Ποιος, που και γιατί τα παίρνει ‘’μαύρα’’
Η παραοικονομία ανθεί στην Ελλάδα, καθώς σημαντικό μέρος της παραγωγής προέρχεται από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους που βασίζονται σε ανειδίκευτη εργασία, κυρίως αλλοδαπών, που αποτελούν το ‘’φτηνό’’ εργατικό δυναμικό, και, το κυριότερο, δουλεύει ανασφάλιστο. Ωστόσο το υπουργείο Εργασίας προωθεί την ένταξή των μεταναστών στο ασφαλιστικό σύστημα – σήμερα 1 στους 3 είναι ανασφάλιστοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, γιατί στην πραγματικότητα η κατάσταση υπολογίζεται ότι είναι πολύ χειρότερη.
Εύκολος στόχος όμως είναι και οι νέοι 18-25 ετών, που επιθυμούν πολλές φορές την περιστασιακή απασχόληση και αποτελούν χρυσή λύση για πολλές επιχειρήσεις, καθώς δεν έχουν ακόμη διαμορφώσει κοινωνικοασφαλιστική συνείδηση. Ούτως ή άλλως, όμως, για πολλές πρόσκαιρες μορφές απασχόλησης δεν ισχύει καμιά νομοθετική κάλυψη, ενώ και η υπερβολική γραφειοκρατία αποθαρρύνει τους εργοδότες. Ανασφάλιστοι μένουν όμως και οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι καθώς δεν έχουν καμία συνταξιοδοτική ωφέλεια – αν πιστέψουμε τα επίσημα στοιχεία οι συνταξιούχοι που εργάζονται φτάνουν μετά βίας τους 3.000!
Ασύλληπτη η έκταση του φαινομένου
Η ακριβής έκταση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας δεν έχει αποτυπωθεί, αλλά τουλάχιστον εκτιμήσεις βασισμένες σε επίσημα στοιχεία ακούγονται στην Επιτροπή των Ειδικών - σχετικά έχουν ήδη εισηγηθεί οι κ.Στεργίου, Μπούρλος και Ρωμανιάς .
Σύμφωνα με εκτιμήσεις λοιπόν, στην Ελλάδα η μαύρη εργασία ξεπερνά το 20% του ΑΕΠ, τη στιγμή που στην ΕΕ αντιπροσωπεύει ανάμεσα στο 3% και το 15% του ΑΕΠ! Παράλληλα, οι έλεγχοι της Ειδικής Υπηρεσίας ελέγχου του ΙΚΑ δείχνουν ότι 2-3 στους 10 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστοι. Από τους ένα εκατ. ανασφάλιστους δε, οι 600.000 εκτιμάται ότι είναι Έλληνες.
Φωτεινή Πούλη
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr