«Αν οι συνομιλίες στην Κοπεγχάγη δεν καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα που να θεωρεί τη μείωση των ρύπων μια κοινή προσπάθεια, οι επενδύσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται σταδιακά» επισημαίνει ο αναλυτής της Citigroup Global Markets Meg Brown.
«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να δει κανείς τη σύνοδο στην Κοπεγχάγη και τα συμπεράσματά της. Βραχυπρόθεσμα, οι άμεσες αντιδράσεις σε ορισμένες ειδήσεις που μπορεί να βγουν απο εκεί, μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για πολλές μετοχές του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ομως μακροπρόθεσμα η Κοπεγχάγη είναι μόνο ένα μονοπάτι στο μακρύ δρόμο της μακροπρόθεσμης προσπάθειας «εκκαθάρισης» της παγκόσμιας οικονομίας από την εξάρτηση των υδρογονανθράκων, γεγονός στο οποίο τα παγκόσμια επενδυτικά χαρτοφυλάκια θα πρέπει να αποδεχθουν σταδιακά», επισημαίνει ο αναλυτής.
Καθοριστικής σημασίας για τους επενδυτές θα είναι ο βαθμός στον οποίον οι πολιτικοί θα δεσμευθούν στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών και «καθαρής» τεχνολογίας εν γένει. Πάντως οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι οι δεσμεύσεις για χορήγηση άμεσων κινήτρων με σκοπό την προώθηση ηλιακής και αιολικής ενέργειας, βιοκαυσίμων, βιομηχανικής βιοτεχνολογίας, μπαταριών και άλλων εναλλακτικών καυσίμων θα είναι περιορισμένες κατά τη Σύνοδο.
Επίσης, οι προσπάθειες για την σύνταξη ενός νομικού πλαισίου κανόνων, που τελικά θα αποκτήσει ισχύ ενός κειμένου που θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων αποτελούν ακόμη ένα σημαντικό θέμα.
«Για τους επενδυτές η Κοπεγχάγη δεν είναι ζωτικής σημασίας, εκτός κι αν συμβεί κάτι το συναρπαστικό. Πολύ σημαντικότερα είναι τα πρόσφατα πακέτα στήριξης της οικονομίας που θα προσφέρουν ώθηση στην οικονομία πολλών περιοχών του πλανήτη μέσω καθαρής τεχνολογίας τόσο το 2010 όσο και το 2011, σύμφωνα με την διαχειρίστρια κεφαλαίων Clare Brook, της WHEB Asset Management.
Σύμφωνα με την αναλύτρια, «οι προοπτικές των ανανεώσιμων πηγών είναι εξαίρετες, ανεξάρτητα του τι θα γίνει στην Κοπεγχάγη. Οι αποτιμήσεις στους κλάδους εταιριών που ασχολούνται με ανανεώσιμες πηγές είναι πολύ χαμηλότερες απ ότι ήταν πριν το ξέσπασμα της κρίσης και ο κλάδος δέχεται ανευ προηγουμένου υποστήριξη από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών του πλανήτη. Και αυτό από μόνο του συνιστά επενδυτική ευκαιρία».
Ποιοι μολύνουν περισσότερο
Οι εταιρίες που μολύνουν περισσότερο το περιβάλλον, έχουν όλες την έδρα τους στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που αντιστέκονται σε επιπλέον μειώσεις των ρυπογόνων αερίων. Οι εταιρίες αυτές δεν είναι άλλες από τις πετρελαϊκές Exxon Mobil, Chevron ConocoPhillips, BP και Royal Dutch Shell.
Οι πετρελαϊκές και οι λοιπές εταιρίες ενέργειας είναι υπεύθυνες για το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως και το 60% των εκπομπών του συνόλου των πετρελαϊκών εταιριών στις ΗΠΑ, ενώ μόνο η Exxon εκπέμπει το 6,5% του συνόλου, σύμφωνα με έρευνα της Point Carbon.
«Από τη σκοπιά των επενδυτών, το πρόγραμμα μείωσης ρύπων δημιουργεί επιπλέον κόστη που επηρεάζουν την κερδοφορία μιας επιχείρησης», σύμφωνα με τους αναλυτές της Point Carbon.
«Οι εταιρίες που μολύνουν περισσότερο μπορεί να λάβουν προστασία από τις κυβερνήσεις, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι μελλοντικές συνέπειες για τις εταιρίες του κλάδου δεν θα είναι χειρότερες», τονίζουν αναλυτές της Macquarie Research.
«Γεγονός είναι ότι ότι και να συμβεί στην Κοπεγχάγη, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να αλλάξουμε σελίδα και να περάσουμε από την αυτοκρατορία των υδρογονανθράκων, σε αυτή των πράσινων ενεργειακών πηγών», υπογραμμίζουν οι αναλυτές. Και μάλλον δεν έχουν άδικο.
Μάνος Ρούσσος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr