Η κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός έχει πολλαπλά... νοήματα. Στο στόχαστρο αναμένεται να μπουν φοροεκπτώσεις όπως οι τόκοι των στεγαστικών δανείων από τις οποίες ωφελούνται κυρίως οι έχοντες εισόδημα άνω των 75.000 ευρώ. Στο στόχαστρο αναμένεται να μπουν και άλλες δαπάνες ενώ δεν αποκλείεται, στο πλαίσιο του φορολογικού διαλόγου να δούμε πλαφόν στις εκπτώσεις έτσι ώστε να μην ωφελούνται τα υψηλά εισοδήματα.
Ο πρωθυπουργός οριοθέτησε και τις αλλαγές που αφορούν σε επενδυτές και ιδιοκτήτες ακινήτων. Oσον αφορά στους πρώτους:
Θα φορολογηθεί η υπεραξία από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών. Το μέτρο θα υλοποιηθεί μετά τον Ιούνιο του 2010.
Τα μερίσματα θα συμπεριληφθούν στη φορολογική κλίμακα. Αυτό σημαίνει έκπτωση φόρου για τους μικρομετόχους με χαμηλά εισοδήματα και αύξηση για τους μεγαλομετόχους.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ήδη προετοιμαστεί για την επιβολή του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας από τις αρχές του 2010 αλλά και την επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο. Μοναδική εκκρεμότητα; η πιθανή αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Το πόθεν έσχες θα ισχύσει για όλους. Αναμένεται όμως να λειτουργήσει με δύο ταχύτητες. Η πρώτη ταχύτητα θα έχει να κάνει με το τι θα δηλώνουμε στις φορολογικές μας δηλώσεις. Η δεύτερη ταχύτητα, να ενεργοποιείται σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου. Στο πλαίσιο του φορολογικού διαλόγου, θα εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο άρσης του τραπεζικού απορρήτου σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου.
Θ.Τσ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr