Η πρώτη λοιπόν παρέμβαση αφορά στη δημιουργία ενός "κουμπαρά" για τις αποζημιώσεις που καταβάλλει ο ΕΛΓΑ για ζημιές από καιρικά φαινόμενα σε φυτική και ζωική παραγωγή, που σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αλλάζοντας εντελώς το σημερινό καθεστώς.
Η είσπραξη της ειδικής εισφοράς που καταβάλλεται στον ΕΛΓΑ, θα γίνεται στο εξής με παρακράτηση από τον αγρότη ενός συγκεκριμένου ποσού (δεν διευκρινίζεται ποιό) είτε όταν εκείνος θα πηγαίνει να παραλάβει την αποζημίωση που του αναλογεί, είτε όταν θα του επιστρέφεται ο φόρος (ο ΦΠΑ ή ο ειδικός φόρος καυσίμων).
Σήμερα, τα έσοδα του ΕΛΓΑ προέρχονται από τα τιμολόγια που κόβουν οι παραγωγοί, με τη διαφορά ότι δεν κόβουν όλοι. Ετσι, τα έσοδά του είναι περιορισμένα και είναι χαρακτηριστικό ότι ανέρχονται σε 60 - 70 εκ. ευρώ ετησίως, όταν οι αποζημιώσεις που καταβάλλει κάθε χρόνο στους αγροτες κυμαινονται μεταξύ 500 εκ. ευρώ - 1 δισ. ευρώ. Τα χρήματα δηλαδή που εισπράττει ο ΕΛΓΑ από τους αγρότες ισούνται συχνά με λιγότερο από το 10% των αποζημιώσεων που καταβάλλει.
Σημειωτέον ότι με την πρόταση του υπουργείου, ανοίγει και παράθυρο για την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην καταβολή αποζημιώσεων. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι κάποιες ζημιές (δεν διευκρινίζεται ποιές) θα είναι υποχρεωτικά καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ, όπως ισχύει και σήμερα, όμως κάποιες άλλες (επίσης δεν ορίζεται ποιες) θα μπορούν να μην καλύπτονται υποχρεωτικά από αυτόν, φράση που ανοίγει το δρόμο για τη δράση ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
Αλλη παρέμβαση που επιχειρείται αφορά στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και γενικά στα αγροτικά εφόδια που επειδή οι τιμές τους έχουν ξεφύγει, εκτινάσσουν και το τελικό κόστος των αγροτικών προιόντων. Προτείνεται στο εξής να ισχύσει ότι και με τα φάρμακα, δηλαδή οι τιμές εισαγωγής τους να διαμορφώνονται με βάση τον μέσον όρο των δύο φθηνότερων χωρών της Νοτίου Ευρώπης.
Με τον έλεγχο τόσο στις τιμές εισαγωγής των εφοδίων όσο και στα έτοιμα προιόντα, θα επιχειρηθεί να κλείσει η ψαλίδα της τιμής ανάμεσα στο χωράφι και το ράφι.
Συγκεκριμένα ο τελικός στόχος του υπουργείου είναι η διαφορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και καταναλωτή να μην υπερβαίνει το 30%. Επίσης, ο Ενιαιός Φορεάς Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) θα αποτελεί στο εξής μέρος ενός ευρύτερου φορέα που δημιουργείται στο υπουργείο για την εποπτεία των τροφίμων.
Τέλος Φεβρουαρίου το σύνολο των ενισχύσεων
Αναφορικά με τις κοινοτικές επιδοτήσεις, το υπουργείο ενημερώνει ότι ως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει καταβληθεί το σύνολο της εναιίας ενίσχυσης του 2009 (περίπου 1,5 δισ. ευρώ), καθώς έπειτα από δύο χρόνια καθυστερήσεων, η περίφημη ψηφιοποιήση των δικαιωμάτων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Σαν συνέπεια της ψηφιοποίησης, αλλαζει το μέχρι σήμερα σύστημα καταβολών (προκαταβολή της ενίσχυσης προς το τέλος του έτους, και πληρωμή του υπολοίπου γύρω στο Μάρτιο του επόμενου), και από εδώ και στο εξής οι δικαιούχοι θα εισπράττουν το συνολικό ποσό μέσα στην ίδια χρονιά. Ετσι, για το 2010 οι αγρότες θα εισπράξουν αθροιστικά ποσό που προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ. Επίσης, το υπουργείο ενημερώνει ότι έχει εγγραφεί στο Προϋπολογισμό του 2010, ποσό 150 εκ. ευρώ, που αφορά στην αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ από το 7% στο 11%, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση.
Το ΤΕΜΠΜΕ θα καλύπτει και αγροτικές επιχειρήσεις
Τον επανασχεδιασμό του ΤΕΜΠΜΕ ώστε να καλύπτει στο εξής και επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα ανήγγειλε από την πλευρά της η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, στο πλαίσιο της διημερίδας που διοργανώνουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr