Η ζήτηση των επεδνυτών για εταιρικά ομόλογα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη, καθώς οι τράπεζες έχουν σφίξει τους δανειακούς του κανόνες, και αυτό έχει προσελκύσει έναν αριθμό ρεκόρ εταιρειών στην αγορά, οι οποίες προχωρούν σε ρεκόρ εκδόσεων ομολόγων, κάτι που μειώνει σημαντικα τα spreads.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 2009, οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων (από εταιρείες εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου ) άγγιξαν το ρεκόρ των 455 δις δολαρίων.
Από τις αρχές του 2010, αγγίζουν τα 168 δις δολάρια, έναντι 182 δις δολάρια το ίδιο διάστημα πέρσυ, την χρονια του ρεκόρ δηλαδή, όπου η άνοδος της αγοράς των εταιρικών ομολόγων διεθνώς ήταν σχεδόν διπλάσια (και περίπου 18%) από την συνολική άνοδο που έχει σημειώσει την τελευταία δεκαετία, μετά από την σημαντικά βουτιά που έζησε το 2008, λόγω του «παγώματος» των πιστωτικών αγορών. Το ύψος των εταιρικών ομολόγων που θα εκδοθούν φέτος υπολογίζεται στο ένα τρις. δολάρια, σύμφωνα με την HSBC Holdings, ενώ η JP Morgan σε πρόσφατη ανάλυσή της εκτιμά πως το spread μπορεί να περιοριστεί φέτος στο ιστορικό χαμηλό των 74 μονάδων βάσης, που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2005 και στις αρχές του 2007.
Τα εταιρικά ομόλογα αυτήν την στιγμή προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις από το 1998 καθώς οι επενδυτές προσδοκούν πως η ανάπτυξη της κερδοφορίας των εταιρειών, θα διευκολύνει την αναχρηματοδότηση των χρεών τους.
Ο δείκτης Bank of America Merrill Lynch Global Broad Market Corporate Index σημειώνει από τις αρχές του 2010, αποδόσιες πάνω από 1,6% , που είναι και το δυναμικότερο ξεκίνημα του έτους, από το 1998. Οι τοπ performers είναι ο χρηματοοικονομικός κλάδος καθω΄ς και αυτός της ενέργειας. Οπως λένε οι αναλυτές, δεν υπάρχει κανένα σημάδι πως το ράλι ρεκόρ που σημείωσαν τα εταιρικά ομόλογα το 2009 αναμένεται να τελειώσει σύντομα καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η κερδοφορία των αμερικάνικων εταιρειών έχει αυξηθεί 62% στο δ΄τρίμηνο του 2009.
Σε ότι αφορά τον χρηματοοικονομικό κλάδο,, από τις αρχές του Ιανουαρίου, οι τράπεζες όπως η Barclays και η Lloyds, έχουν πουλήσει ομόλογα συνολικής αξίας 100 δισ. δολαρίων και πλέον. Πάντως, αυτό το γεγονός έχει αρχίσει και δημιουργεί ανησυχίες για υπερπροσφορά εταιρικών τίτλων, σε μία περίοδο που ήδη οι ανάγκες χρηματοδότησης εταιρειών και κρατών είναι αρκετά μεγάλες λόγω της οικονομικής κρίσης.
Το ομολογιακό χρέος των τραπεζών στην Ευρώπη μόνο, αγγίζει 2 τρις δολάρια και θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί εντός του 2010 με την έκδοση νέων τίτλων. Οπως σημειώνει η Unicredit, υπάρχει ένας τεράστιος όγκος τίτλων από εταιρείες του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού κλάδου. Και οι τράπεζες στοχεύουν στην άντληση σημαντικών κεφαλαίων από την αγορά ομολόγων σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, απέναντι σε μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους αλλά και χώρες.
Κ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr