Παραδέχθηκε, πάντως, ότι ‘’πρωταθλητής’’ στην εισφοροδιαφυγή είναι το ίδιο το κράτος, που δεν καταβάλει θεσμοθετημένες εισφορές, π.χ. για τους δημοσίους υπαλλήλλους: «Δεν υπάρχει ούτε καν λογαριασμός,ούτε τοκίζονται. Ούτε οι ΔΕΚΟ αποδίδουν εισφορές».
Σχετικά με τα αποθεματικά, ο υπουργός επεσήμανε ότι το κράτος για πολλά χρόνια διαχειρίστηκε τα αποθεματικά των ταμείων, ενώ προσδιόρισε τη λογιστική ζημία των ταμείων από τα δομημένα ομόλογα στα 230 - 250 εκατ. ευρώ, ενώ από τις επενδύσεις σε μετοχές παρά τις απώλειες στην κρίση 1999 - 2000 ο συνολικός απολογισμός είναι θετικός.
Επεσήμανε δε πως θεωρεί μείζον ζήτημα τις πελατειακές παρεμβάσεις όλων των κυβερνήσεων και τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων δια των συνδικαλιστών «σε καιρούς απερισκεψίας και ευδαιμονίας».
Σήμερα, είπε, ‘’τα αποθεματικά είναι εκεί και κάθονται, γιατί οι διοικήσεις των ταμείων έχουν φοβηθεί και δεν αποτολμούν επενδυτικές προσπάθειες.’’
Στους στόχους τους υπουργείου είναι να εξεταστεί η καλύτερη αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων και να τεθούν οι κατάλληλες εγγυήσεις για αποκλεισμό πλέον πελατειακών παρεμβάσεων.
Η πρόταση του ΚΚΕ και οι αντιδράσεις – Κόντρα για τα δομημένα ομόλογαΗ πρόταση του ΚΚΕ, όπως αναλύθηκε από τον εισηγητή της Γιώργο Μαυρίκο, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιστροφή όλων των απωλειών των ταμείων από το 1950, κατάργηση κάθε διάταξης που επιτρέπει επενδύσεις σε μετοχές και χρηματοοικονομικά προϊόντα, εκτός από τίτλους του δημοσίου με εγγυημένη απόδοση, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για άνδρες και 55 για γυναίκες και πλήρης σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, σύνταξη στο 80% των συνολικών αποδοχών του τελευταίου μήνα πριν από τη συνταξιοδότηση και προοπτική απαλλαγής των εργαζομένων από τις ασφαλιστικές εισφορές.
Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου είπε για την πρόταση του ΚΚΕ ότι επιβαρύνει υπέρογκα τον προϋπολογισμό και ως εκ τούτου δεν γίνεται αποδεκτή.
Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελλόπουλος διαφώνησε με την πρόταση του ΚΚΕ, θεωρώντας την ακριβή, αλλά και εξωπραγματικά τα περί μείωσης των ορίων συνταξιοδότησης.
Αντίθετα υπέρ της αρχής της πρότασης τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος – που επίσης δήλωσε αντίθετος στην πρόταση - αναφέρθηκε στο έλλειμμα, εκτιμώντας ότι θα μεγαλώσει ‘’όχι γιατί δεν θα πετύχει το τριετές πρόγραμμα που κατέθεσε η κυβέρνηση, αλλά λόγω του ασφαλιστικού και της πραγματικότητας, που λέει ότι 19 δισ. είναι οι εισφορές που εισρέουν στα ταμεία και 46,5 δισ. οι δαπάνες.’’
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, χαρακτηρίζοντάς την ως «ακραία συμπεριφορά των golden boys που αναδείχθηκαν σε συμβούλους της αρπαχτής για να οικονομήσουν τα κοράκια της αγοράς».
Κατηγόρησε δε τους συνδικαλιστές όλων των κομμάτων που μετείχαν στα ΔΣ των ταμείων ότι δεν αντέδρασαν στις αποφάσεις για επένδυση στα ομόλογα αυτά. Σ’ αυτούς συμπεριέλαβε και το σημερινό υφυπουργό Απασχόλησης Γιώργο Κουτρουμάνη, ο οποίος μετείχε στο ΔΣ του ΤΕΑΠΟΚΑ.
Ωστόσο, παρενέβη ο Α. Λοβέρδος, επισημαίνοντας πως το ταμείο που μετείχε ο κ. Κουτρουμάνης δεν αγόρασε «δηλητηριώδες δομημένο ομόλογο» και δεν ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη.
Σημειώνεται πως η πρόταση του ΚΚΕ δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, καθώς υπάρχει σχετική συνταγματική πρόβλεψη ότι δεν ψηφίζονται προτάσεις που επιφέρουν οικονομικό βάρος για το Δημόσιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr