Υποχρεωτική επίσης θα είναι η έκδοση «πράσινου» πιστοποιητικού και για όλα τα υφιστάμενα παλαιά κτίρια σε περίπτωση που ενοικιάζονται ή πωλούνται (και εφόσον αυτά είναι άνω των 50 τμ).
Μία φορά κάθε 10 χρόνια
Το μέτρο του ΚΕΝΑΚ, αποτελεί την εφαρμογή στην Ελλάδα σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας για την εξοικονόμηση στα κτίρια, την οποία θα έπρεπε να είχαμε εφαρμόσει από το 2006, κάτι που ωστόσο δεν έγινε γι’ αυτό η χώρα παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Καταρχήν με το νέο μέτρο, καθιερώνεται η εκπόνηση μελέτης ενεργειακής απόδοσης που αντικαθιστά και αναβαθμίζει την παλιά μελέτη θερμομόνωσης, και την οποία θα συντάσσει ο μηχανικός του κτιρίου. Εν συνεχεία συστήνεται ένα ειδικό σώμα ενεργειακών επιθεωρητών, που θα απαρτίζεται από πιστοποιημένους ιδιώτες μηχανικούς - θα περάσουν από σχετικά σεμινάρια του ΤΕΕ- προκειμένου να διενεργεί τις ενεργειακές επιθεωρήσεις.
Συγκεκριμένα το σώμα αυτό κάθε 10 χρόνια (και κάθε 4 χρόνια για τους λέβητες) θα διενεργεί επιθεωρήσεις στα κτίρια, θα βαθμολογεί την ενεργειακή τους απόδοση και θα τα κατατάσσει σε συνολικά 10 κατηγορίες, ανάλογα με το πόσο ενεργειακά «σπάταλα» είναι. Οι έλεγχοι θα επικεντρώνονται κυρίως σε τρία σημεία : στη χωροθέτηση του κτιρίου βάσει του βιοκλιματικού του σχεδιασμού (προσανατολισμός, χωροθέτηση των ανοιγμάτων, περιβάλλων χώρος , κλπ), στο κέλυφος του κτιρίου (μονώσεις, κουφώματα, κλπ) και στις ηλεκτρομηχανολογικές του εγκαταστάσεις (καυστήρες- λέβητες, θέρμανση- ψύξη, κλπ). Βάσει αυτών τα κτίρια θα βαθμολογούνται για την ενεργειακή τους απόδοση και θα κατατάσσονται στην ανάλογη βαθμίδα. Παράλληλα θα δημιουργηθεί και ένα δεύτερο σώμα ελεγκτών , αυτή τη φορά από το υπουργείο, που θα διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους και ουσιαστικά θα λειτουργεί ως ελεγκτικός μηχανισμός για τους επιθεωρητές.
Το κόστος της επιθεώρησης
Όσο για το κόστος διενέργειας της ενεργειακής επιθεώρησης, βάσει της προεργασίας της προηγούμενης κυβέρνησης, είχε υπολογιστεί ένα ποσό της τάξης του 1 ευρώ / τμ. Για παράδειγμα, για ένα διαμέρισμα 150 τ.μ., το κόστος για την ενεργειακή επιθεώρηση θα είναι 150 ευρώ. Το τελικό ωστόσο κόστος θα προσδιοριστεί εκ νέου, με βάση τα όσα θα προκύψουν από τη διαβούλευση. Συζητείται να επιδοτηθεί με φορολογικά και άλλα κίνητρα από το υπ. Οικονομικών. Άλλωστε ο ΚΕΝΑΚ θα εφαρμοστεί μαζί με πλέγμα κινήτρων που εξετάζει η κυβέρνηση και τα οποία θα συνδυάζουν : επιδότηση των ενεργειακών επιθεωρήσεων, επιδότηση των δαπανών για παρεμβάσεις (το περιβόητο πρόγραμμα για την Εξοικονόμηση στα Κτίρια που επιτέλους θα ανακοινωθεί σε 20 περίπου ημέρες» και φοραπαλλαγές.
Είμαστε πολύ σπάταλοι σαν χώρα
Τα παραπάνω κίνητρα θα εξειδικευτούν σε 20 μέρες όταν και θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση. Το σύστημα θα συνοδευτεί επίσης από ένα μητρώο κτιρίων όπου θα καταγράφονται τα αποτελέσματα των ενεργειακών επιθεωρήσεων, και από ένα ειδικό λογισμικό που θα το υποστηρίζει τεχνικά. Ο στόχος είναι το σύστημα να «τρέξει» έτσι για 2 χρόνια και μετά να επανεξεταστεί ώστε να μετρηθεί η αποτελεσματικότητά του και να διορθωθούν τυχόν παραλείψεις. Βάσει των όσων αναφέρθηκαν από την υπουργό κα Μπιρμπίλη η ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων στη χώρα μας είναι μεταξύ 20 και 25% πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε
Επιπτώσεις στην κτηματαγορά
Αναφορικά πάντως με την κτηματαγορά όταν μελλοντικά «ενσωματώσει» τις ενεργειακές επιθεωρήσεις στην καθημερινή της λειτουργία, τότε σε όσο υψηλότερη κατηγορία θα ανήκει ένα κτίριο, τόσο υψηλότερη τιμή ή ενοίκιο θα μπορεί να «πιάσει» και ο ιδιοκτήτης του.
Ο Ενεργειακός
energiakos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr