Και το ζητούμενο είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό. Η μείωση των δαπανών. Εάν δεν γίνουν σοβαρά, σταθερά και χειροπιαστά βήματα προς τον περιορισμό της περίφημης «σπατάλης του Ελληνικού Δημοσίου», τότε οι αγορές δεν πρόκειται να «λάβουν το μήνυμα».
Το θέμα είναι πως η Ελλάδα έχει ακόμα πολλά να δανειστεί το 2010 (συνολικά περίπου 54 δισ. ευρω).
Ο .γολγοθάς του δανεισμού του 2010 έχει ως εξής:
- τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει λήξεις τίτλων 1,3 δισ. ευρώ,
- τον Μάρτιο 2,7 δισ. ευρώ,
- τον Απρίλο 11 δισ. ευρώ
- τον Μάιο 13,6 δισ. ευρώ
- τον Ιούνιο 0,8 δισ. ευρώ
- τον Ιούλιο 4,7 δισ. ευρώ
- τον Αύγουστο 2,4 δισ. ευρώ
- τον Σεπτέμβριο 1,6 δισ. ευρώ
- τον Οκτώβριο 2,4 δισ. ευρώ
Την Δευτέρα έγινε η αρχή και δόθηκε μία σημαντική ανάσα καθώς η Ελλάδα απάντησε σε όσους αμφισβητούσαν την ικανότητά της να δανειστεί. Ομως, έχει ακόμα πολλά να αποδείξει. Για να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, οι αγορές χρειάζονται να δουν πολλά ακόμα. Γι αυτό τα spreads παραμένουν υψηλά. Και οι κερδοσκόποι δεν φαίνεται να κάνουν πίσω.
Πληροφορίες λένε πως έχουν ποντάρει σε πολύ υψηλότερα spreads για τα ελληνικά ομόλογα και δεν αλλάζουν την στάση τους. Είναι πολυ νωρίς γι αυτούς να σταματήσουν να σορτάρουν την Ελλάδα.
Οι προκλήσεις λοιπόν της χώρας μας στο αμέσως επόμενο διάστημα (όλα αυτά που θα καθορίσουν και την διάθεση των αγορών προς εμάς) και οι μεγάλοι «πονοκέφαλοι» του κ. Γ.Παπακωνσταντίνου, είναι οι εξής:
10 Φεβρουαρίου - Πανελλαδική απεργία. Η ένταση της απεργιακής αυτής κινητοποίησης καθώς και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, θα δώσουν μία πρώτη εντύπωση σε σχέση με την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις
16 Φεβρουαρίου: Η Ε.Ε θα αντιδράσει και επίσημα στον προϋπολογισμό του 2010 της Ελλάδας ( αφού ακούσει πρωτα τις εκτιμήσεις της Κομσιόν και της ΕΚΤ )
Μάρτιος: Η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει τον νεό φορολογικό νόμο και τις λεπτομέρειες των περικοπών στις δαπάνες
Απρίλος-Ιούνιος : Οι εκτιμήσεις της Ε.Ε σε ότι αφορά την εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2010 και η απόφαση του έαν πιο σκληρά μέτρα εφαρμόζονται σε ότι αφορά την διαδικασία υπερβάλλοντος ελλείμματος.
Η Ε.Ε θα παρακολουθεί την Ελλάδα και την δημοσιονομική της προσαρμογή, στενά και συχνά, κάθε 3-6 μήνες.
Παράλληλα, το ελληνικό Δημόσιο είναι αντιμέτωπο με την πρώτη μεγάλη προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων και αναμένεται να εκδόσει ομόλογα νωρίτερα από αυτές τις ημερομηνίες.
Ιανουάριος 2011 - η ΕΚΤ αναμένεται να επαναφέρει τον πήχη της αξιολόγησης των αποδεκτών ομολόγων στο Α- από ΒΒΒ- και αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα rating Α- από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης.
Κ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr