Αυτή τη στιγμή ο κατώτατος μισθός (του ανειδίκευτου εργάτη) είναι 740 ευρώ. Η ΓΣΕΕ θα ζητήσει ν’ανέβει στα 800 ευρώ (μικτά) και στη συνέχεια οι διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές και τις επιχειρησιακές συμβάσεις να ξεκινήσουν με κατώτατο όριο τα 800 ευρώ.
Από την πλευρά του ο ΣΕΒ θα διεκδικήσει αυξήσεις περίπου 2% ή 15 ευρώ, ώστε να διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός στα 755-760 ευρώ και «πάγωμα» των κλαδικών συμβάσεων στο ύψος της εθνικής σύμβασης.
Σε ό,τι αφορά τους βασικούς μισθούς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (που αφορούν στους αμειβόμενους με την ΕΓΣΣΕ εργαζόμενους οι οποίοι έχουν και πολυετίες) η ΓΣΕΕ θα διεκδικήσει μικρότερες αυξήσεις, πάνω από τον πληθωρισμό.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις εμφανίζονται διατεθειμένες να δώσουν αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού, ενώ εμφανής είναι η επιθυμία ορισμένων πλευρών για την «αποδέσμευση» της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης από τις κλαδικές.
Στις 11 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, σε επιστολή του στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλο, εν όψει του διαλόγου για τη νέα ΕΓΣΣΕ πρότεινε τη διεξαγωγή συζήτησης με στόχο ένα ''Κοινωνικό Συμβόλαιο'' με μια σειρά από μέτρα-ανάχωμα για την ανεργία. Τονίζει δε ότι η ειδικότερη συζήτηση για τον κατώτατο μισθό μπορεί να ενταχθεί στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο συμφωνίας, αλλά δεν πρέπει να δοθεί η έμφαση που ζητά η ΓΣΕΕ.
Στην επιστολή - απάντηση που ακολούθησε, ο κ. Γ. Παναγόπουλος τόνισε ότι η νέα συλλογική σύμβαση πρέπει ν'αφορά τον κατώτερο μισθό και ημερομίσθιο. ‘’Η απάντησή μου συνοψίζεται στη γνωστή ρήση «Κάκεīνο ποιεīν και τοῡτο μή αφιέναι». Άλλωστε παραβιάζετε ανοικτές θύρες καθόσον σας είναι γνωστό ότι για τα ζητήματα αυτά πρώτοι και με καθαρές προτάσεις έχουμε τοποθετηθεί και η οργάνωσή σας επιλεκτικά αναφέρεται σε κάποιες εξ΄ αυτών.
Σε κάθε περίπτωση η Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο κυρίως μάλιστα αφορά – και πρέπει ν’΄ αφορά – τον κατώτερο μισθό και ημερομίσθιο.’’
Η συζήτηση για την υπογραφή της νέας σύμβασης σε καμιά περίπτωση δεν είναι το «αντίδοτο» στην κρίση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει στην επίτευξη του κοινού στόχου, που είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η κοινωνική συνοχή και κυρίως, η αντιστροφή του κλίματος στην αγορά και η βελτίωση της ψυχολογίας του μέσου εργαζομένου-καταναλωτή, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΣΕ, κ. Βασίλη Κορκίδη.
Οπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Κορκίδης, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε αυτή την διαπραγμάτευση θα στρέψει την προσοχή της στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους και εξετάζει την πρόταση της ΓΣΕΕ να εξαντλήσει κάθε δυνατό περιθώριο «ευρικής» και όχι ποσοστιαίας αύξησης στα κατώτερα όρια αμοιβών, τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών, των αντοχών μας, αλλά και με την προϋπόθεση της αποδέσμευσης από τις υπόλοιπες κατηγορίες και κλαδικές συμβάσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr