Μόλις τρεις μέρες μετά, την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ώστε να εκμεταλλευτεί άλλη μία ευκαιρία να παρουσιάσει τις προτάσεις της κυβέρνησης (μέσω των ξένων μέσων ενημέρωσης), με δύο έμμεσους στόχους: την αποδοχή του ΠΣΑ από το Eurogroup, και την σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών αναφορικά με την ελληνική οικονομία. Ο κ. Παπανδρέου, στο περιθώριο της ομιλίας του, θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήματα δημοσιογράφων (κυρίως) όπως για την ενδεχόμενη χρεοκοπία, την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων και τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Στις 10 Φεβρουαρίου, θα επισκεφτεί την πρωτεύουσα της Γαλλίας, όπου εκεί θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Νικολά Σαρκοζί, με κεντρικό θέμα την οικονομία της ευρωζώνης και τον ρόλο της Ελλάδας. Μάλιστα, κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν ότι στο Παρίσι ο κ. Παπανδρέου θα προσπαθήσει να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις αναφορικά με τη δυσπιστία των ευρωπαίων σχετικά με τις ελληνικές δεσμεύσεις, και να αποσυνδέσει την κυβέρνηση του από τα φαινόμενα αναξιοπιστίας τους παρελθόντος. Μάλιστα, θεωρείται ότι έτσι θα προετοιμαστεί το «έδαφος» ώστε να μεταβεί μία μέρα μετά στις Βρυξέλλες, όπου συνέρχεται το Συμβούλιο Κορυφής εκτάκτως, με κεντρικό θέμα τη διεθνή οικονομική κρίση.
Το διήμερο 15-16 Φεβρουαρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ανοίξει και το θέμα των αγωγών φυσικού αερίου, αφού θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Ρώσου προέδρου κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, επισκεπτόμενος τη Μόσχα. Πέραν του θέματος των αγωγών, θα συζητήσει θέματα ευρύτερου οικονομικού περιεχομένου, καθώς και θέματα όπως το Κυπριακό και το Σκοπιανό.
Οι επαφές του πρωθυπουργού το επόμενο 20ήμερο, έχουν στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία, καθώς πέραν της κρίσιμης αποδοχής του ΠΣΑ από το Eurogroup, το Φεβρουάριο, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νέα δημοπρασία για δανεισμό 26 εκατ. ευρώ μέχρι τον Απρίλιο, με τα spreads να έχουν βρεθεί σε ιστορικά υψηλά, ξεπερνώντας ακόμα και τις 310 μονάδες βάσης.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
"Οι εικασίες για έξοδο από τη ζώνη του ευρώ είναι ασαφείς. Αποκλείω κατηγορηματικά πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ", επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Ο ίδιος φάνηκε αισιόδοξος για την ικανότητα της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της. "Θα βελτιώσουμε εμείς οι ίδιοι τα προβλήματα του προϋπολογισμού. Δεν έχουμε ζητήσει την οικονομική στήριξη κανενός και δεν περιμένουμε καμιά εξωτερική βοήθεια", τόνισε ο Έλληνας υπουργός.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την πεποίθηση πως το σχέδιο λιτότητας θα έχει αποτελέσματα. "Δεν πιστεύω πως το οικονομικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης θα προκαλέσει ύφεση ή κοινωνικά προβλήματα", είπε.
Αλεξάνδρα Τόμπρα[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr