Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters Insider , ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας δήλωσε επίσης ότι η ευρωζώνη δεν διατρέχει κίνδυνο ''διπλής ύφεσης'', συμπληρώνοντας ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να μιμηθεί τα σχέδια της Fed για περιορισμό της υπερβάλλουσας ρευστότητας των τραπεζών.
Σχετικά με τα σενάρια πιθανής έξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Νοβότνυ δήλωσε ότι στη συνθήκη της ΕΕ υπάρχει αυστηρή διάταξη για μη διάσωση κράτους-μέλους, γεγονός που απορρίπτει το ενδεχόμενο ευρωπαϊκής διάσωσης.
«Έχουμε στην συνθήκη της ΕΕ μια αυστηρή διάταξη για μη διάσωση. Για εμάς αυτό είναι πολύ ξεκάθαρη διάσταση», είπε.
Σημειώνεται ότι πριν από λίγο ξεκίνησε στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του Eurogroup. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το «ελληνικό πρόβλημα», λίγες μόλις μέρες μετά την αποστολή στη Κομισιόν του προγράμματος σύγκλησης από τη κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αν και αναμένει να αντιμετωπίσει για μία ακόμα φορά τη δυσπιστία των συναδέλφων του, θα επιδιώξει να πάρει τη συγκατάθεσή τους, δεδομένου ότι η βάση του ΠΣΑ, έτσι όπως αυτό συντάχθηκε στηρίζεται στην αποδοχή του από τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ε.Ε. Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί επίσης και η διαδοχή του Λουκά Παπαδήμου στη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, καθώς τον Ιούνιο η θητεία του ολοκληρώνεται.
Γιούνκερ: Από μόνο του το ΠΣΑ δεν εξασφαλίζει την επιτυχία
Δεν εξασφαλίζει από μόνο του την επιτυχία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας, αν και το χαρακτήρισε ως ικανοποιητικό πρώτο βήμα για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
«Πιστεύουμε ότι οι Έλληνες λαμβάνουν μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση τα οποία όμως δεν είναι απολύτως αρκετά για την αντιμετώπιση της κατάστασης», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup ο οποίος στη συνέχεια σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδεικνύει καλή θέληση και τα κράτη μέλη θα πρέπει να εμφανιστούν με μια κοινή στάση στήριξης προς αυτή.
Εξάλλου, την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα λύσει από μόνη της τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εξέφρασε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των χωρών μελών της ευρωζώνης που πραγματοποιείται στη βελγική πρωτεύουσα ο Ολλανδός υπουργός οικονομίας Βούτερ Μπος.
Ο Ολλανδός υπουργός είπε ακόμη ότι έχει εμπιστοσύνη στον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο οποίος, όπως σημείωσε, έχει επίγνωση του πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και προσπαθεί σκληρά για την αντιμετώπισή της.
Ο Β. Μπος τόνισε επίσης ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια νέα κυβέρνηση εδώ και μερικούς μήνες, η οποία έχει ανάγκη από τη στήριξη της κοινής γνώμης για τα σκληρά μέτρα που καλείται να λάβει και επεσήμανε τη δυνατότητα να δοθεί κάποια βοήθεια στην Ελλάδα από διεθνείς οργανισμούς για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων.
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός οικονομίας Βόλφανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα στο μέλλον να κοινοποιεί στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες πιο αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία και τόνισε ότι στο σημερινό Eurogroup θα γίνει συζήτηση σε βάθος για το θέμα αυτό.
''Η Ελλάδα πρέπει να σωθεί μόνη της''
Η Ελλάδα έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασής της και θα πρέπει να λύσει μόνη της τα προβλήματά της, δήλωσε από την πλευρά του ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν οι άλλες χώρες θα δώσουν χείρα βοηθείας προς την Ελλάδα, ο Wouter Bos απάντησε ότι τις ουσιαστικές αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν θα πρέπει να τις κάνουν οι ίδιοι οι Έλληνες.
«Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις χώρες, ώστε να δείχνουν ότι αντιλαμβάνονται ότι είναι οι ίδιες υπεύθυνες να τακτοποιήσουν τα δημόσια οικονομικά τους. Αυτή η ευθύνη είναι πρωτίστως της ίδιας της χώρας», είπε.
Στηρίζει Παπανδρέου ο Θαπατέρο
Την αλληλεγγύη και την στήριξή της στην Ελλάδα οφείλει να δείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της προεδρεύουσας της ΕΕ Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο οποίος τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειές της χώρας ώστε να υπερβεί τα δημοσιονομικά της προβλήματα.
Προσθέτει, δε, ότι «αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα την παροχή οικονομικής στήριξης, καθώς μιλάμε για στήριξη σε λογικά πλαίσια, βοήθεια στην αντιμετώπιση του υπέρογκου ελληνικού ελλείμματος, ώστε να μην νοιώσουν ότι τους καταβάλουν οι δύσκολοι καιροί».
Αναλυτικά, σε συνέντευξή του στην ισπανική El Pais, ο Θαπατέρο στήριξε την Αθήνα αλλά και προσωπικά τον Έλληνα πρωθυπουργό, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση... έχω εμπιστοσύνη στον Γιώργο Παπανδρέου».
Αναφερόμενος στο ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει παρουσιάσει «ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ επεσήμανε ότι «πρέπει να υπάρξει σκληρή, αλλά σε λογικά πλαίσια, αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης, και αναμφίβολα η Ελλάδα θα τύχει τέτοιας στήριξης».
Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία ανέλαβε την προεδρεία της ΕΕ για έξι μήνες ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου, θέτοντας φιλόδοξους στόχους για την εξασφάλιση της οικονομικής ανάκαμψης των χωρών-μελών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr