Σημειώνεται ότι συνολικά κατατέθηκαν προσφορές 25 δισ. ευρώ ανοίγοντας το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελληνική Οικονομία. Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τη δυνατότητα απρόσκοπτης υλοποίησης του προγράμματος δανεισμού για το 2010.
Παράλληλα όμως το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, το οποίο η χώρα μας καλείται να καταβάλει, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα αποκατάστασης της αξιοπιστίας και εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. Ταυτόχρονα υποδεικνύει το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις που υλοποιεί η σημερινή Κυβέρνηση βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.
Νωρίτερα, το "R" μετέδιδε:
Σκεπτικισμός επικρατεί στο υπουργείο οικονομικών σχετικά με το πόσα χρήματα θα πρέπει να αντλήσει τελικά από το πρώτο πενταετές ομόλογο που εξέδωσε σήμερα η Ελλάδα. Το ομόλογο βρήκε θερμή υποδοχή από τις αγορές οι οποίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για αγορά ομολόγων 25 δις ευρώ ενώ το ελληνικό δημόσιο είχε ανακοινώσει ότι ζητεί από 3 έως 5 δις ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου επεξεργάζεται τώρα δυο απόψεις: Η μία είναι ότι το δημόσιο πρέπει να δεχτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερες προσφορές – εάν είναι δυνατόν σχεδόν το σύνολο του ποσού – ώστε να έχουμε άνεση τους επόμενους μήνες να χειριστούμε καλύτερα τις αγορές και να υπάρχει χρονικό περιθώριο απόδοσης των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση. Η άλλη άποψη που είναι η επικρατέστερη στο υπουργείο είναι ότι δεν πρέπει να δεχτούμε σημαντικά μεγαλύτερα ποσά από τα 5 δις – σκέπτονται για 8 δις – επειδή το επιτόκιο είναι σχετικά υψηλό, πλησιάζει το 6%. Στην περίπτωση που επικρατήσει αυτή η άποψη ενδέχεται η κυβέρνηση να ξανανοίξει το βιβλίο προσφορών της ίδιας έκδοσης σε μια δυο εβδομάδες με χαμηλότερο επιτόκιο ώστε να επιχειρήσει να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια σε πιο χαμηλό επιτόκιο.
Πρόκειται για δυο εξίσου λογικές στρατηγικές οι οποίες και οι δυο θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στις επόμενες εκδόσεις, δηλαδή τη μείωση του spread. Είναι καθαρά θέμα επιλογής και χειρισμών. Τελικά το δημόσιο άντλησε 8 δισ. ευρώ με επιτόκιο 6,2% (350 μονάδες βάσης πάνω από mid-swap).
Η ουσία του ζητήματος πάντως είναι ότι οι αγορές είναι πρόθυμες να δανείσουν την Ελλάδα για μια πενταετία, γεγονός που αποδεικνύει ότι η προοπτική πτώχευσης της χώρας δεν υπάρχει στις προβλέψεις τους. Απλώς εκμεταλλεύονται τις συνθήκες για να αυξήσουν το κέρδος τους μέσω της αύξησης του κόστους δανεισμού μας.
Εναπόκειται πλέον στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει και να τα συμπληρώσει με άλλα αν χρειάζεται ώστε να ξεπεράσουμε αυτή τη στενωπό του εξωτερικού δανεισμού.
Γρηγόρης Νικολόπουλος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr