Η κα Ξαφά ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η χώρα έχει αυτή την αντιμετώπιση από τους ξένους και τα spreads ανεβαίνουν συνεχώς. Είπε πως οι επενδυτές συγκρίνουν την Ελλάδα με την Αργεντινή και τη Ρωσία. Έχει το υψηλότερο έλλειμμα και χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ασφαλιστικό σύστημα έχει επιδεινωθεί ραγδαία και το παρελθόν έχει δείξει πως οι στόχοι που θέτουν οι Κυβερνήσεις δεν επιτυγχάνονται. Επιπλέον οι επενδυτές βλέπουν πως οι περικοπές που σχεδιάζει η Κυβέρνηση μπορεί να φέρουν αντιδράσεις όπως βλέπουμε τώρα με τους αγρότες και για αυτούς τους λόγους η Ελλάδα δεν είναι πόλος έλξης επενδύσεων και οι ξένοι μας. Οι αγορές θα επικεντρωθούν στην πορεία εκτέλεσης και στα αποτελέσματα του προγράμματος σταθερότητας. Υπάρχει όμως λίγος χρόνος να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη κατά την κα Ξαφά μέχρι τον Απρίλιο που η χώρα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει δανεισμό ύψους 12,5 δισ. ευρώ. Θα βελτιωθεί όμως αν οι στόχοι γίνουν ξεκάθαροι τόνισε.
Το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης είναι ευαίσθητο στις υποθέσεις που στηρίζεται. Το πραγματικό επιτόκιο θα ξεπερνά την ανάπτυξη κατά μία μονάδα σύμφωνα με την υπόθεση της Κυβέρνησης. Αν όμως αυτό διατηρηθεί στις δύο μονάδες ή πάει στις τρεις τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα σημείωσε η κα. Ξαφά. Ο κ.Χαρδούβελης ανέφερε για το ίδιο θέμα πως κάνει υποθέσεις για ανάπτυξη πιο γρήγορη από τη δική του εκτίμηση.
Αναφορικά με τις τράπεζες είπε πως η πιστωτική επέκταση είναι μηδενική και θα είμαστε τυχεροί αν μείνει στο μηδέν και δε δούμε αρνητικούς ρυθμούς. Ο κ.Χαρδούβελης ανέφερε πως ο δανεισμός πέφτει αφού πέφτουν τα κέρδη. Είναι λογικό σημείωσε και συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη υποχώρησε σημαντικά περισσότερο από όσο στην Ελλάδα. Σημείωσε επίσης πως υπό προϋποθέσεις το νομοσχέδιο για την προστασία των νοικοκυριών θα μπορούσε να είναι ατυχές. Οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας ώστε τα ομόλογα να μη γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ σε συνδυασμό με τη λήξη των 28 δισ. ευρώ τον Ιούνιο που έχουν λάβει ως χρηματοδότηση οι ελληνικές τράπεζες.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης εμφανίστηκε θετικός για την παγκόσμια οικονομία σημειώνοντας πως η κρίση τέλειωσε και θα δούμε ανάκαμψη. Όμως για την περιοχή μας η ανάπτυξη δε θα είναι καλή, αφού η Βουλγαρία θα παραμείνει σε ύφεση, ενώ η Τουρκία θα έχει καλή ανάπτυξη. Το μεγάλο ρίσκο στις εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι το τι θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες. Η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα τραβήξει πιο νωρίς τη ρευστότητα από τη FED. Η ΕΚΤ επειδή από το καταστατικό της ενδιαφέρεται πιο πολύ για τον πληθωρισμό θα αποσύρει νωρίτερα τη ρευστότητα.
Αναφορικά με τα ελληνικά ομόλογα είπε πως οι επενδυτές μας αντιμετωπίζουν ως μία χώρα με ξεχωριστά προβλήματα. Κατά τον κ.Χαρδούβελη η πιο βαθιά ανισορροπία της χώρας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. «Ζήσαμε καλά χρόνια πουλώντας μία Θεσσαλονίκη» είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό έχουν επικεντρωθεί οι αγορές και κατά την εκτίμηση του κ.Χαρδούβελη η χώρα θα λύσει το πρόβλημα αυτό.
Επιπλέον τα υψηλά ελλείμματα έκαναν τους οίκους αξιολόγησης να μας υποβαθμίσουν, αλλά το παράκαναν σημειώνει ο κ.Χαρδούβελης και αυτό γιατί την είχαν πατήσει νωρίτερα με τα subprimes και τις υψηλές αξιολογήσεις που έδιναν σε τράπεζες. Παράλληλα οι δαπάνες εκτοξεύτηκαν την περίοδο 2008-2009. Έγινε και στην Ευρωζώνη αλλά με χαμηλότερο ρυθμό. Κάποιος ξένος που βλέπει αυτή την εξέλιξη ζητάει να μειωθεί γρήγορα. «Η Κυβέρνηση καλείται επίσης να αυξήσει τα έσοδα σε τέτοιο σημείο που δεν το έχουμε κάνει ποτέ και δεν είναι εύκολο», ανέφερε ο οικονομολόγους της Eurobank.
Πάντως έδειξε εμπιστοσύνη στον κ.Παπακωνσταντίνου και είπε πως η νέα κυβέρνηση έχει τη θέληση να φέρει αλλαγές. Εκτίμησε πως θα μπει τάξη στα οικονομικά μέσω του προϋπολογισμού και των όσων έχει υποσχεθεί οι κυβέρνηση. Αναφορικά με την επιτήρηση τη χαρακτήρισε «δώρο Θεού» αφού θα υπάρχει κάποιος που θα μας εποπτεύει, ενώ τέλος αναφορικά με την έξοδο από το ευρώ τη χαρακτήρισε αστεία γιατί θα υπάρξει δραματική υποχώρηση της δραχμής και το χρέος θα μεγαλώσει περαιτέρω.
Γ.Κατικάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr