Ακόμη, μόλις το 33% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η διοίκηση της εταιρείας λειτουργεί πάντοτε με ακεραιότητα. Στο ίδιο πλαίσιο αναφοράς, σε ποσοστό 42% και 29%, οι ερωτηθέντες θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν, προσωπικά δώρα ή ακόμα και δαπάνες για διασκέδαση αντίστοιχα. Το 18% πιστεύουν ότι η παραποίηση των οικονομικών στοιχείων μιας εταιρείας μπορεί να δικαιολογηθεί προκειμένου να βοηθηθεί η εταιρία για να επιβιώσει.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι μία ή περισσότερες μορφές αντιδεοντολογικής επιχειρησιακής συμπεριφοράς είναι αποδεκτές. Το 25% μάλιστα θεωρεί ότι η δωροδοκία για την διασφάλιση μιας επιχειρηματικής συμφωνίας δεν συνιστά καν πρόβλημα. Με βάση τη χώρα, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 38% στην Ισπανία, στο 43% στη Δημοκρατία της Τσεχίας, ενώ στην Ελλάδα ανέρχεται στο 50%.
Η συντριπτική πλειοψηφία όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα πιστεύουν ότι τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη όχι μόνον δεν αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, αλλά ουσιαστικά είναι μέρος του προβλήματος. Οι ερωτηθέντες, κυρίως αμφισβητούν την ακεραιότητα των ηγετών τους. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλοί εργαζόμενοι είναι πιθανό να παραβλέψουν την ύπαρξη κάποιου περιστατικού απάτης και διαφθοράς στο χώρο εργασίας, προκειμένου να επιβιώσουν εν μέσω της σημερινής οικονομικής θύελλας πολλώ δε μάλλω τα ανώτερα διοικητικά στελέχη, τα οποία θεωρούνται ακόμη πιθανότερο να παραβλέψουν τη δωροδοκία και την απάτη σε θέματα οικονομικών καταστάσεων.
Το κρυφό κόστος των απολύσεων
Με απολύσεις να γίνονται σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας και των αγορών, το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρώπη έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναγνωρίζουν ότι οι απολύσεις έχουν αντίκτυπο στην αύξηση των περιπτώσεων εκδήλωσης οικονομικών απατών. Τα πιο σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν από τις απολύσεις είναι κατά 68% ο αυξημένος όγκος εργασίας για το προσωπικό που παραμένει, κατά 66% το ''πεσμένο'' ηθικό και κατά 46% η απόσπαση από την καθημερινή εργασία. Οι απόψεις παρουσιάζουν μια συνέπεια σε μεγάλο βαθμό σε όλη την Ευρώπη, αν και ο αντίκτυπος στο «ηθικό» θεωρείται ως το πιο σημαντικό πρόβλημα στη Δυτική Ευρώπη.
Συμπερασματικά, πάντως στην έρευνα εκτιμάται ότι παρά την αρνητική παρούσα κατάσταση διαφαίνεται πλέον κάποια ακτίνα φωτός σε ότι αφορά την υψηλή θέση που καταλαμβάνει στην ατζέντα των επιχειρήσεων η πρόθεσή τους να καταπολεμήσουν την εταιρική απάτη.
Σημειώνεται πως ή έρευνα (European Fraud Survey) διεξήχθη σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009, συγκρίνοντας στοιχεία σε σύνολο 22 ευρωπαϊκών χωρών και 2.200 εργαζομένων σχετικά με την εκδήλωση περιστατικών απατών στις επιχειρήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr