Σε ομιλία του στην εκδήλωση της εφημερίδας «Απογευματινή» με θέμα «Τράπεζες και οικονομία: το επόμενο βήμα, πώς θα βγούμε από την κρίση, ο Κ. Μίχαλος ανέφερε ότι η χώρα μας έχει γίνει στόχος της πιο σκληρής και αδυσώπητης διεθνούς κερδοσκοπίας, πληρώνοντας ακριβά το τίμημα των χρόνιων παθογενειών της, ενώ τόνισε ότι «η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένη στα μηνύματα που στέλνουμε στις ξένες αγορές».
Αναφερόμενος στην επίπτωση της φημολογίας περί κινεζικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, δήλωσε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να συμπαρασύρει η αύξηση των spreads το κόστος άντλησης ρευστότητας για τις τράπεζες, αλλά και το κόστος των επιτοκίων δανεισμού, για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά.
Όσον αφορά στα προγράμματα που εφαρμόστηκαν μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, δήλωσε ότι «παραμένει άμεση ανάγκη η συνέχιση, η επέκταση και η βελτίωση των προγραμμάτων του για την ενίσχυση της ρευστότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ενώ βασικό αίτημα του ΕΒΕΑ είναι η παροχή κρατικών εγγυήσεων απευθείας σε επιχειρήσεις, καθώς και η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, αξιοποιώντας τις παγωμένες εγγυήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ, από το πακέτο ρευστότητας των τραπεζών.
Σχετικά με το νομοσχέδιο για τη ρευστότητα, είπε ότι «θα στηρίξουμε κάθε πολιτική της κυβέρνησης, η οποία έχει στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, αν και απαιτείται να προχωρήσουμε επιτέλους σε τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές, που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών μας.
Ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΕΒΕΑ;
Πρώτη προτεραιότητα για το ΕΒΕΑ είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και η κατάργηση της υποχρεωτικής αμοιβής από διάφορες επαγγελματικές ομάδες, ενώ χρειάζεται επιπλέον η απελευθέρωση μιας σειράς κλειστών αγορών, ειδικά στους τομείς της Ενέργειας και των Μεταφορών, με πρώτη αυτή της εφοδιαστικής αλυσίδας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
«Άμεση ανάγκη αποτελεί ακόμη και η προώθηση μεταρρυθμίσεων για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλούστευση των διαδικασιών έναρξης νέων επιχειρήσεων», τόνισε ο Κ. Μίχαλος.
Επίσης, άλλο ζήτημα για το ΕΒΕΑ είναι όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, καθώς και οι τροπολογίες που κατατίθενται στη βουλή, να συνοδεύονται από αναλυτική έκθεση για τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ χρειάζεται να εφαρμοστεί άμεσα το ηλεκτρονικό σύστημα κρατικών προμηθειών, σε όλο το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με ηλεκτρονική διαβούλευση για τις προδιαγραφές των διαγωνισμών.
Τέλος, ο Κ. Μίχαλος υπογράμμισε τα δύο σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεση της κυβέρνησης, το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και το ΣΔΙΤ, τα οποία αποτελούν άμεσο όφελος για τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, για την τόνωση της απασχόλησης και την ενίσχυση της ανάπτυξης.
«Η υπ’ αριθμόν ένα προϋπόθεση, είναι να δώσουμε στις αγορές τα σωστά μηνύματα, αλλά και να στηρίξουμε ενεργά την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr