Ακόμη, τόνισε ότι «θεωρούμε εξαιρετικά σοβαρά τα προβλήματα με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία. Είναι προβληματικά για την ίδια την Ελλάδα, επειδή δυσχεραίνουν την ικανότητά μας να πείσουμε τον κόσμο για το τι κάνουμε».
Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε εμπροσθοβαρές το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική εξυγίανση, το οποίο προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% έως τα τέλη του 2012.
Σε ό,τι αφορά στις δαπάνες, ο υπουργός τόνισε ότι όλα τα στοιχεία είναι λεπτομερέστατα και ποσοτικοποιημένα. «Έχουμε ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε μια πολύ συγκεκριμένη λίστα μέτρων και αναλύει όλες τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται, που θα παράγουν μακροχρόνια μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων, καθώς και συνθήκες για διατηρήσιμη ανάπτυξη», ανέφερε ο υπουργός.
Λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Ecofin, ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, εξέφρασετην ικανοποίησή του, τόσο για την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Ecofin αναφορικά με το ζήτημα της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, όσο και για την αποδοχή την οποία έτυχαν οι βασικοί άξονες του τριετούς προγράμματος οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά στοιχεία, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το Συμβούλιο με τη σημερινή του ανακοίνωση αφενός μεν αναγνωρίζει τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν, αφετέρου όμως καλωσορίζει τα πρώτα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της επίλυσης αυτών των προβλημάτων.
«Πληρώνουμε την αναξιοπιστία των παρελθόντων ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου η νέα κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή πέραν της κοινοποίησης στις Βρυξέλλες της πραγματικής οικονομικής κατάστασης της χώρας, της οποίας το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερέβαινε το 12%.
Συνεχίζοντας ο υπουργός τόνισε ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θωρακίζεται το σύστημα παραγωγής στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα και τόνισε ότι η ηγεσία της στατιστικής υπηρεσίας θα εκλέγεται εφεξής, με ευρεία πλειοψηφία, από τη Βουλή των Ελλήνων. Τόνισε, επίσης, ότι στην ηγεσία της νέας στατιστικής υπηρεσίας θα μετέχουν εκπρόσωποι των τραπεζών, ανεξάρτητων φορέων, ενδεχομένως δε και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, εφόσον από νομικής απόψεως αυτό αποδειχτεί εφικτό.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε ότι το Φεβρουάριο, στο επόμενο Ecofin, θα ανακοινωθεί «σχέδιο δράσεων» για μεταρρυθμίσεις στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, ενώ τόνισε ότι «υπάρχουν θετικά στοιχεία στο ΠΣΑ, αλλά και κάποιος βαθμός αβεβαιότητας και μια αίσθηση ευπάθειας».
Στα πλαίσια συνέντευξης τύπου, ο απερχόμενος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ανέφερε πως χρειάζονται αλλαγές σε ελληνικούς φορείς όπως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, «κάτι που έχει παραδεχτεί και ο Γ. Παπακωνσταντίνου».
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιλύσει τα προβλήματά της, ωστόσο προειδοποίησε ότι οι προσπάθειές της αυτές θα παρακολουθούνται στενά.
«Προφανώς η Ελλάδα θα παρακολουθείται ιδιαιτέρως στενά από τους εταίρους», ανέφερε ο Γιόζεφ Πρελ, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση «που προφανώς αποτελεί δοκιμασία, όπου θα πρέπει να αποδείξουν τις ικανότητές τους αλλά σε κάθε περίπτωση μπορούν την περάσουν».
«Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να σκεφτόμαστε για τιμωρία. Νομίζω ότι πάνω από όλα θα πρέπει να σκεφτόμαστε την παροχή κινήτρων και το να θέσουμε ξεκάθαρους στόχους για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και η νέα κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να το κάνει αυτό».
Την εμπιστοσύνη της στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε και η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Ελένα Σαλγκάδο. Ερωτηθείσα εάν ανησυχεί για την πιθανότητα αδυναμίας της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της, η Ισπανίδα υπουργός είπε: «Δεν ανησυχώ για αυτό. Νομίζω ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει βοήθεια από τους εταίρους της, ενώ ο Σουηδός ομόλογός του χαρακτήρισε «απατηλή» την κατάσταση αναφορικά με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία.
«Κανένας άλλος δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα παρά μόνο η ίδια τον εαυτό της. Δεν υπάρχει περίπτωση να περιμένουν εξωτερική βοήθεια», υπογράμμισε ο Άντερς Μποργκ.
«Χρειάζεται να αξιολογήσουμε εάν τα μέτρα είναι ουσιαστικά. Χρειαζόμαστε στατιστικά στοιχεία που να μπορούμε να εμπιστευθούμε και πραγματικά μέτρα για την εξυγίανση του προϋπολογισμού», ανέφερε ο Κατάινεν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr