Για το έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται η μείωση κατά 4% του ΑΕΠ το 2010, 3,1% το 2011 και 2,8% το 2012, ώστε στο τέλος του 2012 να έχει υποχωρήσει στο 2,8% του ΑΕΠ, από 12,7% το 2009. Περαιτέρω, το 2013 εκτιμάται ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 2% του ΑΕΠ. Για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ο υπουργός ότι στόχος για το 2010 είναι να υπάρξει μία σταθεροποίηση στο -0,3%, με προοπτική το 2012 ο ρυθμός ανάπτυξης να ανέλθει στο 1,9% και να επιταχυνθεί περαιτέρω στο 2,5% το 2013.
Ο κ. Παπακωσνατίνου, αφούν αναφέρθηκε στην στη δραματική κατάσταση της οικονομίας, καθώς το 2009 συρρικνώθηκε κατά 1,2% με την ιδιωτική κατανάλωση να υποχωρεί κατά 1,5% (έναντι αύξησης 2,3% το 2008), τις επενδύσεις κατά 20%, και τις οι εξαγωγές κατά 16% , υπογράμμισε πως στόχοι του νέου ΠΣΑ είναι «η δημοσιονομική προσαρμογή με μια σειρά διαρθρωτικών μέτρων που μειώνουν τη σπατάλη και αυξάνουν δίκαια τα δημόσια έσοδα, η μετάβαση στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στο κράτος και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών εταιρών στην Ελλάδα
Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπεται μείωση των δαπανών του δημοσίου (10% κατά μέσο όρο) και αύξηση των εσόδων, ενώ μέσα στην επόμενη τριετία αναμένονται έσοδα ύψους 2,3% του ΑΕΠ από τις αποκρατικοποιήσεις (5,75 δισ. ευρώ) και 3,8 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης των τραπεζών.
Ο Υπουργός χαρακτήρισε το σχέδιο δύσκολο και φιλοδοξο τονίζοντας πως το μακροοικονομικό σενάριο για μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% το 2010 έναντι -1,2% το 2009, βασίζεται σε πόρους που θα διατεθούν για την ανάπτυξη, όπως τα 16 δισ. ευρώ του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).
Ο Πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου στην εισαγωγική ομιλία του δήλωσε πως η επόμενη τριετία θα γίνει μια προσπάθεια ιστορικής σημασίας για το μέλλον της χώρας και των πολιτών και είναι απόφασή να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία για τη χώρα.
«Στόχος είναι να αλλάξει ριζικά κατεύθυνση η χώρα και να γίνουν ριζικές ανατροπές σε όλα αυτά που εμποδίζουν την ανάπτυξη και τις προοπτικές της χώρα και κάθε πολίτη, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και επισήμανε: «Ο στόχος είναι εφικτός. Θα τα καταφέρουμε με τόλμη και τη στήριξη, τη συμμετοχή των πολιτών. Θα βγούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται από το τέλμα και θα αλλάξουμε σελίδα» είπε χαρακτηρσιτικά.
Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, ανέφερε ότι οι στόχοι για την «πράσινη» ανάπτυξη, το νέο παραγωγικό μοντέλο, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα επιτευχθούν με πολιτικές, που θα κινούνται σε πέντε άξονες:
Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικών επενδύσεων, προώθηση της εξωστρέφειας της οικονομίας και των εξαγωγών, καθώς και ενίσχυση του ανταγωνισμού και της εποπτείας στην αγορά.
Ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει προφορικά τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο πλαίσιο των συμβουλίων Eurogroup/Ecofin.
Στις 27 Ιανουαρίου ή στις 4 Φεβρουαρίου, το ΠΣΑ θα εξετασθεί από την Ολομέλεια των Επιτρόπων της ΕΕ και η τελική έγκριση θα δοθεί από το Eurogroup/Ecofin στις 15-16 Φεβρουαρίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr