Αυτό προκύπτει από συνάντηση που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής με εκπρόσωπο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, προκειμένου οι τελευταίες να ενημερωθούν για τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια που συζητώνται, είναι η έκδοση «πράσινων» επισκευαστικών δανείων, με επιτόκιο της τάξης του 1%-2%, έναντι του 5%-6% που ισχύει σήμερα, αφού η διαφορά των υπόλοιπων τριών- τεσσάρων μονάδων του επιτοκίου, θα επιδοτείται από το κράτος.
Αμοιβή, βάσει της εξοικονομούμενης ενέργειας…
Μια άλλη ιδέα που έχει «πέσει» στο τραπέζι από πλευράς υπουργείου, είναι οι τράπεζες να αναλάβουν οι ίδιες - δια μέσω εξειδικευμένων θυγατρικών τους, όσες διαθέτουν- να φέρουν σε πέρας παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια. Μάλιστα η σκέψη είναι η τράπεζα να αποπληρώνεται για την παρέμβαση στο ακίνητό του πελάτη της, σταδιακά σε βάθος χρόνου, με αμοιβή που θα προσδιορίζεται βάσει της αξίας της εξοικονομούμενης ενέργειας κατά τη χρήση του κτιρίου. Πρόκειται για ένα μοντέλο, που συνηθίζεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού, βάσει του οποίου λειτουργούν οι λεγόμενες Energy Service Companies (ESCOs) - Εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών.
Απόσβεση στην 5ετία
Έστω, για παράδειγμα, μια τετραώροφη πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας, κατασκευής του 1970, που πληρώνει σήμερα για θέρμανση- ψύξη- φωτισμό και ζεστό νερό 23.000 ευρώ τον χρόνο. Αποφασίζεται να γίνουν μια σειρά παρεμβάσεων για να μειωθεί ο ετήσιος λογαριασμός. Συγκεκριμένα αλλαγή λαμπτήρων και σωμάτων φωτισμού, αλλαγή κλιματιστικών, υποκατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο και τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα.
Αν έπειτα από αυτές τις αλλαγές το κτίριο καταφέρει να μειώσει τις δαπάνες του στα 13.000 ευρώ, τα 10.000 ευρώ της διαφοράς θα τα καρπωθεί η τράπεζα. Δεδομένου ότι η επένδυση στο κτίριο και η αμοιβή της τράπεζας ανέρχονται συνολικά στα 53.000 ευρώ, η τελευταία θα εισπράττει τα 10.000 ευρώ για περίπου πέντε χρόνια.
Έρχονται σύντομα οι Esco’s
Το μοντέλο των Esco’s έρχεται και στην Ελλάδα, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο. Πρόκειται για εταιρείες που θα παρέχουν καθετοποιημένες ενεργειακές υπηρεσίες σε καταστήματα, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, βιομηχανίες, αλλά και σε κατοικίες. Οι επιχειρήσεις αυτές, με μια σειρά από παρεμβάσεις στο κτίριο, από την καλύτερη διαχείριση των καταναλώσεων για θέρμανση και ηλεκτρισμό μέχρι την τοποθέτηση θερμομόνωσης στην οροφή και τους τοίχους, την αντικατάσταση τζαμιών, παλαιών καυστήρων και κλιματιστικών, ακόμη και ενεργοβόρων υπολογιστών, θα επιτυγχάνουν στους πελάτες τους εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30%-40%, ετησίως. Όμως, ενώ σήμερα το κόστος για παρόμοιες παρεμβάσεις το επωμίζεται ο πελάτης, στο εξής τη δαπάνη θα την αναλαμβάνει η εταιρεία μέσω ενός δανείου που θα συνάπτει με την τράπεζα. Η επένδυση θα αποπληρώνεται σταδιακά σε βάθος χρόνου, με αμοιβή που θα προσδιορίζεται με βάση την αξία της ενέργειας που θα εξοικονομεί ο πελάτης από τη χρήση του κτιρίου.
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr