Και συνεχίζει ότι «ειδικά στην προσπάθειά σας για περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής, θα μας βρείτε ενεργούς σύμμαχους. Διότι για τις επιχειρήσεις η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή αποτελεί σημαντικό στοιχείο αθέμιτου ανταγωνισμού. Αποτελεί σημαντικό λόγο, για το γεγονός ότι πληρώνουμε υψηλότερους φόρους και εργοδοτικές εισφορές, σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας σε άλλες χώρες.
Όμως, η προσπάθεια για τη δημοσιονομική εξυγίανση δεν θα κριθεί μόνο από την αύξηση των εσόδων. Θα κριθεί κυρίως από την προσπάθεια για περιστολή των κρατικών δαπανών και από την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες θα αποφέρουν πρόσθετους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Πρώτον, στην επιτάχυνση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, κυρίως σε ό,τι αφορά τις δράσεις για τον εκσυγχρονισμό των ΜμΕ, τα προγράμματα ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας. Είναι ανάγκη να ορισθεί άμεσα νέος Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης και να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες αξιοποίησης του ΕΣΠΑ. Ο χρόνος τρέχει και η αγορά πρέπει να κινηθεί.
Δεύτερον, στην ενίσχυση της ρευστότητας των ΜμΕ, με τη συνέχιση και επέκταση των προγραμμάτων για τη διευκόλυνση της δανειοδότησής τους, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ. Θέλω να ελπίζω ότι θα γίνουν άμεσα πράξη οι προεκλογικές σας δεσμεύσεις για κρατικές εγγυήσεις απευθείας σε επιχειρήσεις, με αντικειμενικά και διάφανα κριτήρια, καθώς και η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, μέσω του ΤΕΜΠΕ, αξιοποιώντας τις παγωμένες εγγυήσεις ύψους 15 δις ευρώ από το πακέτο ρευστότητας των τραπεζών.
Τρίτον, στην άμεση έναρξη της εφαρμογής του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Επιμελητηρίων, (π.χ. της υπηρεσίας “ Οne stop Shop” που έχει ήδη δημιουργήσει το ΕΒΕΑ), έτσι ώστε να μειωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έναρξη επιχειρήσεων. Για το σκοπό αυτό το ΕΒΕΑ θα σας δώσει συγκεκριμένες προτάσεις.
Τέταρτον, στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την κατάργηση της ενιαίας υποχρεωτικής αμοιβής από διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Στην απελευθέρωση των κλειστών αγορών, ειδικά στους τομείς της Ενέργειας και των Μεταφορών, με πρώτη αυτή της εφοδιαστικής αλυσίδας. Πρόκειται για κλάδους οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, των προϊόντων και των υπηρεσιών της χώρας μας. Γραφειοκρατία, κλειστά επαγγέλματα, ενέργεια και μεταφορές μπορούν να δώσουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, να συμβάλλουν θετικά τόσο στην δημοσιονομική εξυγίανση όσο και να δώσουν οξυγόνο σε όλη την αγορά.
Πέμπτον, είναι ανάγκη όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, καθώς και οι τροπολογίες που κατατίθενται στην Βουλή, να συνοδεύονται – πέρα από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους - και με αναλυτική έκθεση για τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Γιατί καλές είναι οι διακηρύξεις για την ανταγωνιστικότητα, αρκεί όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες να υπηρετούν αυτό το στόχο. Στην πράξη και όχι στα λόγια.
Έκτον, στην άμεση εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος κρατικών προμηθειών, σε όλο το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση, για τις προδιαγραφές των διαγωνισμών.
Έβδομον, στην αξιοποίηση των ΣΔΙΤ για την ανάπτυξη του νέου δικτύου οπτικών ινών, την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και την μετατροπή τους σε πόλους ανάπτυξης, τη δημιουργία σύγχρονων μαρίνων, την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και την ολοκληρωμένη αναμόρφωση του νότιου θαλάσσιου μετώπου της Αττικής».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr