«Το να παραθέτεις στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας ονομάζεται τεκμηρίωση και όχι χτύπημα», συνεχίζει η Λούκα Κατσέλη, ενώ προσθέτει ότι «το να παρουσιάζεις το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τις προτάσεις του για τη μείωση του συνολικού πιστωτικού κινδύνου στην οικονομία και τη διασφάλιση κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών αποτελεί προτεραιότητα και κοινή γραμμή πλεύσης όλου του οικονομικού επιτελείου για τη δημοσιονομική εξυγίανση, την αναθέρμανση της οικονομίας και την παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας».
Αναλυτικά, τα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι η Λ. Κατσέλη κατηγόρησε τις ελληνικές τράπεζες ότι παρ΄ όλο που δεν θίχτηκαν ιδιαίτερα από την παγκόσμια κρίση και έλαβαν ρευστότητα από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι μόνον δεν διοχέτευσαν χρήματα στην ελληνική αγορά, αλλά αντίθετα μείωσαν τα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά «μετακυλίοντας το βάρος της προσαρμογής στην πραγματική οικονομία ».
Τόνισε, δε, ότι « οι τράπεζες χρηματοδότησαν τον τελευταίο χρόνο ό,τι ήταν πλήρως εξασφαλισμένο ».
Η υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι από αυτές τις ενέργειες των τραπεζών προκλήθηκε «ανεπάρκεια ρευστότητας και πιστωτική ασφυξία οξύνοντας τις αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα ».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κυρία Κατσέλη υπονόησε ότι οι τράπεζες χρησιμοποίησαν τις κρατικές ενέσεις ρευστότητας με τα 28 δισ. προς ίδιον όφελος, καθώς όπως είπε «από τα 28 δισ. ευρώ που διατέθηκαν στις τράπεζες είναι γνωστό ότι αυτές χρησιμοποίησαν μόλις 12-13 δισ. Από αυτά τα 4 ενίσχυσαν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειάς τους, ενώ τα 9 στο σύνολό τους σχεδόν χρησιμοποιήθηκαν για την επαναχρηματοδότηση του Δημοσίου μέσω της αγοράς τίτλων, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο και την κερδοφορία των τραπεζών. Αγοράζοντας τίτλους του Δημοσίου με επιτόκια από 3%-5,5%, οι τράπεζες επαναχρηματοδοτήθηκαν μέσω της ΕΚΤ με 1%-1,5%. Η διαφορά αποτέλεσε το κέρδος τους, μια πηγή εσόδων μη επαναλαμβανόμενη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr