- Τα αρχιτεκτονικά σχέδια της οικοδομής, δηλαδή αυτά που έχουν κατατεθεί στην πολεοδομία προκειμένου να εκδοθεί η οικοδομική άδεια.
- Τα κατασκευαστικά σχέδια, δηλαδή αυτά που έχει χρησιμοποιήσει ο μηχανικός κατά τη διάρκεια ανέγερσης της οικοδομής.
- Το πιστοποιητικό ενεργειακής ταυτότητας η διαδικασία έκδοσης του οποίου προωθείται ήδη από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος.
- Φύλλα ελέγχου για τυχόν ελλείψεις ή προβλήματα που εντοπίζονται στην οικοδομή σχετικά με την στατικότητά της κλπ.
Το «πράσινο κουτί» σύμφωνα με τους υποστηρικτές του μέτρου, μπορεί να αποτελέσει τη λύση και για τον περιορισμό της αυθαίρετης δόμησης. Πως; Προβλέπεται ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η οικοδομή θα ελέγχεται από ιδιώτη μηχανικό ο οποίος θα υποχρεούται να συμπληρώσει έκθεση και να την ενσωματώσει στο πράσινο κουτί. Στην έκθεση θα πρέπει να αναγράφονται και οι πολεοδομικές παραβάσεις που θα εντοπίζει ο ιδιώτης μηχανικός. Στην περίπτωση που δεν τις αναγράψει και εντοπιστούν από έλεγχο των πολεοδομιών, τότε για τον ιδιώτη μηχανικό θα προβλέπονται βαρύτατες ποινές, ακόμη και αφαίρεση της άδειας.
Είναι πλέον σχεδόν προφανές ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτός από το πράσινο κουτί θα προχωρήσει και στη ρύθμιση για τους υφιστάμενους ημιυπαίθριους χώρους. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο στους ιδιοκτήτες να δηλώσουν αυτοβούλως τους ημιυπαίθριους χώρους πληρώνοντας ένα εφάπαξ πρόστιμο. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, θα διατεθούν για την απαλλοτρίωση εκτάσεων με στόχο τη δημιουργία χώρων πρασίνου. Είναι μια λύση που εκτιμάται ότι θα «περάσει» και από το Συμβούλιο Επικρατείας…
Θ.Τσ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr