Για τα κυριότερα νομίσματα του κόσμου το 2009 θα μπορούσε να θεωρηθεί μια χρονιά άκρως αμφιλεγόμενη.
Το τόξο διακύμανσης των ισοτιμιών πιο μεγάλο από ποτέ.
Μέσα σε ένα χρόνο, το ευρώ έναντι του δολαρίου άγγιξε το χαμηλό των 1,25 δολαρίων, ενώ εκτοξεύθηκε και στο υψηλό των 1,51 δολαρίων.
Το δολάριο έναντι του γιεν κινήθηκε χαμηλά μέχρι τα 85,15 γιεν, αλλά και υψηλά μέχρι τα 101,45 γιεν.
Από τα 1,35 έως τα 1,70 δολάρια η 'ψαλίδα' της ισοτιμίας στερλίνας - δολαρίου μέσα στο 2009.
Η διολίσθηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος είναι εμφανής κατά το πρώτο δίμηνο του 2009. Στην ουσία το ευρώ από τις αρχές Μαρτίου 2009 και μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2009 ενισχύεται σημαντικά έναντι του αμερικανικού δολαρίου και του ιαπωνικού γιεν. Το πεντάμηνο Μάρτιος - Ιούλιος 2009 το ευρώ καταγράφει κέρδη της τάξεως του 11,55% έναντι του δολαρίου και κέρδη της τάξεως του 8,43% έναντι του γιεν.
Από το Μάρτιο του 2009 και μέχρι το τέλος του έτους, το πάλαι ποτέ ισχυρό 'πράσινο' νόμισμα των ΗΠΑ έχασε περίπου 8%, καταγράφοντας τη χειρότερη χρονιά από το 2003. Απώλειες 7% έναντι του ευρώ, 4,5% έναντι του γεν και 13% έναντι της στερλίνας. Ομως, από την είδηση της στάσης πληρωμών που ανακοίνωσε στις 26 Νοεμβρίου η κρατική εταιρία επενδύσεων Dubai World, του εμιράτου του Ντουμπάι, το δολάριο έχει κερδίσει 2,7%, τροφοδοτούμενο από τις υποβαθμίσεις των ευρωπαϊκών κρατών. Σημειώνεται ότι σήμερα το δολάριο αποτελεί το 65% του συνόλου των διεθνών συναλλαγματικών αποθεμάτων, σε σχέση με 26% του ευρώ, 4% της στερλίνας, 3% του γεν και 2% άλλων νομισμάτων. Κάμψη της τάξης του 6,3% αυτόν τον χρόνο και για τον δείκτη δολαρίου.
Από τη μεριά τους οι επενδυτές δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στο χρυσό, αντιμετωπίζοντας το πολύτιμο μέταλλο ως το «εναλλακτικό συνάλλαγμα» απέναντι σε ένα ολοένα και διολισθαίνον νόμισμα. Το δολάριο. Από την αρχή του έτους ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο 32%, και οι αναλυτές θεωρούν ότι οι είναι ένα «καθαρό» σημάδι έλλειψης εμπιστοσύνης στο δολάριο.
Το χρονικό
Ας δούμε κάποιες από τις κυριότερες 'νομισματικές' ειδήσεις του 2009:
Ιανουάριος
Το ευρωπαικό νόμισμα έναντι του δολαρίου ξεκινά τη χρονιά στα 1,40 δολάρια. Πτωτική η πορεία του τον Ιανουάριο, τα τέλη του οποίου βρίσκουν το ευρώ κάτω από τα 1,30 δολάρια.
Στα 94 γιεν διαμορφώνεται η ισοτιμία δολαρίου - γιεν στην αρχή του μήνα. Καθοδική η πορεία του δολαρίου όλο τον Ιανουάριο, έως και τα 89 γιεν.
Χαμηλό 23 ετών έναντι του δολαρίου σημείωσε στις 23 Ιανουαρίου η στερλίνα και βρέθηκε να διαπραγματεύεται κάτω από τα 1,36 δολάρια. Ταυτόχρονα υποχώρησε σχεδόν σε χαμηλό δύο εβδομάδων έναντι του ευρώ. Αιτία; Η ανακοίνωση των στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας της Βρετανίας για συρρίκνωση του ΑΕΠ, κατά 1,5% το δ' τρίμηνο, κατόπιν πτώσης 0,6% στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι μέχρι τον Ιανουάριο είναι η πρώτη φορά από το 1991 που η βρετανική οικονομία συρρικνώνεται κατ'α δύο συνεχή τρίμηνα.
Την ίδια ημέρα, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 1995 βρέθηκε το γιεν έναντι του δολαρίου, προσεγγίζοντας παράλληλα τις καλύτερες εβδομαδιαίες επιδόσεις σε διάστημα τριών μηνών έναντι της στερλίνας, καθώς οι ανησυχίες για επιδείνωση της παγκόσμιας ύφεσης οδήγησαν σε άνοδο της ζήτησης για το ιαπωνικό νόμισμα.
Φεβρουάριος
Τα απογοητευτικά στοιχεία της 19ης Φεβρουαρίου περί βύθισης της παγκόσμιας οικονομίας ολοένα και περισσότερο στην ύφεση, ενίσχυσαν τους φόβους των επενδυτών και... 'έστειλαν' τον Dow Jones στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2002. Το δολάριο για μια ακόμα φορά βγαίνει κερδισμένο έναντι όλων των υπολοίπων νομισμάτων, αλλά όχι λόγω της δικής του δύναμης αλλά λόγο της υπόστασής του ως ασφαλές καταφύγιο.
Εντονες διακυμάνσεις για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου. Υψηλό μήνα για το ευρώ στις 3/2 στα 1,30 δολάρια.
Ανοδική η πορεία του πράσινου νομίσματος έναντι του ιαπωνικού. Ο μήνας κλείνει με το δολάριο πάνω από τα 98 γιεν.
Ανοδική η πορεία της στερλίνας το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Μια ανάσα από τα 1,500 δολάρια το βρετανικό νόμισμα. Συνεχής υποχώρηση στη συνέχεια.
Μάρτιος
Συνεχής ανοδική πορεία για το ευρώ έναντι του δολαρίου από τις 5 έως τις 18 Μαρτίου. Υψηλό μήνα στις 18/3 στα 1,35 δολάρια.
Έντονες διακυμάνσεις και για την ισοτιμία δολαρίου - γιεν. Ο μήνας ξεκινά με το δολάριο στα 99 γιεν, συνεχίζει με πτώση στα 95 γιεν, για να κλείσει και πάλι στα 99 γιεν.
Με έντονες διακυμάνσεις και η ισοτιμία στερλίνας - δολαρίου. Ο μήνας ξεκινά ανοδικά πάνω από τα 1,40 δολάρια. Μετά από μια υποχώρηση στις 10/3 το βρετανικό νόμισμα συνεχίζει την ανοδική του πορεία για να ξεπεράσει τα 1,45 δολάρια.
Στα τέλη Μαρτίου ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς 'αποκαθηλώνει' το μονοπώλιο του δολαρίου, ζητώντας την αντικατάστασή του ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος. Πολλοί κάνουν λόγο για το 'τέλος του δολαρίου'. Ο Στίγκλιτς χαρακτηρίζει το δολάριο πηγή αστάθειας, αποκαλώντας το σύστημα αποθεματικών που στηρίζεται στο αμερικανικό νόμισμα «ευμετάβλητο, αποπληθωριστικό και ασταθές». Υποστηρίζει ακόμη ότι εξαιτίας του δολαριακού συστήματος, οι αναπτυσσόμενες χώρες δανείζουν τις ΗΠΑ με τρισεκατομμύρια δολάρια «σχεδόν με μηδενικά επιτόκια, όταν χρειάζονται επειγόντως οι ίδιες τα χρήματα αυτά».
Την ιδέα για αντικατάσταση του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος έχει ρίξει λίγες ημέρες νωρίτερα η Κίνα, ενώ υπέρ ενός νέου διεθνούς αποθεματικού νομίσματος έχει ταχθεί και η Ρωσία.
Απρίλιος
Οι έντονες διακυμάνσεις το χαρακτηριστικό της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου και τον Απρίλιο. Υψηλό μήνα στις 3/4 στα 1,35 δολάρια, χαμηλό στις 20/3 στα 1,29 δολάρια.
Μια ανάσα από τα 100 γιεν βρίσκεται στην αρχή του μήνα έναντι του ιαπωνικού νομίσματος το δολάριο. Ανω των 100 γιεν η ισοτιμία στις 6/4. Χαμηλό μήνα στις 28/4, κοντά στα 96 γιεν το δολάριο.
Υψηλό μήνα για τη στερλίνα έναντι του δολαρίου στις 15/4 στα 1,50 δολάρια. Διαδοχική αρνητική πορεία στη συνέχεια.
Ανήσυχη για τις επιπτώσεις της παρούσης μεταβλητότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών στην οικονομία δήλωνε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η συνδιάσκεψη της Ομάδος των Επτά (προηγμένων βιομηχανικά κρατών), G7.
Μετά τη δυνατή του κούρσα έναντι του ευρώ πέρυσι, το δολάριο θα εξασθενήσει το 2009, εκτιμούσε στα τέλη Απριλίου, η γερμανική Deutsche Bank, εκτιμώντας τότε ότι η αγορά είχε υπερεκτιμήσει το σενάριο ταχύτερης ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ και των συνεπαγόμενων επιτοκιακών αυξήσεων από τη Fed σε σύγκριση με την ΕΚΤ και την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης.
Μάιος
Συνεχής ανοδική πορεία για το ευρώ έναντι του δολαρίου. Ο μήνας κλείνει με την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου πάνω από τα 1,40 δολάρια.
Ο Μάιος ξεκινά με το δολάριο έναντι του γιεν πάνω από τα 98 γιεν. Χαμηλό μήνα στις 21/5, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται κάτω από τα 95 γιεν.
Στο τέλος του μήνα η στερλίνα έναντι του δολαρίου διαπραγματεύεται πάνω από τα 1,60 δολάρια.
Οι «οιωνοί» στρέφονται ενάντια του δολαρίου. Χάρη στο κλίμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της οικονομίας, οι επενδυτές που στη διάρκεια της κρίσης τοποθετούσαν σε δολάρια, τώρα στρέφονται προς περισσότερο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού και ειδικότερα σε νομίσματα από χώρες εξαγωγής εμπορευμάτων, που θεωρείται ότι θα επωφεληθούν από την οικονομική ανάκαμψη. Το δολάριο έχει χάσει σημαντικό έδαφος έναντι του ευρώ, έχοντας υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσερισήμισι μηνών έναντι του ενιαίου νομίσματος.
Ιούνιος
Υψηλό μήνα για το ευρώ έναντι του δολαρίου στις 2/6 στα 1,43 δολάρια. Χαμηλό στις 15/6 στα 1,38 δολάρια. Μεγάλες πτώσεις από 4/6 έως 8/6 και από 11/6 έως 15/6.
Τα 99 γιεν αγγίζει το πρώτο πενθήμερο του Ιουνίου το δολάριο έναντι του γιεν. Χαμηλό μήνα στις 26/6, στα 95 γιεν.
Στα 1,62 δολάρια το ξεκίνημα του μήνα για την ισοτιμία στερλίνας - δολαρίου. Διολίσθηση στα 1,60 δολάρια μετά τη συμπλήρωση των πρώτων πέντε ημερών. Ανοδική πορεία για τη στερλίνα έως τις 11/6 στα 1,66 δολάρια.
Για ακόμη μια φορά η Ρωσία αμφισβητεί το δολάριο στη Σύνοδο Κορυφής των αποκαλούμενων χωρών BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα). Οι ηγέτες των χωρών BRIC, που εκπροσωπούν το 15% της παγκόσμιας οικονομίας ύψους 60,7 τρις δολ, απευθύνουν έκκληση για μεταρρυθμίσεις των διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών και σαρωτικές αλλαγές στα Ηνωμένα Έθνη, ούτως ώστε να δώσουν μεγαλύτερο ρόλο στην Ινδία και τη Βραζιλία και ένα «σταθερό και προβλέψιμο» νομισματικό σύστημα.
Ιούλιος
Πτωτικές τάσεις καταγράφει έναντι του δολαρίου το ευρώ την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Χαμηλό μήνα στις 8/7 στα 1,39 δολάρια. Υψηλό στις 31/7, στα 1,43 δολάρια.
Από τα 92 έως τα 96 γιεν το εύρος διακύμανσης του δολαρίου έναντι του γιεν.
Λίγο κάτω από τα 1,66 δολάρια διαπραγματεύεται στις αρχές του μήνα έναντι του δολαρίου η στερλίνα. Καθοδική η πορεία την πρώτη εβδομάδα, έως και κάτω των 1,62 δολαρίων. Ο μήνας κλείνει στα 1,67 δολάρια.
Στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της χρονιάς υποχωρεί στις 28 Ιουλίου το δολάριο, καθώς οι μετοχές έχουν καταγράψει το μεγαλύτερο ράλι από το 2003 και οι επενδυτές αναζητούν κεφάλαια υψηλής απόδοσης, στον απόηχο ότι η παγκόσμια οικονομία δείχνει να αναδύεται από την ύφεση.
Αύγουστος
Στα 1,44 δολάρια διαμορφώνεται στο ξεκίνημα του Αυγούστου η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.
Σε νέα χαμηλά για το 2009 διολίσθησε στις 5 Αυγούστου το αμερικανικό δολάριο έναντι του ευρώ με το ευρωπαϊκό νόμισμα να φτάνει τα 1,4448 δολ, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τις 18 Δεκεμβρίου. Ο λόγος τα στοιχεία που έδωσε την ημέρα εκείνη στη δημοσιότητα η ADP Employer Services και έκαναν λόγο για απώλειες 371.000 θέσεων εργασίας τον Ιούλιο στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ.
Στα 95 γιεν ξεκινά ο Αύγουστος για την ισοτιμία δολαρίου - γιεν, για να κλείσει μια ανάσα κάτω από τα 94 γιεν, αφού πρώτα έχει εκτιναχθεί στα 98 γιεν.
Πάνω από τα 1,68 δολάρια βρίσκει τη στερλίνα να διαπραγματεύεται έναντι του δολαρίου ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού. Χαμηλό μήνα στις 26/8 στα 1,63 δολάρια.
Το δολάριο είναι πλέον και επισήμως πιο φθηνό για δανεισμό από το ιαπωνικό γιεν, κάτι που είχε να συμβεί εδώ και 16 χρόνια. Η αιτία είναι η απόφαση της FED να διατηρήσει για μεγάλο διάστημα τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα. Τι σημαίνει όμως πρακτικά αυτό για το αμερικανικό νόμισμα; Οι επενδυτές δεν έχουν πλέον ιδιαίτερα κίνητρα να δανείζονται στο φθηνό γιεν ή (σε άλλο φθηνό νόμισμα) και να τοποθετούν στη συνέχεια τα χρήματα αυτά σε νομίσματα υψηλότερων αποδόσεων.
Σεπτέμβριος
Πάνω από τα 1,42 δολάρια διαμορφώνεται καθ΄όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.
Σε νέα χαμηλά έτους διολισθαίνει στις 11 Σεπτεμβρίου το δολάριο έναντι του ευρώ, με φόντο την - εκ Κίνας ορμωμενη - αναζωπύρωση των προσδοκιών για γρήγορη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Μεγάλα κέρδη και για το ιαπωνικό γιεν, που διασπά το ψυχολογικό όριο των 91,00 γιεν στα 90,5 γιεν / δολ.
Σε υψηλό έτους φτάνει στις 17 Σεπτεμβρίου το ευρώ έναντι του δολαρίου, ωθούμενο από την άνοδο των διεθνών χρηματιστηρίων.
Από τα 90 έως τα 94 γιεν το εύρος διακύμανσης του δολαρίου έναντι του γιεν.
Ο Σεπτέμβριος ξεκινά πάνω από τα 1,625 δολάρια για τη στερλίνα έναντι του δολαρίου. Συνεχής άνοδος το πρώτο δεκαήμερο κοντά στα 1,675 δολάρια. Χαμηλό μηνός στις 28/9, κάτω από τα 1,600 δολάρια.
Για πρώτη φορά μετά από πάνω από δύο χρόνια, το έλλειμμα των ΗΠΑ έχει αρχίσει να προβληματίζει τους επενδυτές συναλλάγματος, γεγονός που σημαίνει ότι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η πορεία του δολαρίου θα είναι περισσότερο πτωτική, αναφέρουν δημοσιεύματα της 8ης Σεπτεμβρίου.
Οκτώβριος
Πάνω από τα 1,46 δολάρια διαμορφώνεται καθ΄όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.
Πτώση σημειώνει στις 14 Οκτωβρίου το δολάριο με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται έναντι του ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008, καθώς οι ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης για επενδύσεις υψηλότερων αποδόσεων.
Μια ακόμα μέρα επικράτησης της διάθεσης για ρίσκο αποδείχθηκε η 21η Οκτωβρίου, με τον δείκτη του δολαρίου να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να ψάχνουν για μεγαλύτερες αποδόσεις. Ούτε η κατακόρυφη πτώση της Wall Street μετά τη δημοσίευση των στοιχείων του Μπεζ Βιβλίου, δεν κατάφερε να προσφέρει κάποια ανακούφιση στο καταπονημένο δολάριο. Το φράγμα του 1,5 δολαρίου "σπάει" το ευρώ.
Στα 90 γιεν η ισοτιμία δολαρίου γιεν στην αρχή του μήνα. Καθοδική η πρώτη εβδομάδα, οπότε και το δολάριο διολισθαίνει στα 88 γιεν. Υψηλό μήνα στις 26/10 στα 92 γιεν.
Ο Οκτώβριος ξεκινά στα 1,600 δολάρια για τη στερλίνα έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Χαμηλό μηνός στις 12/10, κάτω από 1,600 δολάρια. Επειτα, συνεχής άνοδος έως τις 22/10, μια ανάσα από τα 1,675 δολάρια.
Καμία αμφισβήτηση δεν επιδέχεται η πρωτοκαθεδρία του αμερικανικού δολαρίου, ως παγκόσμιου νομίσματος, δήλωνε την 1η Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, καταθέτοντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Κογκρέσου. Ωστόσο, ο Bernanke επέστησε την προσοχή ότι αν δεν «νοικοκυρευτούν» τα οικονομικά της χώρας, τότε ο κίνδυνος θα αυξηθεί για το αμερικανικό νόμισμα.
Νοέμβριος
Πάνω από τα 1,47 δολάρια διαμορφώνεται καθ΄όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου. Υψηλό μηνός και έτους στα 1,51 δολάρια στις 25/11.
Σε χαμηλά 15 μηνών βρίσκεται στις 9 Νοεμβρίου το δολάριο έναντι των έξι βασικότερων νομισμάτων παγκοσμίως, στον απόηχο της συμφωνίας των ηγετών των 20 πλουσιότερων κρατών του κόσμου (G20) να διατηρήσουν τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, ενθαρρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τους επενδυτές να προχωρήσουν σε αγορές κεφαλαίων με υψηλότερες αποδόσεις.
Στα 91 γιεν ξεκινά η ισοτιμία δολαρίου - γιεν. Συνεχής πτωτική πορεία. Ο μήνας κλείνει στα 86 γιεν.
Ενίσχυση σε υψηλό 14 ετών καταγράφει έναντι του δολαρίου το γιεν στις 26 Νοεμβρίου. Το ιαπωνικό νόμισμα αυξήθηκε στα 84,83 του δολαρίου, ήτοι η ψηλότερη τιμή από τον Ιούλιο του 1995, μετά την ανακοίνωση της Fed στις 24 Νοεμβρίου ότι η αδυναμία του αμερικανικού νομίσματος είναι 'μεθοδική'.
Στα 1,64 δολάρια διαπραγματεύεται στις αρχές Νοεμβρίου έναντι του δολαρίου η στερλίνα. Υψηλό μήνα στα 1,68 δολάρια στις 16/11. Ο μήνας κλείνει μια ανασα από τα 1,64 δολάρια.
Τα στοιχήματα για πτώση του δολαρίου που διήρκεσαν αρκετούς μήνες ίσως να σταματήσουν προς το παρόν, αναφέρουν δημοσιεύματα τις 23ης Νοεμβρίου, την ώρα που η δυσπραγία του αμερικανικού νομίσματος έχει προκαλέσει πολιτικές λεκτικές παρεμβάσεις από την Ουάσιγκτον έως το Παρίσι. Η Morgan Stanley πιστεύει ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου βρίσκεται 27% υψηλότερη συγκριτικά με τη μέση εύλογη αξία της.
Δεκέμβριος
Πτωτική η πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου τον Δεκέμβριο. Ο μήνας ξεκινά με το ευρώ έναντι του δολαρίου στα 1,50 δολάρια. Κάτω από τα 1,450 δολάρια η ισοτιμία στις 20/12.
Εως τα 90 γιεν διαμορφώνεται το δολάριο έναντι του ιαπωνικού νομίσματος το πρώτο τετραήμερο. Πτώση στα 88 γιεν στις 9/12. Ανοδική η πορεία του δολαρίου έναντι του γιεν στη συνέχεια.
Αν και ο μήνας ξεκινάει με την ισοτιμία στερλίνας - δολαρίου στα 1,66 δολάρια, σημειώνεται μια συνεχής καθοδική πορεία έως τα 1,62 δολάρια.
Ενθαρρυντικές για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας είναι οι δηλώσεις της 3ης Δεκεμβρίου του υπουργού Οικονομικών Timothy Geithner ο οποίος υποστηρίζει ότι η οικονομία έχει αρχίσει να επουλώνει τα τραύματα της.
Απώλειες 3,6% για το ιαπωνικό νόμισμα την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ήτοι οι μεγαλύτερες απώλειες από τον Αύγουστο.
Η αδυναμία του αμερικανικού νομίσματος μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την έξοδο της αμερικανικής οικονομίας από την ύφεση, επισημαίνει στις 9 Δεκεμβρίου η Pacific Investment Management Co., η οποία και διαχειρίζεται το μεγαλύτερο δανειοδοτικό fund του κόσμου.
Το δολάριο μονοπωλεί στις 18 Δεκεμβρίου το επενδυτικό ενδιαφέρον, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη έναντι του ευρώ από τον Απρίλιο, χάρη στις ενδείξεις βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών στις ΗΠΑ.
Μαρίνα Φούντα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr