Ο ανώτατος συντελεστής αναμένεται να παραμείνει στα επίπεδα του 40%. Υπάρχουν εισηγήσεις για αύξησή του στα επίπεδα του 42,5% αλλά φαίνεται ότι δεν θα υιοθετηθούν καθώς οι αυξήσεις του ανώτατου συντελεστή δημιουργούν γόνιμο έδαφος για ακόμη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή.
Η επιβάρυνση των υψηλότερων εισοδημάτων θα γίνει με τη μετατόπιση του ανώτατου κλιμακίου. Έτσι, ο ανώτατος συντελεστής του 40% θα εφαρμόζεται για εισοδήματα άνω των 40 ή 50 χιλιάδων ευρώ και όχι για τα εισοδήματα άνω των 75000 ευρώ όπως συμβαίνει τώρα.
Για τα χαμηλά εισοδήματα (κάτω των 25-30.000 ευρώ) δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και ελαφρύνσεις ειδικά για την γενιά των 1000 ευρώ. Αυτό θα γίνει με την υιοθέτηση ενδιάμεσου συντελεστή 15% για το τμήμα του εισοδήματος από τις 12.000 ευρώ έως τις 15.000 ευρώ. Σήμερα, αυτό το εισόδημα φορολογείται με συντελεστή 25% οπότε με την υιοθέτηση του νέου συντελεστή θα υπάρξει ελάφρυνση 10 ποσοστιαίων μονάδων ή περίπου 300 ευρώ.
Το αφορολόγητο όριο θα παραμείνει στα επίπεδα των 12.000 ευρώ μόνο για όσους κατορθώσουν να συγκεντρώσουν τις αποδείξεις λιανικής που θα τους ζητηθούν. Όσο μεγαλύτερο θα είναι το εισόδημα του φορολογούμενου, τόσο περισσότερες αποδείξεις θα πρέπει να προσκομίσει προκειμένου να εξασφαλίσει το αφορολόγητο.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, συζητείται σοβαρά το ενδεχόμενο να διατηρηθεί το χαμηλότερο αφορολόγητο των 10.500 ευρώ παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει μιλήσει για ενιαία φορολογική κλίμακα. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα επανέλθουν με ισχυρότερη μορφή τα τεκμήρια διαβίωσης. Όσοι δεν κατορθώνουν να δικαιολογήσουν την κατοχή ακινήτων και αυτοκινήτων, θα καλούνται από την εφορία για φορολογικό έλεγχο. Αν αποτυγχάνουν να δικαιολογήσουν το πώς συντηρούν τα περιουσιακά τους στοιχεία, τότε θα φορολογούνται με βάση ένα θεωρητικό εισόδημα το οποίο θα προκύπτει από τα τεκμήρια.
Θ.Τσ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr