Οι απώλειες στο Χ.Α. διαμορφώνονται σε 0,85%, με το γενικό δείκτη στις 2.176 μονάδες. Οι φήμες για ενδεχόμενη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σήμερα από τη Moodys είναι μία εξέλιξη αναμενόμενη μεν, με συνέπειες στο ταμπλό και το spread δε. Πάνω από 2% ανέρχονται οι απώλειες σε Eurobank, ETE και πάνω από 1,3% υποχωρούν Alpha και Πειραιώς. Κέρδη βγαίνουν σε ΑΤΕ και Τ.Τ. με 4,42% και 4,48% αντίστοιχα. Βουτιά για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς η πλήρωση της κενής θέσης του διευθύνοντος συμβούλου στον Οργανισμού προκαλεί τριγμούς στη μετοχή. Οι συναλλαγές είναι υποτονικές στα 118,4 εκατ. ευρώ, αν και τα περισσότερα χαρτιά ενισχύονται, 88, έναντι 80 που υποχωρούν.
Μπορεί τα spreads των ελληνικών ομολόγων σήμερα να άγγιξαν το υψηλό εβδομάδας και τις 270 μονάδες βάσης από 260 χθες, ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, ούτε αυτό αλλά ούτε η περαιτέρω υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας πρόκειται να καταλήξουν στο τέλος της αποδοχής του ελληνικού χρέους ως εγγύηση, αλλά απλά θα οδηγήσουν σε ακριβότερους όρους δανεισμού, και μόνο.
Οπως τονίζει ο αναλυτής της αγοράς ομολόγων της Commerzbank κ. Davis Schnautz, προς το παρόν δεν τίθεται θέμα μη καταλληλότητας των ελληνικών ομολόγων αλλά το ποια τιμή θα πληρώσει η Ελλάδα για να δανειστεί. Το νέο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας για το 2010 θα γίνει με πολυ ακριβότερους όρους, σημειώνει ο αναλυτής και τονίζει πως θα γίνει μέσω του μηχανισμού των κοινοπρακτικών πωλήσεων, κάτι το οποίο η Ελλάδα έκανε πιο «άπληστα» από όλους και το 2009, καθώς αυτός ο τρόπος επιτρέπει στον εκδότη να επιλέξει το πότε ακριβώς θα πουλήσει. Ο κ. Schnautz εκτιμά πως τα spreads των ελληνικών ομολόγων το 2010 θα κυμανθούν στην περιοχή του 5,5%-6%.
Σύμφωνα με τον κ. Ciatan O' Hagan, στρατηγικό αναλυτή της Societe Generale, η αξιολόγηση credit watch negative στην οποία υποβάθμισε την Ελλάδα ο S&P, κάνει πολύ σοβαρή την κατάσταση για την Ελλάδα, καθώς ήταν μία πολυ πιο γρήγορη κίνηση από τον οίκο, απο αυτήν που αναμενόταν από την αγορά. Οπως τονίζει ο αναλυτής, υπάρχει σοβαρότατος και άμεσος κίνδυνος, να προχωρήσει και η Moody's σε υποβάθμιση της χώρας.
Οπως τονίζει και ο κ. Peter Chatwell, αναλυτής της αγοράς ομολόγων της Calyon, η υποβάθμιση από την Moody's είναι βέβαιη, ωστόσο το κατά πόσο θα υποβαθμίσει την χώρα, είναι άγνωστο. Συνήθως, η Moody's υποβαθμίζει πιο επιθετικά από τον S&P.
Ο αναλυτής πάντως τονέζει ότι δεν είναι τόσο απαισιόδοξος για την Ελλάδα και σημειώνει ότι αφού η χώρα συμφωνήσει με την Κομισιόν τον Ιανουάριο, για τα σχέδια μείωσης του ελλείμματος, τα spreads θα περιοριστούν σημαντικά.
Κ.Ε. - Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr