στις Κατασκευές οι προσδοκίες των ευρωπαϊκών χωρών υποχωρούν και πάλι, κατά 1 μονάδα σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Στην πλευρά της ζήτησης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξάνεται κατά μία μονάδα στην ΕΕ και παραμένει σταθερή στην Ευρωζώνη. Η ευρύτερη οικονομική κατάσταση, η οποία εμφανίζει ενδείξεις σταθερής βελτίωσης τους τελευταίους μήνες, αλλά και ο φόβος της ανεργίας που αποκλιμακώνεται επιδρούν θετικά στις προσδοκίες των καταναλωτών.
Αναλυτικότερα:
Στη Βιομηχανία, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώνεται στις -13 και -14 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη, με τις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής να βελτιώνονται και στις δύο ζώνες, τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται περαιτέρω και τα επίπεδα των παραγγελιών να καταγράφουν άνοδο, ελαφρώς ισχυρότερη στην ΕΕ.
Στις Υπηρεσίες, οι αντίστοιχοι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώνονται στις -2 και -1 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Από τα στοιχεία δραστηριότητας που διαμορφώνουν το δείκτη, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα δραστηριότητα των επιχειρήσεων επιδεινώνονται κατά δύο μονάδες στην ΕΕ και βελτιώνονται οριακά στην Ευρωζώνη, ενώ οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα ζήτηση ανακάμπτουν κατά τρεις μονάδες και στις δύο ζώνες. Τέλος, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, παραμένουν αμετάβλητες, τόσο στην ΕΕ όσο και την Ευρωζώνη.
Στο Λιανικό Εμπόριο, οι επιχειρηματικές προσδοκίες βελτιώνονται αισθητά στην ΕΕ και περισσότερο στην Ευρωζώνη και κινούνται στις -3 και -5 μονάδες αντίστοιχα. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ ηπιότερη είναι η βελτίωση στις προσδοκίες για την εξέλιξη των πωλήσεων τους επόμενους μήνες. Τέλος, τα αποθέματα αποκλιμακώνονται οριακά στην Ευρωζώνη και διογκώνονται ελαφρά στην ΕΕ.
Περαιτέρω υποχώρηση - αν και οριακή - καταγράφεται στις επιχειρηματικές προσδοκίες στις Κατασκευές, και στις δύο ζώνες, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -34 και -29 μονάδες αντίστοιχα. Καθοριστικά στη μείωση του δείκτη συμβάλλει η επιδείνωση των προβλέψεων για την απασχόληση, οι οποίες χειροτερεύουν και στις δύο ζώνες, ενώ αντίθετα, οι προσδοκίες για το επίπεδο των εργασιών βελτιώνονται ελαφρά.
Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης ενισχύεται οριακά στην ΕΕ και δε μεταβάλλεται στην Ευρωζώνη. Αμετάβλητες παραμένουν οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους το επόμενο 12μηνο, ενώ οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώνονται ήπια και στις δύο ζώνες. Αντίθετα, η πρόθεση για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο παραμένει σταθερή στην ΕΕ και υποχωρεί στην Ευρωζώνη, ενώ τέλος, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας το επόμενο 12μηνο βελτιώνονται ελαφρά στην ΕΕ, αλλά παραμένουν στα ίδια επίπεδα στην Ευρωζώνη.
Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες – ο οποίος όμως δεν περιλαμβάνεται στο δείκτη οικονομικού κλίματος – παραμένει αμετάβλητος, στις +17 μονάδες στην ΕΕ και βελτιώνεται κατά 6 μονάδες στην Ευρωζώνη, φθάνοντας τις +19 μονάδες. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων καταγράφουν σημαντική άνοδο στην Ευρωζώνη, όταν στην ΕΕ μειώνονται οριακά, ενώ οι αντίστοιχες για την τρέχουσα εξέλιξη της ζήτησης βελτιώνονται σημαντικά και στις δύο ζώνες. Οι προβλέψεις της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο υποχωρούν στην ΕΕ, όμως στην Ευρωζώνη καταγράφουν και αυτές βελτίωση.
Σε επίπεδο κρατών, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος αφορά στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Από τις μεγαλύτερες χώρες, η υψηλότερη άνοδος σημειώνεται στην Ιταλία (+4,2), το Ην. Βασίλειο (+3,2) και την Ολλανδία (+2,7), ενώ στην Πολωνία (+0,9), την Γερμανία (+0,6), την Γαλλία (+0,6) και την Ισπανία (+0,3), η βελτίωση είναι ηπιότερη. Στην Ελλάδα μετά από δύο μήνες διόρθωσης και επιδείνωσης του κλίματος, ο δείκτης σταθεροποιείται, αλλά με αρκετές επιμέρους κλαδικές διαφοροποιήσεις.
- January_2010_iove.doc (162 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr